Ειδήσεις και νέα από την Ήπειρο - Άρτα - Πρέβεζα - Ιωάννινα

Μελισσουργοί: Ενα χωριό-ησυχαστήριο στη σκιά της οροσειράς των Τζουμέρκων

Κοινoποίηση:

Στη σκιά της οροσειράς των Τζουμέρκων, το χωριό Μελισσουργοί βρίσκεται στο τέρμα του δρόμου. Από εκεί και μετά ξεκινούν οι απότομες πλαγιές, οι χαράδρες και οι βουνοκορφές και μόνο απέναντι μπορείς να υποψιαστείς ανθρώπινη παρουσία, στα επίσης σκαρφαλωμένα στις πλαγιές χωριά Συρράκο και Καλαρρύτες. Το γεγονός ότι εδώ τελειώνει ο δρόμος προσφέρει ησυχία αλλά και μια πολύτιμη αίσθηση απομόνωσης. Οι επισκέπτες δεν είναι πολλοί, κυρίως φυσιολάτρες και εκδρομείς από τα Γιάννενα.

Αφιέρωμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ- kathimerini.gr

Μελισσουργοί: Ενα χωριό-ησυχαστήριο στα Τζουμέρκα-1
Αν ο καιρός είναι ακόμα καλός, η βόλτα στον καταρράκτη Κρυονερίου μπορεί να συνοδευτεί και από μια δροσερή βουτιά στα νερά του.

Τους Μελισσουργούς αγκαλιάζει ένα πλούσιο ελατόδασος, αλλά στις βόλτες σας θα δείτε και αγριοκερασιές, φουντουκιές και βελανιδιές. Γύρω από τον οικισμό, το νερό ρέει άφθονο, με πάρα πολλές πηγές να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Ο πιο εντυπωσιακός καταρράκτης είναι αυτός του Κεφαλόβρυσου, ένας από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα, που δεν στερεύει ποτέ, σμιλεύοντας τα κάθετα, επιβλητικά βράχια.

Μελισσουργοί: Ενα χωριό-ησυχαστήριο στα Τζουμέρκα-2
Έλατα αγκαλιάζουν το ορειβατικό καταφύγιο Μελισσουργών, λίγο πάνω από το χωριό.

Και η διαδρομή που οδηγεί στο Κεφαλόβρυσο από το ορειβατικό καταφύγιο Μελισσουργών είναι επίσης μία από τις ωραιότερες στην περιοχή. Περνώντας μέσα από πυκνό δάσος, θα βγείτε κατόπιν κοντά στον καταρράκτη, τον οποίο θα βλέπετε από μακριά καθώς πλησιάζετε. Δεν θα σας πάρει πάνω από 40 λεπτά, ενώ για τον καταρράκτη του Κρυονερίου, από την άλλη πλευρά του χωριού, θα χρειαστείτε περίπου 2-2½ ώρες για να πάτε και να επιστρέψετε. Δεν έχουν χαρακτηριστεί άδικα «Άλπεις της Ελλάδας» τα Τζουμέρκα. Από όποιο σημείο και να βρίσκεστε, είτε μέσα είτε έξω από τον οικισμό, θα αντικρίζετε ελατοσκέπαστες πλαγιές και πυκνά δάση ολόγυρά σας.

Μελισσουργοί: Ενα χωριό-ησυχαστήριο στα Τζουμέρκα-3
Τοιχογραφίες στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, μέσα στον οικισμό.
Μελισσουργοί: Ενα χωριό-ησυχαστήριο στα Τζουμέρκα-4
Ο Σωκράτης και η Ασπασία, δύο από τους περίπου 200 κατοίκους του χωριού.

Η έντονη επαφή με τη φύση, η αίσθηση της απομόνωσης, η ησυχία αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί, όταν τα καφενεία και οι ταβέρνες έχουν πια κλείσει ή δεν έχουν ανοίξει ακόμα, κάνουν την εμπειρία της διαμονής στους Μελισσουργούς αξέχαστη. Μη χάσετε την ευκαιρία να ανεβείτε και στο ορειβατικό καταφύγιο πάνω από το χωριό, που αντικρίζει τις θεόρατες κορυφές. Ειδικά την ώρα που δύει ο ήλιος, όλο το απέναντι βουνό βάφεται κόκκινο από τις ακτίνες του.

Μελισσουργοί: Ενα χωριό-ησυχαστήριο στα Τζουμέρκα-5
Λεπτομέρεια από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Διαμονή

Το Hotel Koferita (τηλ. 26590-63909, hotelkoferita.gr) έχει ωραία θέα στις βουνοπλαγιές και μοντέρνα δωμάτια, ο ξενώνας Αγκάθι (τηλ. 26590-61200, agathihotel.com) μέσα στο ελατόδασος έχει προσεγμένα δωμάτια και καλό πρωινό. Στον δρόμο μεταξύ των χωριών Πράμαντα και Μελισσουργοί βρίσκεται το Ορίζοντες Τζουμέρκων (τηλ. 26590-61002, orizontestzoumerkon.gr) με δωμάτια με θέα, εστιατόριο και κέντρο spa.

Φαγητό

Μελισσουργοί: Ενα χωριό-ησυχαστήριο στα Τζουμέρκα-6
Στην ταβέρνα «Παππάς», στην πλατεία των Μελισσουργών.

Στην επάνω πλατεία του χωριού, στον Κάμπο (τηλ. 6970-413616), φτιάχνουν παραδοσιακά μαγειρευτά, όπως μοσχαράκι κοκκινιστό και τσουμπλέκι (μπιφτέκι με κρεμμύδια στον φούρνο), κρεατικά στη σούβλα και στα κάρβουνα. Στην άλλη πλατεία του χωριού, κάτω από τον πλάτανο, στην ταβέρνα Παππάς (τηλ. 26590-61114) μαζί με τα κρεατικά της ώρας σερβίρουν και χειροποίητες πίτες και ωραίο γαλοτύρι. Και τα δύο κοντινά ορειβατικά καταφύγια, των Μελισσουργών και των Πραμάντων, προσφέρουν καθημερινά επιλογές σε μαγειρευτά φαγητά.

Οι Μελισσουργοί απέχουν από την Αθήνα 431 χλμ. (5 ώρες) και από τη Θεσσαλονίκη 324 χλμ. (4 ώρες).

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Μπαχούμη 11 | 26820 89799