Ειδήσεις και νέα από την Ήπειρο - Άρτα - Πρέβεζα - Ιωάννινα

Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή- Eρωτήματα για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων στο Δήμο Αρταίων

Κοινoποίηση:

Η Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή εκφράζει την ανησυχία της για την κατάσταση των σχολικών υποδομών και τη λειτουργία των σχολικών μονάδων στον Δήμο Αρταίων με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Στη διάρκεια του 4ου Δημοτικού Συμβουλίου Λογοδοσίας, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, η αντιπολίτευση κατέθεσε σειρά κρίσιμων ερωτήσεων προς τη Δημοτική Αρχή σχετικά με την προετοιμασία των σχολείων και την επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με τις υποδομές και τις λειτουργικές ανάγκες των εκπαιδευτικών μονάδων και ζητά άμεσες και ουσιαστικές απαντήσεις για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ποιότητα της εκπαίδευσης στην περιοχή.

Όπως αναφέρει αναλυτικά στην ανακοίνωσή της:

Σήμερα, 11 Σεπτεμβρίου 2024, ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά και με την ευκαιρία αυτή, ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς καλή αρχή, δύναμη και αισιοδοξία.

Ωστόσο, μόλις δύο μέρες πριν, στο 4ο Δημοτικό Συμβούλιο Λογοδοσίας του Δήμου Αρταίων, τέθηκαν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, που πλέον υπάγονται στην ευθύνη του Δήμου, έπειτα από την κατάργηση των σχολικών επιτροπών.

Ρωτήσαμε την Δημοτική Αρχή λοιπόν τα εξής:

  1. Έχουν γίνει προληπτικοί έλεγχοι και συντηρήσεις των σχολικών κτηρίων, συμπεριλαμβανομένων και των παιδικών σταθμών, και υπάρχουν πιστοποιητικά καταλληλότητας;
  2. Έχει διενεργηθεί προσεισμικός έλεγχος, όπως προβλέπει η νομοθεσία;
  3. Θα λειτουργήσει το νέο κτήριο του Ειδικού Σχολείου φέτος;
  4. Υπάρχει σχεδιασμός για ασφαλή πρόσβαση των μαθητών στα σχολεία, ειδικά για αυτά που βρίσκονται σε επικίνδυνες περιοχές με έντονη κυκλοφορία;
  5. Πώς θα καλυφθούν οι καθημερινές ανάγκες των σχολείων, όπως καύσιμα και μικροεπισκευές, μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών;
  6. Πόσοι μαθητές θα κάνουν μάθημα σε κοντέινερ;
  7. Τι θα γίνει με τους παιδικούς σταθμούς που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, λόγω έλλειψης προσωπικού;
  8. Πόσες σχολικές μονάδες έκλεισαν στην περιοχή και τι αντίδραση υπήρξε από τη Δημοτική Αρχή;
  9. Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στέγασης και μετακίνησης των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα των αναπληρωτών με χαμηλούς μισθούς;

Δυστυχώς, οι απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής δεν ήταν ενθαρρυντικές. Δεν υπάρχουν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολικά κτήρια, ούτε έχει πραγματοποιηθεί προσεισμικός έλεγχος. Η κεντρική χρηματοδότηση δεν επαρκεί και ζητήθηκε διπλασιασμός της, ενώ δεν υπάρχει σχεδιασμός για επιπλέον χρηματοδότηση από τον Δήμο. Περίπου 160 μαθητές θα κάνουν μάθημα σε κοντέινερ φέτος, ενώ η Δημοτική Αρχή δεν αντέδρασε στην αναστολή λειτουργίας σχολείων και τη συγχώνευση τμημάτων.

Εμείς, από την πλευρά μας, δεσμευόμαστε να στηρίξουμε την εκπαιδευτική κοινότητα και να αγωνιστούμε για τη διασφάλιση της δημόσιας παιδείας και των δικαιωμάτων μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων.

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Μπαχούμη 11 | 26820 89799