Ειδήσεις και νέα από την Ήπειρο - Άρτα - Πρέβεζα - Ιωάννινα

Ευλογιά των προβάτων: Συναγερμός για τα νέα κρούσματα – Δεκαήμερο κλείσιμο των σφαγείων σε όλη τη χώρα

Κοινoποίηση:

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η εμφάνιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων σε κτηνοτροφικές μονάδες σε πολλές περιοχές της χώρας, από τον Έβρο μέχρι την Κορινθία.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα από τη ζωονόσο ασθένεια έχουν θανατωθεί 13.000 ζώα, ενώ κρούσματα έχουν εντοπισθεί σε Ξάνθη, Δράμα, Σέρρες, Μαγνησία, Κόρινθο και Μεσσηνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, το πιο πρόσφατο κρούσμα εντοπίσθηκε στα Κανάλια Μεσσηνίας και είχε ως αποτέλεσμα να σφραγισθεί κτηνοτροφική μονάδα στην περιοχή. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το σίγουρο είναι ότι από το πρωί της Τετάρτης θα υπάρξουν μέτρα πανώλης, δηλαδή 3 και 10 χιλιόμετρα, με δυο συγκεκριμένες ζώνες ελέγχου, και δεν θα μπορούν να μετακινηθούν τα ζώα, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου.

Ευλογιά των προβάτων: Τι συμβαίνει με το γάλα

Ταυτόχρονα, θα συνεχιστούν οι δειγματοληψίες από τις στάνες και αναμένεται τις επόμενες ώρες και μέρες να θανατωθούν τα ζώα της μονάδας. Το θετικό στην υπόθεση είναι ότι το γάλα μπορεί να διατίθεται κανονικά με τα μέτρα απολύμανσης που προβλέπονται.

Παράλληλα, στην Κορινθία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τοπικές δημοτικές και περιφερειακές Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς στη Στυμφαλία εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς. Εκτός από τη Στυμφαλία, το χωριό Κυλλήνη και Καλλιάνη θα μπουν στο μικροσκόπιο των Αρχών, με τον προβληματισμό να είναι έντονος για το πώς έφτασε η συγκεκριμένη νόσος από τη Βόρεια Ελλάδα στην Πελοπόννησο.

Ευλογιά προβάτων: Τι αποφάσισε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Σημειώνεται πως ο ιός της ευλογιάς των προβάτων μέσα σε χρονικό διάστημα δύο μηνών εξαπλώθηκε από την Κόρινθο και τη Μεσσηνία, με το αρμόδιο υπουργείο να οδηγείται στη λήψη μέτρων. Ειδικότερα, με απόφασή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κλείνει τα σφαγεία αιγοπρόβειου κρέατος σε όλη τη χώρα για 10 ημέρες, με τις Αρχές να αναζητούν τον τρόπο μετάδοσης της καταστροφικής αυτής ασθένειας για τα ζώα. Πάντως, αξίζει να αναφερθεί ότι η ευλογιά των προβάτων είναι μια ασθένεια που διαρκεί μέχρι και έξι μήνες και μεταδίδεται άμεσα από ζώο σε ζώο.

Έπειτα από τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, με τον υφυπουργό Χρήστο Κέλλα, τον γ.γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Στρατάκο, και τους περιφερειάρχες και παραγωγικούς φορείς, αποφασίσθηκε η απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο.

Η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας, ύστερα από τον εντοπισμό κρουσμάτων ευλογιάς σε Μαγνησία και Κορινθία, κρίνεται απαραίτητη για όλη τη χώρα για προληπτικούς λόγους και με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της νόσου, ύστερα από την επέκταση της ζωονόσου στη Μαγνησία και την Κορινθία. Παράλληλα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις περιφέρειες, συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων.

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Μπαχούμη 11 | 26820 89799