Ειδήσεις και νέα από την Ήπειρο - Άρτα - Πρέβεζα - Ιωάννινα

ΣΥΡΙΖΑ Άρτας- Η «μαύρη τρύπα» της Παιδείας!

Κοινoποίηση:

Η «μαύρη τρύπα» της Παιδείας!

H νέα σχολική χρονιά ξεκινά μέσα σ’ ένα εύθραυστο και δυσοίωνο τοπίο για τους εκπαιδευτικούς και την ελληνική κοινωνία. Παρά τις «θριαμβολογίες» του επιτελικού κράτους,  η  πολιτική της υποχρηματοδότησης και της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής  είναι υπεύθυνη για την έλλειψη σχολικών κτιρίων και αιθουσών, τα γερασμένα, υποσυντηρημένα και ακατάλληλα σχολικά κτίρια, χωρίς προσεισμικό έλεγχο και πιστοποιητικά καταλληλότητας, μια κατάσταση απαράδεκτη και πολλές φορές επικίνδυνη για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς.

Το δημόσιο σχολείο, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θυσιάζονται στο βωμό των περικοπών και της πολιτικής των περιορισμών και της λιτότητας στην παιδεία..

Το σχολικό έτος μετράει ήδη  σχεδόν δύο  μήνες από την έναρξή του και τα σχολεία εξακολουθούν να μένουν σε μεγάλο βαθμό υποστελεχωμένα με ευθύνη της κυβέρνησης και του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. αλλά και των Δ.Ε. ανά την Ελλάδα, οι οποίες καλλιεργούν από την αρχή της σχολικής χρονιάς τον εφησυχασμό και τη μοιρολατρία με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους περί ομαλής λειτουργίας των σχολείων από την πρώτη μέρα.

Μόνο στη Δευτεροβάθμια  Εκπαίδευση  Άρτας, οι ελλείψεις σε διδακτικές ώρες   αγγίζουν τις 456   σε Γενική και Ειδική Αγωγή.   Το υπουργείο Παιδείας παρουσίαζε τις συγχωνεύσεις ως λύση στα προβλήματα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Ο περιβόητος “εξορθολογισμός” που προσπάθησε να περάσει μεσούντος του καλοκαιριού, ήταν ξεκάθαρα στηριγμένος στη λογική ότι η εκπαίδευση των παιδιών μας είναι δαπανηρή υπόθεση.

Η αξιολόγηση, όμως,  που κατηγοριοποιεί εκπαιδευτικούς και σχολικές μονάδες συγκροτώντας βήμα προς βήμα ένα σχολείο διαφορετικών ταχυτήτων, ένα  εκπαιδευτικό σύστημα που οξύνει τις μορφωτικές ανισότητες σε βάρος των πιο αδύναμων μαθητών και μαθητριών, καλά κρατεί.

Στο μεταξύ οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Άρτας και του 5ου Γυμνασίου εξακολουθούν να στοιβάζονται για μια ακόμη χρονιά σε κοντέινερς, ενώ εκατοντάδες μαθητές των  1ου και 2ου ΕΠΑΛ  συστεγάζονται  στον ίδιο χώρο, μαζί με το ΕΝΕΕΓΥΛ.  

Το νέο νομοσχέδιο  κάνει ένα ακόμη βήμα προς την εμπορευματοποίηση και την υπαγωγή της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ΕΕΚ στις ανάγκες της τοπικής αγοράς και των επιχειρήσεων, όπως επιτάσσουν τα κέρδη, μετατρέποντάς τα σε  μεγαθήρια μαγαζιά – σχολείο όπου η εποπτεία, έλεγχος και λειτουργικότητα θα είναι τουλάχιστον αμφισβητήσιμα, χωρίς να λύνει κανένα από τα αιτήματα των μαθητών, των σπουδαστών, των εκπαιδευτικών.

Σε μια τέτοια συνθήκη λειτουργίας τα ζητήματα παραβατικών συμπεριφορών, βίας και bullying θα οξυνθούν, χωρίς την ίδια στιγμή οι εκπαιδευτικοί να έχουν τα αναγκαία εργαλεία υποστήριξης για την άμβλυνση τους (παιδοψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, φύλακες) στο βαθμό που η πραγματικότητα απαιτεί. Και μπορεί να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα στα ΜΜΕ  για τη βία ανάμεσα στους μαθητές, αλλά δεν έχει γίνει ούτε μία πρόσληψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών. Αντίθετα αναλίσκονται σε επικοινωνιακά παιχνίδια με την απαγόρευση των κινητών στους/στις μαθητές/τριες και την αυστηροποίηση των ποινών. Επισημαίνουμε ότι με κατασταλτικά μέτρα δεν λύνονται τα προβλήματα της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Χρειάζονται άλλα μέτρα και πολιτικές, όπως η αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών με την επαναφορά των κοινωνικών σπουδών και της καλλιτεχνικής παιδείας. που ως γνωστόν συμβάλλουν στη διαμόρφωση υγιούς κοινωνικής συνείδησης μέσω της κατανόησης της κοινωνίας και των θεσμών της, της συλλογικότητας, μαζικές προσλήψεις ψυχολόγων, υποστηρικτικών δομών αλλά και άλλων σύγχρονων δράσεων για τη στήριξη των μαθητών.

       Ο “ψηφιακός” υπουργός και τα περισπούδαστα επιτελεία του ας αφήσουν τα “ψηφιακά” Μαθηματικά και ας πιάσουν τα πραγματικά Μαθηματικά της ζωής και των αναγκών…

Από την άλλη, ο Δήμος Αρταίων κλείνει δημοτικές δομές πρόνοιας (παιδικούς/βρεφονηπιακούς σταθμούς) ή τις οδηγεί σε υπολειτουργία με λιγότερο προσωπικό και μειωμένα ωράρια, ενώ δεν υπήρξε εκ μέρους του  καμία αντίδραση – παρέμβαση για το κλείσιμο σχολικών  μονάδων  –  νηπιαγωγείων και Δημοτικών.

Η υποχρηματοδότηση των σχολείων, που έχουν περιέλθει σε καθεστώς «οικονομικής ασφυξίας»  μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών, έχει οξύνει τα προβλήματά τους. Βέβαια υπάρχει λύση: ο Πρωθυπουργός  παροτρύνει τους εκπαιδευτικούς να επιδοθούν σε ένα αέναο κυνήγι χορηγών!

Το θολό τοπίο γίνεται ακόμη πιο σκοτεινό με την ισχνή εισαγωγή πρωτοετών φοιτητών  στο Πανεπιστήμιο  Ιωαννίνων. Θύμα και το Τμήμα Γεωπονίας (καλύπτονται 54 θέσεις από τις 120), ως απόρροια της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, αλλά και της επιλογής του Πανεπιστημίου να ορίσει υψηλούς συντελεστές. Αν συνυπολογίσουμε και την  αντισυνταγματική ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων που νομοθέτησε η Νέα Δημοκρατία,  όλα αυτά διαλύουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, οδηγούν σε κλείσιμο τα περιφερειακά τμήματα και καθιστούν χιλιάδες νέες και νέους και τις οικογένειές τους βορά των οικονομικών συμφερόντων των – αμφιβόλου ποιότητας – ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία διορθωτική ενέργεια ώστε άμεσα να καταστεί δυνατή η εισαγωγή επιπλέον φοιτητών, δόθηκαν όμως «υποσχέσεις»  και «θα» για την επόμενη χρονιά. Ανεκπλήρωτο παραμένει ακόμη το αίτημα των φοιτητών/τριών για μια δεύτερη Φοιτητική Εστία και παραπέμπεται στις καλένδες με ευχολόγια.

Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, θα σταθούμε ανάχωμα στο σκηνικό της νεοφιλελεύθερης δυστοπίας, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη διεκδίκηση λύσεων μέσα από την ανάπτυξη μαζικών αγώνων που θα προασπίζουν τα κοινωνικά αγαθά και τη Δημόσια Εκπαίδευση και θα υπερασπίζονται σταθερά τις αξίες του σεβασμού, της διαφορετικότητας και της αλληλεγγύης. Διεκδικούμε ένα ποιοτικό, συμπεριληπτικό, δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά.  Παλεύουμε συλλογικά για την οριστική ανατροπή αυτών των νεοφιλελεύθερων και συντηρητικών πολιτικών, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση του οράματος μιας δημοκρατικής και δικαιότερης κοινωνίας.

 

Θεματική Παιδείας

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Άρτας

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Μπαχούμη 11 | 26820 89799