Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 5,5 εκατομμύρια πολίτες ηλικίας 30-70 ετών και περιλαμβάνει δωρεάν επίσκεψη σε γιατρό και δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις λιπιδαιμικού προφίλ για την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου και τον εντοπισμό του μεταβολικού συνδρόμου. Θα συμμετέχει και ο ιδιωτικός τομέας, ενώ και η επέμβαση αγγειοπλαστικής- εάν απαιτηθεί- θα γίνεται δωρεάν, όπως τονίστηκε.
Η διαδικασία υλοποίησης της δράσης περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:
α) Τη διενέργεια προληπτικών εργαστηριακών εξετάσεων,
β) την επίσκεψη του δικαιούχου σε προσωπικό ιατρό ή ιατρό ειδικότητας γενικής οικογενειακής ιατρικής, παθολογίας ή καρδιολογίας,
γ) τη διενέργεια καρδιολογικού ελέγχου παρουσίας ή απουσίας στεφανιαίας νόσου, ελέγχου ισχαιμίας και στεφανιογραφικού ελέγχου στα ιατρεία εκτίμησης ατόμων υψηλού κινδύνου των Πανεπιστημιακών Καρδιολογικών Κλινικών της χώρας
Οι προληπτικές εργαστηριακές εξετάσεις που καλύπτονται είναι:
– Ολική χοληστερόλη (TCHOL),
– χοληστερόλη των χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL-C),
– χοληστερόλη των υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HDL-C),
– τριγλυκερίδια (Tgs),
– Νon-HDL-C,
– σάκχαρο αίματος γλυκόζη (CL),
– γενική αίματος.
Για τους δικαιούχους άντρες έως και 39 ετών και για τις δικαιούχους γυναίκες έως 49 ετών, ο ιατρός προβαίνει μόνο σε συλλογή και καταγραφή δεδομένων.
Για τους δικαιούχους άντρες από 40 ετών και άνω και τις δικαιούχους γυναίκες από 50 ετών και άνω η αξιολόγηση των ευρημάτων των προληπτικών εξετάσεων περιλαμβάνει ακόμη την εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου (heart score).
Η διενέργεια καρδιολογικού ελέγχου για την παρουσία ή απουσία της στεφανιαίας νόσου περιλαμβάνει τις εξής ενέργειες: α) Λήψη καρδιολογικού ιστορικού, β) καρδιολογική κλινική εξέταση, γ) ηλεκτροκαρδιογράφημα (εκτίμηση και ερμηνεία), δ) μέτρηση αρτηριακής πίεσης, ε) υπερηχοκαρδιολογική μελέτη πλήρης, στ) προσδιορισμός λιποπρωτεϊνης α {LP (a)}.
Εφόσον οι δικαιούχοι εμφανίζουν υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο και χρήζουν περαιτέρω καρδιολογικής εκτίμησης, ο ιατρός παρέχει στους δικαιούχους της δράσης τις απαραίτητες οδηγίες για την παραπομπή τους στα ιατρεία εκτίμησης ατόμων υψηλού κινδύνου των Πανεπιστημιακών Καρδιολογικών Κλινικών.
Αναφερόμενη στην εξέλιξη του προγράμματος, η Ειρήνη Αγαπηδάκη σημείωσε ότι με το πρόγραμμα πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού, 600.000 γυναίκες έχουν κάνει δωρεάν μαστογραφία και 33.000 από αυτές έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με ευρήματα. Πάνω από 20.000 γυναίκες έχουν κάνει τις εξετάσεις του προγράμματος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενώ μισό εκατομμύριο δικαιούχοι του προγράμματος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν κάνει το self test, με 500 παραπεμπτικά να έχουν εκδοθεί για κολονοσκόπηση με βιοψία. “Όλα αυτά είναι μια νέα σελίδα για τη χώρα μας. Θέλουμε η πρόληψη να είναι μια κανονικότητα και όχι εξαίρεση στο πρόγραμμά μας”, είπε.
Η ενημέρωση των πολιτών θα γίνεται με τους ακόλουθους τρόπους:
α) Μέσω ειδικά διαμορφωμένης ξεχωριστής ιστοσελίδας, προσαρμοσμένης στα δεδομένα φιλοξενίας της πλατφόρμας gov.gr, του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου, που θα δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτόν από το Υπουργείο Υγείας,
β) μέσω του συστήματος άυλης συνταγογράφησης. Ειδικότερα, οι δικαιούχοι που έχουν ενεργοποιήσει, έως την ημερομηνία έναρξης της παρούσας δράσης, την άυλη συνταγογράφηση, θα ενημερώνονται τμηματικά, μέσω γραπτού μηνύματος (sms) στο κινητό τηλέφωνο τους, σε όλα τα επιμέρους στάδια υλοποίησης της παρούσας δράσης με σχετικές οδηγίες, ενώ στους πολίτες που δεν θα ανταποκριθούν θα αποστέλλεται σχετική υπενθύμιση, ομοίως, μέσω γραπτού μηνύματος στο κινητό τηλέφωνο τους.
Οι δικαιούχοι της δράσης που δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη ηλεκτρονική συνταγογράφηση, θα μπορούν να ενημερώνονται για τη συμμετοχή τους στην παρούσα δράση κατά την επίσκεψή τους στον προσωπικό τους ιατρό ή σε μονάδα της επιλογής τους.
Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι
Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897
Πρέβεζα – Μπαχούμη 11 | 26820 89799