Ειδήσεις και νέα από την Ήπειρο - Άρτα - Πρέβεζα - Ιωάννινα

Κλιματική αλλαγή: Θανάσιμη απειλή – Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης

Κοινoποίηση:

Οι άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη έζησαν κατά μέσο όρο 41 επιπλέον ημέρες επικίνδυνης ζέστης το 2024 εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, η οποία προκαλείται από τον άνθρωπο, σύμφωνα με ομάδα επιστημόνων, οι οποίοι προσέθεσαν πως η κλιματική αλλαγή επιδείνωσε μεγάλο μέρος των δυσμενών καιρικών συνθηκών στον πλανήτη κατά τη διάρκεια του έτους.

Αν και η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά περίπου 1,3 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, η κλιματική αλλαγή προκαλεί ακόμη πιο υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα τα κύματα καύσωνα να έχουν γίνει πιο συχνά, πιο έντονα και να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια.

Παγκοσμίως κατά μέσο όρο ένας καύσωνας που θα παρατηρούνταν μία φορά στα 10 χρόνια την προβιομηχανική εποχή, τώρα θα συμβεί 2,8 φορές στα 10 χρόνια και θα είναι κατά 1,2° Κελσίου πιο θερμός.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι καύσωνες θα συνεχίσουν να εντείνονται, αν ο κόσμος εξακολουθήσει να εκλύει αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου καίγοντας ορυκτά καύσιμα.

Αν η παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, καύσωνες θα παρατηρούνται κατά μέσο όρο 5,6 φορές ανά 10 χρόνια και θα είναι κατά 2,6° Κελσίου πιο ζεστοί.

Η ανάλυση από τους ερευνητές των World Weather Attribution και Climate Central έρχεται στην αρχή μιας χρονιάς που διαδέχεται «το έτος των κλιματικών ρεκόρ», καθώς η ζέστη σε ολόκληρο τον πλανήτη κατέστησε το 2024 το θερμότερο έτος που έχει μετρηθεί ποτέ.

 

Σε ορισμένες περιοχές παρατηρήθηκαν 150 ή περισσότερες ημέρες ακραίας ζέστης λόγω της κλιματικής αλλαγής

«Η διαπίστωση είναι καταστροφική αλλά απολύτως μη αναπάντεχη: Η κλιματική αλλαγή έπαιξε όντως ρόλο και συχνά σημαντικό ρόλο στα περισσότερα από τα γεγονότα που μελετήσαμε, καθιστώντας τη ζέστη, την ξηρασία, τους τροπικούς κυκλώνες και τις έντονες βροχοπτώσεις πιο πιθανές και πιο έντονες σε ολόκληρη τον πλανήτη, καταστρέφοντας ζωές και βιοποριστικά μέσα εκατομμυρίων και συχνά αμέτρητων ανθρώπων», δήλωσε η Friederike Otto, επικεφαλής του World Weather Attribution και επιστήμονας του Imperial College στον τομέα του κλίματος, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των μέσων ενημέρωσης για τα ευρήματα των επιστημόνων.

 

«Όσο ο πλανήτης συνεχίζει να καίει ορυκτά καύσιμα, μόνο χειρότερο θα γίνεται αυτό», ανέφερε με νόημα. Εκατομμύρια άνθρωποι υπέφεραν από την αποπνικτική ζέστη το 2024. Η Βόρεια Καλιφόρνια και η Κοιλάδα του Θανάτου «ψήθηκαν».

Οι καυτές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας «έκαψαν» το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική. Η ζέστη έθεσε σε κίνδυνο τα ήδη ευάλωτα παιδιά στη Δυτική Αφρική. Η «εκτόξευση» των θερμοκρασιών στη νότια Ευρώπη ανάγκασε πολλές χώρες να πάρουν μέτρα. Στη δική μας, οι Αρχές προχώρησαν στον κλείσιμο της Ακρόπολης.

Στις τσιμεντουπόλεις, η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο αποπνικτική

Στις χώρες της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας, η ζέστη υποχρέωσε σε κλείσιμο των σχολείων. Η Γη βίωσε μερικές από τις πιο ζεστές ημέρες που έχουν καταμετρηθεί ποτέ και το πιο ζεστό καλοκαίρι της, με ένα σερί ζέστης 13 μηνών που μόλις και μετά βίας διακόπηκε.

Για να πραγματοποιήσει την θερμική της ανάλυση, η ομάδα εθελοντών διεθνών επιστημόνων συνέκρινε τις ημερήσιες θερμοκρασίες σε όλο τον πλανήτη το 2024 με τις θερμοκρασίες που θα αναμένονταν σε έναν πλανήτη χωρίς κλιματική αλλαγή.

Τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ειδικούς, αλλά οι ερευνητές χρησιμοποιούν μεθόδους που έχουν αξιολογηθεί από ειδικούς. Σε ορισμένες περιοχές παρατηρήθηκαν 150 ή περισσότερες ημέρες ακραίας ζέστης λόγω της κλιματικής αλλαγής.

«Οι φτωχότερες, λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη είναι τα μέρη που βιώνουν ακόμη υψηλότερους δείκτες», δήλωσε η Kristina Dahl, αντιπρόεδρος της κλιματικής επιστήμης στο Climate Central.

Αύξηση της θερμοκρασίας

Το χειρότερο είναι ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη συχνά υποεκτιμώνται. Η φετινή χρονιά ήταν μια προειδοποίηση ότι ο πλανήτης πλησιάζει επικίνδυνα στο όριο της Συμφωνίας του Παρισιού για αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου (2,7 βαθμούς Φαρενάιτ) σε σχέση με τον προβιομηχανικό μέσο όρο, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η Γη αναμένεται σύντομα να ξεπεράσει αυτό το όριο, αν και δεν θεωρείται ότι έχει υπερβεί το όριο αυτό μέχρις ότου η αύξηση της θερμοκρασίας διατηρηθεί επί δεκαετίες. Οι ερευνητές εξέτασαν προσεκτικά 29 ακραία καιρικά φαινόμενα που το 2024 προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 3.700 ανθρώπων και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων και διαπίστωσαν ότι τα 26 από αυτά είχαν σαφείς συνδέσεις με την κλιματική αλλαγή.

Το καιρικό μοτίβο Ελ Νίνιο, το οποίο θερμαίνει φυσιολογικά τον Ειρηνικό Ωκεανό και αλλάζει τον καιρό σε ολόκληρο τον πλανήτη, κατέστησε ορισμένα από αυτά τα καιρικά φαινόμενα πιο πιθανά νωρίτερα μέσα στο έτος. Όμως οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι περισσότερες μελέτες τους διαπίστωσαν ότι η κλιματική αλλαγή έπαιξε μεγαλύτερο ρόλο από αυτό το φαινόμενο στην τροφοδότηση των γεγονότων του 2024.

Στη χώρας μας, οι Αρχές προχώρησαν στον κλείσιμο της Ακρόπολης λόγω ζέστης

Τα θερμά νερά των ωκεανών και ο θερμότερος αέρας τροφοδότησαν πιο καταστροφικές καταιγίδες, σύμφωνα με τους ερευνητές, ενώ οι θερμοκρασίες οδήγησαν σε πολλές βροχοπτώσεις-ρεκόρ. Η Jennifer Francis, κλιματολόγος στο Κέντρο Κλιματικών Ερευνών Woodwell στο Cape Cod, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι η επιστήμη και τα ευρήματα ήταν ορθά.

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα συνεχίσουν να γίνονται όλο και πιο συχνά, έντονα, καταστροφικά, δαπανηρά και θανατηφόρα, μέχρι να μπορέσουμε να μειώσουμε τη συγκέντρωση των αερίων που παγιδεύουν τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα», είπε η ίδια.

Θα μπορούσαν να αναμένονται σημαντικά περισσότερα ακραία φαινόμενα χωρίς δράση, ανακοίνωσε το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών το φθινόπωρο, καθώς το 2024 στάλθηκε στον αέρα περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα που θερμαίνει τον πλανήτη από την καύση ορυκτών καυσίμων σε σχέση με πέρυσι.

Όμως οι θάνατοι και οι ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν είναι αναπόφευκτες, δήλωσε η Julie Arrighi, διευθύντρια προγραμμάτων στο Κέντρο για το Κλίμα του Ερυθρού Σταυρού.

«Οι χώρες μπορούν να μειώσουν αυτές τις επιπτώσεις με την προετοιμασία για την κλιματική αλλαγή και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και ενώ οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν μεμονωμένες χώρες ή συστήματα ή μέρη ποικίλλουν σε ολόκληρο τον πλανήτη, βλέπουμε ότι κάθε χώρα έχει να διαδραματίσει κάποιο ρόλο», επισήμανε η ίδια.

 

in.gr

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Μπαχούμη 11 | 26820 89799