Ειδήσεις και νέα από την Ήπειρο - Άρτα - Πρέβεζα - Ιωάννινα

Γιατί η φέτα είναι βαθιά καταγεγραμμένη στο DNA του Έλληνα;

Κοινoποίηση:

Ο «λευκός ελληνικός τυρός», το τυρί του Πολύφημου και η καθημερινή μας φέτα είναι, σχεδόν, το ίδιο τυρί, το οποίο είναι βαθιά καταγεγραμμένο στο DNA του Έλληνα.

Μια σχέση ζωής

H εμμονή, γιατί περί εμμονής πρόκειται, με τη φέτα που έχουμε εμείς οι Έλληνες συνεχίζεται μέχρι σήμερα αμάχητη. Είμαστε οι τυχεροί και προνομιούχοι κλειδοκράτορες της υπέρτερης γεύσης της και των αρωμάτων της. Της αξεχώριστης συζυγίας της με τα μοναδικά λαδερά μας, τα γεμιστά μας, τα υπέροχα άγρια και σπαρτά χόρτα μας, της τυρόπιτας, της σπανακοτυρόπιτας. Eιδική περίπτωση η χωριάτικη σαλάτα, που με την προσθήκη της φέτας αναβαθμίστηκε από μια απλή σαλάτα με ντομάτα και αγγούρι σε διαπρεπές μέλος του διεθνούς dream team των εδεσμάτων.

Πέραν του ότι είμαστε οι μεγαλύτεροι (μαζί με τους Γάλλους) τυροφάγοι στον κόσμο -τρώμε γύρω στα 30 κιλά τυρί το άτομο τον χρόνο-, η κατά κεφαλή κατανάλωση της φέτας ξεπερνάει στην Ελλάδα τα 12 κιλά ετησίως. Τι είναι επιτέλους αυτό το τυροκομικό θαύμα; Ένα λευκό, μαλακό τυρί άλμης που παράγεται από πλήρες παστεριωμένο πρόβειο γάλα, στο οποίο μπορεί να προστεθεί έως 30% κατσικίσιο. Το γάλα μπορεί να προέρχεται από ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα και τον Νομό Λέσβου, που την εποχή αναγνώρισής της ως ΠΟΠ περιελάμβανε και τα νησιά Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής και ωρίμανσης πρέπει επίσης να βρίσκονται στην πιο πάνω ζώνη.

Σαν περίπατος στην ιστορία

Μπορεί με το όνομα φέτα να τη συναντάμε πρώτη φορά προς τα τέλη του 19ου αιώνα, αλλά ως «λευκός ελληνικός τυρός» ήταν γνωστή και εκτός Ελλάδος, τη λάτρευαν όλοι και την έτρωγαν όλοι. Ευλόγως θα αναρωτηθείτε: μόνο στην Ελλάδα φτιάχνουν λευκό τυρί άλμης; Ασφαλώς όχι. Φτιάχνουν και στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή και αλλού. Όμως η τεχνική και το γάλα την κάνουν μοναδική, ενώ η μέθοδος συντήρησής της σε άλμη δείχνει φυσική για μια χώρα που περιβάλλεται από θάλασσα και δεν της έλειψε ποτέ το αλάτι.

Ένα δανεικό όνομα για ένα τυρί ποπ

Το όνομά της, κατά την άποψη του καθηγητή Μπαμπινιώτη, προέρχεται από το ιταλικό fetta, που κι αυτό με τη σειρά του προέρχεται από το λατινικό offeta, το οποίο σημαίνει μπουκίτσα!

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Μπαχούμη 11 | 26820 89799