Ειδήσεις και νέα από την Ήπειρο - Άρτα - Πρέβεζα - Ιωάννινα

Γράμμος- Ο Στρατός “καλύπτει” τον Καχριμάνη, ο Σκυλακάκης και το Υπουργείο κρατούν αποστάσεις…

Κοινoποίηση:

Να δικαιολογήσει τη συμμετοχή του στη διάνοιξη δρόμου μέσα σε προστατευόμενη περιοχή στον Γράμμο επιχειρεί ο Στρατός.

Παρότι τις προηγούμενες ημέρες υποστήριξε ότι ενεπλάκη με τη διαβεβαίωση της Περιφέρειας Ηπείρου ότι δεν απαιτούνταν αδειοδοτήσεις, τώρα υποστηρίζει ότι το έργο εξυπηρετεί και σκοπούς εθνικής άμυνας και συγκεκριμένα τη σύνδεση με δεξαμενή καυσίμων, μια και η συγκεκριμένη κατηγορία έργων εξαιρείται από την υποχρέωση ενημέρωσης του υπουργείου Περιβάλλοντος. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, πάντως, πήρε χθες σαφείς αποστάσεις από την υπόθεση, ενώ την εμπειρία της οδήγησης στον νέο δρόμο ήδη απόλαυσε γκρουπ εκδρομέων με «γουρούνες», σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”.

Σύμφωνα με έγγραφο (προς τον ΟΦΥΠΕΚΑ) που υπογράφει ο διοικητής της νεοϊδρυθείσας Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών του ΓΕΕΘΑ, Μιχάλης Κλούβας, «η συνδρομή της στρατιωτικής υπηρεσίας στην εκτέλεση εργασιών συντήρησης επί του διανοιχθέντος από το 1948 δρομολογίου Μνημείου Γκεσού – χωριού Γράμμος έγινε κατόπιν αιτήματος της Περιφέρειας Ηπείρου στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων στην τοπική κοινωνία». Με αυτόν τον τρόπο υποστηρίζει το επιχείρημα της Περιφέρειας Ηπείρου ότι δεν επρόκειτο για διάνοιξη δρόμου, αλλά για «καθαρισμό» ήδη υφιστάμενου.

Στη συνέχεια, όμως, η υπηρεσία υποστηρίζει ότι η ολοκλήρωση του δρόμου εξυπηρετεί και «εθνικούς σκοπούς», όπως η ταχεία σύνδεση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων πλησίον των ελληνοαλβανικών συνόρων και η εκτέλεση περιπόλων πυρασφάλειας. Και καταβάλλει αξιόλογη προσπάθεια για να εξηγήσει γιατί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας δεν ζήτησε από το υπουργείο Περιβάλλοντος την εξαίρεση του έργου από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, όπως ορίζει η νομοθεσία (ν. 4014/11, άρθρο 1, παράγραφος 2α), επικαλούμενη μια από τις ελάχιστες εξαιρέσεις: την ύπαρξη δεξαμενών καυσίμων (στις οποίες προφανώς μέχρι σήμερα… δεν χρειαζόταν να έχει πρόσβαση).

Αποστάσεις από Σκυλακάκη

Το ότι δεν υπήρχε αίτημα από το υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε χθες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Απαντώντας σε επερώτηση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων Ιωάννη Τσιμάρη για το αν υπήρχε οποιοδήποτε είδος αδειοδότησης, ο υπουργός ανέφερε ότι «δεν έχει υποβληθεί αίτημα ούτε στα κεντρικά ούτε στη δασική υπηρεσία».

Ο υπουργός κράτησε αποστάσεις, αναφέροντας ότι χθες ο ΟΦΥΠΕΚΑ παρέδωσε το πόρισμά του στην Εισαγγελία Ιωαννίνων (που διερευνά την υπόθεση), ενώ θα ακολουθήσει αυτοψία και από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος.

«Θα περιμένουμε την αυτοψία των επιθεωρητών και την κρίση της Δικαιοσύνης πριν προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια», κατέληξε.

Πάντως χθες ο Στρατός απομάκρυνε την μπουλντόζα του από το σημείο, χωρίς να έχει ολοκληρώσει τη διάνοιξη του δρόμου (κίνηση που δείχνει διάθεση απεμπλοκής από την υπόθεση).

Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη Τρίτη ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης μιλώντας στο περιφερειακό συμβούλιο υποστήριξε ότι την κατασκευή του δρόμου είχε ζητήσει ο Στρατός, αλλά και κτηνοτρόφοι της περιοχής.

Σύμφωνα πάντως με μαρτυρίες, τις τελευταίες ημέρες ο διανοιχθείς δρόμος ήταν… ιδιαίτερα δημοφιλής – είτε σε ομάδες απόστρατων αξιωματικών που επισκέπτονταν το μνημείο του Εμφυλίου (προσβάσιμο πλέον και από άλλη διαδρομή) είτε σε γκρουπ τουριστών με 30 «γουρούνες» από τη Θεσπρωτία, που απόλαυσαν την εμπειρία της οδήγησης σε προστατευόμενη περιοχή.

epirusgate.gr

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Μπαχούμη 11 | 26820 89799