Ειδήσεις και νέα από την Ήπειρο - Άρτα - Πρέβεζα - Ιωάννινα

Road trip: Μία ώρα από την Άρτα στην υπέροχη φύση με παραδοσιακή κουζίνα και ξεκούραση

Κοινoποίηση:

Τα Τζουμέρκα χαρακτηρίζονται από ανεπιτήδευτη, λιτή ομορφιά με τη φύση να παίζει τον πρώτο ρόλο και την ανθρώπινη παρέμβαση να λειτουργεί συμπληρωματικά. Σίγουρα, αυτό ισχύει και για το χωριό που επιλέξαμε για το συγκεκριμένο αφιέρωμα.

Για να φθάσετε στην Κυψέλη θα οδηγήσετε περίπου μία ώρα από την Άρτα σε μια διαδρομή που σταδιακά θα ξεδιπλώνεται μπροστά σας η ομορφιά της ελληνικής φύσης.

Το χωριό λέγεται Κυψέλη εδώ και λίγες δεκαετίες. Το πρώτο του όνομα του ήταν Χώσεψη, Η επικρατέστερη άποψη λέει πως η ονομασία είναι σύνθεση των λέξεων «χάος» και «όψη» και οφείλεται στη φυσική τοποθεσία του χωριού, χωμένο ανάμεσα δύο υψώματα με τα σπίτια και τις γειτονιές να βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα. Αυτό είναι το «χάος». Η «όψη» έχει να κάνει με το γεγονός ότι εξαιτίας ακριβώς αυτής της μορφολογίας, ο επισκέπτης βλέπει το χωριό από διάφορα σημεία και επίπεδα με την κεντρική πετρόχτιστη πλατεία του να βρίσκεται σε περίπου 550 μέτρα υψόμετρο.

Η Κυψέλη βρίσκεται στο κέντρο των Τζουμέρκων, για να επισκεφθείτε σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής, όπως το γεφύρι της Πλάκας, τους δίδυμους  Καταρράκτες ή (το καλοκαίρι) την παραλία του Αχελώου, θα χρειαστεί να οδηγήσετε από 20 έως 40 λεπτά. Σας προτείνουμε να αφιερώσετε χρόνο για να γνωρίσετε το ίδιο το χωριό και την υπέροχη φύση που το περιβάλλει.

Η Κυψέλη προτείνεται σε όποιον θέλει να περπατήσει ή να κάνει ορεινή ποδηλασία μέσα στο πράσινο. Γύρω από το χωριό, εκτείνεται ένα μεγάλο δίκτυο από μονοπάτια και δασικούς δρόμους με δεκάδες μικρά εκκλησάκια και πραγματικά πυκνή και ενδιαφέρουσα βλάστηση. Όρεξη να έχετε.

Στην Κυψέλη υπάρχει και ο οποίο δίνει μία πολύ καλή εικόνα των παραδόσεων και της ιστορίας της περιοχής. Το Λαογραφικό Μουσείο Παντελή Καραλή αποτελεί το αποτέλεσμα δεκαετιών προσπάθειας από τον ιδρυτή του, ο οποίος με αγάπη και μεράκι κατέγραψε δια της συλλογής του τον τρόπο ζωής και τις παραδόσεις στα Τζουμέρκα τους τελευταίους 2 αιώνες. Το υλικό της συλλογής ξεπερνά τα 1.800 αντικείμενα και περιλαμβάνει σκεύη αγροτικής ποιμενικής και οικιακής χρήσης, όπλα και ενδυμασίες της περιοχής, ξυλόγλυπτα, υφαντά, κεντήματα, νομίσματα, εργαλεία διαφόρων επαγγελματιών κλπ.

Ένα άλλο αξιοθέατο που σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε, είναι η Ιερά Μονή της Ευαγγελιστρίας. Εκεί, θα φθάσετε με τα πόδια σε περίπου μιάμιση ώρα (με το αυτοκίνητο σε 20 λεπτά μέσω χωματόδρομου) ακολουθώντας μια διαδρομή γεμάτη πράσινο και εναλλαγές στα τοπία. Το μοναστήρι βρίσκεται στην άκρη ενός πλατώματος στο οποίο είναι φυτεμένες καρυδιές και δάφνες.

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Μπαχούμη 11 | 26820 89799