Για παράδειγμα, αν κάποιος αγοράσει ένα αγαθό αξίας 800 ευρώ και η πληρωμή γίνει με μετρητά, τότε θα επιβληθεί πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο της τιμής του αγαθού, δηλαδή 1.600 ευρώ.
Η διάταξη υπογραμμίζει ότι η πώληση αγαθών σε ιδιώτες για ποσά άνω των 500 ευρώ πρέπει να εξοφλείται αποκλειστικά με τη χρήση κάρτας. Δεν επιτρέπεται η εξόφληση αυτών των ποσών με μετρητά. Αυτό το μέτρο έχει ως στόχο να περιορίσει τη χρήση μετρητών σε μεγάλες συναλλαγές και να ενισχύσει τη διαφάνεια στις οικονομικές συναλλαγές.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, καθώς και για την ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των ψηφιακών πληρωμών. Οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες καλούνται να προσαρμοστούν σε αυτό το νέο πλαίσιο, διασφαλίζοντας ότι οι συναλλαγές τους συμμορφώνονται με τις νέες απαιτήσεις.
Στόχος είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αφού όταν ο επαγγελματίας δέχεται πληρωμή με κάρτα, μέσω POS, θα εκδίδει υποχρεωτικά και απόδειξη και σε κάθε περίπτωση η συναλλαγή του θα καταγράφεται στο Taxisnet.
Στο πλαίσιο αυτό, καθίσταται υποχρεωτική χρήση των POS στα ταξί και στις λαϊκές αγορές, ενώ υποχρεούνται να αναρτούν και ειδική σήμανση που θα ενημερώνει τους πελάτες για τη διαθεσιμότητα POS και τη δυνατότητα να πληρώσουν με κάρτα.
Την υποχρέωση των ΤΑΞΙ να αναρτούν ειδική σήμανση, με την οποία οι πελάτες ενημερώνονται για την υποχρέωση αποδοχής πληρωμών με κάρτα, και τη μορφή αυτής, καθορίζει απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστου Δήμα, κατόπιν πρότασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή.
Σύμφωνα με την απόφαση, πρόκειται για ένα ειδικό αυτοκόλλητο, το οποίο τοποθετείται στο τζάμι της πίσω δεξιάς πόρτας του οχήματος, και αναγράφει στα ελληνικά και στα αγγλικά τα εξής: Ο οδηγός υποχρεούται:
Η παραγωγή του αυτοκόλλητου γίνεται από την ΑΑΔΕ, με δαπάνες, που καλύπτονται από τον προϋπολογισμό της, και την διαθέτει στην Πανελλήνια Ομοσπονδία ΤΑΞΙ, ώστε αυτή να μεριμνήσει για την εφαρμογή της απόφασης.
Τα ΤΑΞΙ υποχρεούνται να έχουν επικολλήσει την ταμπέλα στο όχημα εντός τριών εβδομάδων από την παραλαβή τους από την Πανελλήνια Ομοσπονδία ΤΑΞΙ.
Σε περίπτωση μη επικόλλησης της σήμανσης, προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.
Ωστόσο, η υποχρεωτική ανάρτηση της σήμανσης, θα γίνει με καθυστέρηση στις επόμενες εβδομάδες και όχι από την 1η Αυγούστου που ήταν ο στόχος.
Παράλληλα, από την 1η Αυγούστου, όλες οι ταβέρνες, εστιατόρια, ουζερί, μπυραρίες, μεζεδοπωλεία, αλλά και όσα καταστήματα σερβίρουν γεύματα ή φαγητό σε τραπέζι θα πρέπει να λειτουργούν με τους νέου τύπου μηχανισμούς (ΦΗΜΑΣ ή ΦΤΜ ή ΑΔΗΜΕ Εστιατορίου) ή, εναλλακτικά, να συνάψουν σύμβαση με Πάροχο Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης.
Η κίνηση αυτή κρίθηκε αναγκαία από το οικονομικό επιτελείο καθώς από ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί σε όλη την επικράτεια στις εν λόγω επιχειρήσεις έχει παρατηρηθεί ότι μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσαν μηχανισμούς που δεν καταγράφουν τραπέζια και παραγγελίες, ενώ έχουν και τη δυνατότητα να ακυρώνουν τα δελτία παραγγελίας στην πορεία και έτσι να μην εκδίδουν αποδείξεις και να διαγράφουν τζίρο.
Από την εν λόγω υποχρέωση, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, εξαιρούνται επιχειρήσεις εστίασης, που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, με βάση και την τελευταία απογραφή, πλην των τόπων που θεωρούνται ως τουριστικοί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με την υποχρεωτική χρήση νέων φορολογικών μηχανισμών για τις επιχειρήσεις εστίασης που δέχονται παραγγελίες, η απόδειξη θα εκτυπώνεται μόνο από ενσωματωμένο εκτυπωτή, ενώ θα καταγράφονται στη φορολογική μνήμη οι εκκρεμείς παραγγελίες και οι εκκρεμείς προς έκδοση αποδείξεις και τέλος θα εκδίδεται “Z” εφόσον έχουν κλείσει όλα τα ανοικτά τραπέζια.
Παράλληλα, η προθεσμία για την σύνδεση των επαγγελματικών λογαριασμών 800.000 ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών με το σύστημα IRIS εκπνέει στις 31 Αυγούστου 2024 και από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών διαμηνύουν πως δεν θα δοθεί παράταση.
Αυτό σημαίνει πως περίπου 460.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, ή περισσότεροι από 1 στους 2 υπόχρεους, θα πρέπει να συνδεθούν με το σύστημα μέσα στον Αύγουστο για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 1.500 ευρώ.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι μόλις 15.000 ελεύθεροι επαγγελματίες προστέθηκαν τον Ιούλιο στο σύστημα IRIS φτάνοντας τους 357.000 σε σύνολο 800.000 υπόχρεων.
Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι
Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897
Πρέβεζα – Μπαχούμη 11 | 26820 89799