Ειδήσεις και νέα από την Ήπειρο - Άρτα - Πρέβεζα - Ιωάννινα

Παράνομος τζόγος: 900.000 Έλληνες έχασαν πέρυσι 1,7 δισ. ευρώ

Κοινoποίηση:

Ανθεί και στην Ελλάδα ο ο παράνομος τζόγος. Σύμφωνα με έρευνα της ΚΑΠΑ Research για λογαριασμό της Επιτροπής Ελέγχου & Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ), πέρυσι στη χώρα μας 900.000 παίκτες έπαιξαν τουλάχιστον μια φορά σε παράνομες διοργανώσεις τυχερών παιγνίων χάνοντας το ποσό των 1,7 δισ. ευρώ.

Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 10,2% του πληθυσμού της χώρας άνω των 17 ετών. Από αυτούς οι 750.000 έπαιξαν σε παράνομα τυχερά παίγνια διαδικτύου και οι υπόλοιποι σε παράνομα επίγεια τυχερά παίγνια. Μάλιστα το 70% όσων συμμετέχουν στα παράνομα παίγνια, παίζουν και στα νόμιμα τυχερά παίγνια, ενώ το 30% αυτών ποντάρει αποκλειστικά σε παράνομα τυχερά παίγνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες σε ημερίδα της Ελληνικής Ένωσης Τυχερών Παιγνίων (HGA), οι απώλειες των παικτών στα παράνομα τυχερά παίγνια πέρυσι ανήλθαν σε 1,7 δισ. ευρώ. Αν το νούμερο αυτό είναι ακριβές, τότε ανέρχεται στο 65% του νόμιμου τζόγου στην Ελλάδα, δεδομένου ότι ο τελευταίος το 2023 ανήλθε σε 2,56 δισ. ευρώ. Αυτό ήταν το ποσό που έμεινε στις εταιρείες διαχείρισης νόμιμων τυχερών παιγνίων, όπως είναι ο ΟΠΑΠ, τα καζίνο, οι εταιρείες διαδικτυακών τυχερών παιγνίων κ.λπ, αν αφαιρεθεί το κέρδος των παικτών.

Από το ποσό του 1,7 δισ. ευρώ που χάθηκε στον παράνομο τζόγο, το 1 δισ. ευρώ αφορούσε σε παράνομα διαδικτυακά παίγνια και τα υπόλοιπα 700 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι ήταν τα επίγεια τυχερά παίγνια (λέσχες, στοιχήματα κ.λπ.). Το μεγαλύτερο πρόβλημα παράνομου τζόγου επομένως εντοπίζεται στα διαδικτυακά τυχερά παίγνια, κάτι που διακρίνεται και από την κατά κεφαλήν δαπάνη στις δύο αυτές κατηγορίες παράνομων διοργανώσεων.

Κάθε παίκτης που παίζει σε παράνομους διαδικτυακούς τόπους δαπάνησε πέρυσι 1.194 ευρώ, ενώ κάθε παίκτης παράνομου επίγειου παιγνίου δαπάνησε 738 ευρώ. Οι ηλικίες 55-64 φαίνεται να ποντάρουν περισσότερο σε επίγεια τυχερά παίγνια, αφού στις ηλικίες αυτές η μέση ετήσια δαπάνη ανέρχεται σε 1.985 ευρώ, ενώ οι ηλικίες 35-54 φαίνεται να ποντάρουν κυρίως διαδικτυακά τυχερά παίγνια όπου η μέση ετήσια δαπάνη ανέρχεται σε 1.371 ευρώ.
Σύμφωνα με την έρευνα, το μεγαλύτερο κίνητρο συμμετοχής σε παράνομα τυχερά παίγνια είναι η ανωνυμία (48,37%). Συνήθως η συμμετοχή στις διοργανώσεις αυτές, δεν απαιτείται η ταυτοποίηση του παίκτη ή αυτή γίνεται με λιγότερο αυστηρό τρόπο. Ο δεύτερος λόγος συμμετοχής σε τέτοιους είδους διοργανώσεις είναι η απουσία φορολογίας στα κέρδη των παικτών (45,71%) και ο τρίτος παράγοντας η προσφορά καλύτερων bonus (41,63%).

Ο τέταρτος παράγοντας που καθιστά δημοφιλείς τις παράνομες διοργανώσεις, είναι οι καλύτερες αποδόσεις που παρέχουν οι παράνομοι διοργανωτές από τους νόμιμους παρόχους (41,22%) ενώ ακόμη, σημαντικός παράγοντας είναι ότι οι παράνομοι διοργανωτές προσφέρουν τρόπους κατάθεσης και ανάληψης χρημάτων που διασφαλίζουν την ανωνυμία (33,06%).

Εκπρόσωποι των εταιρειών σημείωσαν ότι για τη μείωση του παράνομου τζόγου στην Ελλάδα απαιτούνται συνδυασμένες προσπάθειες, τόσο από τις Ελληνικές αρχές (ΕΕΕΠ, ΕΛΑΣ, Οικονομική Αστυνομία κ.ά.), όσο και από διεθνείς. Επίσης απαιτούνται διορθωτικές κινήσεις στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, όπως είναι η μείωση του ορίου ηλικίας συμμετοχής στα νόμιμα τυχερά διαδικτυακά παίγνια.

Σήμερα το όριο αυτό είναι 21 έτη, ενώ πολλοί παίζουν σε παράνομους διαδικτυακούς τόπους από 17 ετών. Όπως υποστήριξαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών, το μέτρο αυτό «εθίζει» τους νέους στα παράνομα τυχερά παίγνια και γίνεται δύσκολο στη συνέχεια να τους φέρεις στα νόμιμα τυχερά παίγνια.

Επίσης οι εκπρόσωποι των εταιρειών ζήτησαν τη μείωση της υψηλής φορολογίας των κερδών των παικτών, που είναι και ένας από τους βασικότερους παράγοντες που συνωθούνται πολλοί στα παράνομα τυχερά παίγνια.

Δείτε αναλυτικά την έρευνα ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Μπαχούμη 11 | 26820 89799