Ειδήσεις και νέα από την Ήπειρο - Άρτα - Πρέβεζα - Ιωάννινα

Το νέο “Σπίτι μου”: Το σχέδιο για να αποκτήσουν ιδιόκτητο διαμέρισμα περισσότερα από 20.000 νοικοκυριά

Κοινoποίηση:

Διπλό στόχο βάζει η κυβέρνηση προωθώντας την νέα φάση του προγράμματος “Σπίτι μου”. Από τη μία να εξασφαλίσει την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών για περισσότερα από 20.000 νοικοκυριά, και από την άλλη να δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις αντιμετώπισης του προβλήματος της υπογεννητικότητας.

Ακριβώς για να επιτευχθεί ο διπλός στόχος, στο επίκεντρο του νέου προγράμματος αναμένεται να μπουν αυτή τη φορά όχι μόνο οι νέοι και τα νέα ζευγάρια αλλά και οι οικογένειες με ένα ή περισσότερα παιδιά, οι οποίες μπορούν να εκλάβουν την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος ως ευκαιρία για διεύρυνση της οικογένειας. Σε πρακτικό επίπεδο, αυτό που θα εξεταστεί θα είναι η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων ώστε να “χωρέσουν” και οι οικογένειες με υψηλότερα εισοδήματα, αλλά και η διεύρυνση των ηλικιακών κριτηρίων καθώς πλέον οι οικογένειες με παιδιά, ουσιαστικά έχουν περάσει τα 40.

Το νέο "Σπίτι μου": Το σχέδιο για να αποκτήσουν ιδιόκτητο διαμέρισμα περισσότερα από 20.000 νοικοκυριά

Εφόσον ανάψει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξασφάλιση των δύο δις. ευρώ από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης, οι τράπεζες θα αρχίσουν να δίνουν επιδοτούμενα προγράμματα δανείου στους υποψήφιους αγοραστές. Εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να έχουμε πλήρη αλλαγή κριτηρίων σε σχέση με τον πρώτο γύρο του προγράμματος ”Σπίτι μου” ακριβώς για να διευρυνθεί η περίμετρος των πιθανών δικαιούχων.

Ενώ λοιπόν με τον πρώτο γύρο δανειοδοτήθηκαν κατά προτεραιότητα οι νέοι και τα νέα ζευγάρια -προς το παρόν έχουν κλείσει περίπου 6000 αγοραπωλησίες και στην πλήρη ολοκλήρωση της πρώτης φάσης θα ξεπεράσουμε τις 10.000- με τον νέο γύρο θα υπάρξει ειδικά μέριμνα, ώστε να ενταχθούν οικογένειες με παιδιά που ζουν σήμερα στο ενοίκιο.

Για να προχωρήσει η πολιτική “με το νοίκι παίρνεις σπίτι”, εξετάζονται και τα ακόλουθα σενάρια:

1. Η επιδότηση του επιτοκίου να κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών και τη σύνθεση του νοικοκυριού. Θα μπορεί, για παράδειγμα, να ξεκινά από το 75% και να κλιμακώνεται μέχρι και το 100% δίνοντας τη δυνατότητας σε πολυμελείς οικογένειες να εκταμιεύουν ακόμη και άτοκα δάνεια.

2. Να κλιμακώνεται και το εισοδηματικό κριτήριο με βάση τη σύνθεση του νοικοκυριού ακριβώς για να μην αποκλείονται οικογένειες με δύο ή περισσότερα παιδιά που προς το παρόν μένουν στο ενοίκιο.

 

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Μπαχούμη 11 | 26820 89799