Ειδήσεις και νέα από την Ήπειρο - Άρτα - Πρέβεζα - Ιωάννινα

Ιερός Βράχος Ζαλόγγου- Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής της Θυσίας των Σουλιωτισσών

Κοινoποίηση:

Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής της Θυσίας των Σουλιωτισσών που επέλεξαν τον θάνατο από τη σκλαβιά και την ατίμωση, γενόμενες αιώνιο σύμβολο τιμής και αξιοπρέπειας, πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Φίλων της Ιστορίας «ο Χορός του Ζαλόγγου», το Σάββατο το απόγευμα στον Ιερό Βράχο του Ζαλόγγου, στον Φάρο της Ελευθερίας.

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προσέλευση των προσκεκλημένων συλλόγων και την επιμνημόσυνη δέηση.

Στην συνέχεια  ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θεόδωρος Δράκος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και ευχαρίστησε έναν προς ένας τους συλλόγους για την παρουσία τους, τούς χορηγούς της εκδηλώσεως (ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΠΡΕΒΕΖΗΣ, HOTEL ΑΔΩΝΙΣ Μύτικα, Αρτοποιήματα Γιολδάσης) και όλους όσοι συνέφεραν με τον τρόπο τους στην πραγματοποίηση της εκδηλώσεως.

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο Ευρωβουλευτὴς της ΝΔ κος Φρέντης Μπελέρης ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων : «δεν θα μπορούσα να μήν παρευρεθώ στην εκδήλωση και οι προσπάθειες και οι πρωτοβουλίες αυτές που τιμούν την ιστορία και τον πολιτισμό μας πρέπει να μας ενώνουν» «ήρθα εδώ στο Μνημείο της Ελευθερίας, στο Μνημείο της Θυσίας των Σουλιωτισσών για να δείξω το πόσο σημαντική είναι η Ελευθερία.» «καθεστώτα δίπλα μας, χώρες που έχουν ευεργετηθεί πολλαπλώς από την Ελλάδα δεν σέβονται το κράτος δικαίου και την δημοκρατία» «η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και με τον Ελληνισμό δεν μπορεί να παίξει κανείς» τέλος ευχαρίστησε όλους που τον επέλεξαν για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο και διαβεβαίωσε ότι δεν θα προδώσει αυτήν την εμπιστοσύνη των πολιτών ποτέ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου κος Αναστάσιος Δράκος έδωσε συγχαρητήρια στον Φρέντη Μπελέρη στο σύγχρονο σύμβολο του Ελληνισμού, όπως τον χαρακτήρισε, που κράτησε ψηλά το εθνικό μας φρόνημα και δήλωσε: «το συναίσθημα της περηφάνειας έρχεται κόντρα με το συναίσθημα της ντροπής και επικρατεί η σιωπή. Αναλογιζόμενος την καταγωγή μου το μόνο που μπορώ να πώ είναι ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ!»

Ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος μίλησε για την «ιστορική στιγμή για τον Δήμο που εκπροσωπώ φέρνοντας το μήνυμα της θυσίας των Σουλιωτών στο Σέλτσο στο μεγαλοπρεπές και εμβληματικό Μνημείο του Ζαλόγγου σύμβολο της Ελευθερίας.», «η ιστορία μας είναι ο οδηγός μας, έχουμε χρέος να την διατηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού και υποχρεωμένοι να την μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας» και κατέληξε «υποκλίνομαι στο Μεγαλείο του Ζαλόγγου, στην Θυσία των Σουλιωτισσών» και στο Μεγαλείο της Ελλάδος».

 

 

Τέλος ο κος Γεώργιος Νίτσας, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΕΔ Ηπείρου και επικεφαλής της μείζονος αντιπολιτεύσεως στο Δήμο Πρεβέζης μίλησε για την αναβάθμιση των εορτών του Ζαλόγγου, την νομοθετική μεταφορά της ημερομηνίας τελέσεως, στηλίτευσε την απουσία της δημοτικής αρχής Πρεβέζης και διαβεβαίωσε ότι από την επόμενη χρονιά η ΠΕΔ θα συνεισφέρει  για την διοργάνωση των εκδηλώσεων. «Στόχος είναι να μεταλαμπαδεύσουμε αυτές τις διαχρονικές αξίες και ιδανικά, εδώ που η Ελληνίδα Μάνα η Ηρωΐδα Σουλιώτισσα άφησε την τελευταία της πνοή. Να μην ξεχαστούν και να μείνουν αναλλοίωτα στην ιστορία »

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων  και απαγγελία ποιήματος από την μαθήτρια της Ε’ δημοτικού Βασιλική Κουμπή η οποία κυριολεκτικά έκλεψε την παράσταση. Τέλος γυναίκες του Συλλόγου μας και του Συλλόγου «ΑΧΕΡΩΝ» παρουσίασαν τον χορό του Ζαλόγγου και η εκδήλωση στον Ιερό Βράχο έκλεισε με ενός λεπτού σιγής και τον εθνικό ύμνο.

Στην συνέχεια στους πρόποδες του Ζαλόγγου η εκδήλωση συνεχίσθηκε με μία μικρή δεξίωση, την επιμέλεια της οποίας είχαν οι Ιωάννα Πάσχου-Καμακάρη και Ιωάννης Σπυράκος. Δόθηκε στον Ευρωβουλευτή κο Φρέντυ Μπελέρη πυρογραφία του Αγίου Χαραλάμπους, προστάτη της Πρεβέζης, από τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου μας και δημιουργό του έργου κο Γεώργιο Ματζαμόρτο. Εγινε παρουσίαση των Συλλόγων πού ήρθαν από μακριά, προσφορά αναμνηστικού και του βιβλίου του κου Αποστόλη Τάσση « Το ρολόι μέσα στο σύννεφο» και παραδοσιακοί χοροί.

Παρευρέθησαν μεταξύ άλλων οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Πρεβέζης Νίκος Τζίμας και Πέτρος Βουλιστιώτης , ο Υποστράτηγος Ε.Α. της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνος Τσούτσης, μέλος του ΔΣ της  Πανελλήνιας  Ένωσης Συνδέσμων Εθνικής Αντίστασης Ε.Ο.Ε.Α- Ε.Δ.Ε.Σ «Ναπολέων Ζέρβας και η πρόεδρος του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Σαμψούντας « Η ΑΜΙΣΟΣ» κα Στέλλα Χαϊτίδου.

Οι συμμετέχοντες Σύλλογοι και οι εκπρόσωποί τους που κατέθεσαν στεφάνι και τους ευχαριστούμε από βάθους καρδίας ήταν οι κάτωθι:

  • Σκοπευτικός Όμιλος Παραδοσιακών Όπλων Πατρών, Έρευνας Φορεσιάς και Αρμάτων 1821 (ο κος Κωνσταντίνος Βαγγελάκος).
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Νεδουσαίων Καλαμάτας (η κα Στέλλα Βεργινάδη).
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Λάλα «Ο Άγιος Κωνσταντίνος» (ο κος Ιωάννης Γαλανόπουλος)
  • Άγημα Ιστορικής Αναβίωσης «Παναγιώτης Καρατζάς» (ο κος Δημήτριος Μανιάτης).
  • Αθλητικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Παράδεισος Καλαμάτας, Άγημα «Παναγιώτης Κεφαλάς» (η Πρόεδρος κα Σοφία Δούση).
  • Σύλλογος Απανταχού Καμαρινιωτών (ο αντιπρόεδρος κος Γεώργιος Τσουράς
  • Σύνδεσμος Συρρακιωτών Πρεβέζης ( ο πρόεδρος Αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος Σιόρεντας
  • Επιμορφωτικός και Ψυχαγωγικός Σύλλογος ” ΑΧΕΡΩΝ”, (ο κος Παύλος Σωτηρίου).
  • Ποντιακός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέας Κερασούντας (ο πρόεδρος κος Δημήτρης Καραβασιλείου)
  • Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αρχαγγέλου, ( η πρόεδρος κα Ευα Σταυροπουλου)
  • Μορφωτικὸς Εκπολιτιστικὸς Σύλλογος Νέας Σινώπης «ΔΙΟΓΕΝΗΣ» (η πρόεδρος κα Θεοδώρα Σαρηγιαννίδου)
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Ναρκίσσου (η πρόεδρος κα Νεκταρία Δημάκα)
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Αμμοτόπου “Η ΚΙΑΦΑ” (ο αντιπρόεδρος κος Ευάγγελος Τζούκας)
  • Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΖΑΛΟΓΓΟΥ» (ο κος Ιωσήφ Στύλος)

Την εκδήλωση παρουσίασε η κα Όλγα Μπαρκαμπά.

(Φωτογραφίες Νίκος Παπαλέξης)

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Μπαχούμη 11 | 26820 89799