Ειδήσεις από την Ήπειρο - Δυτική Ελλάδα

Άρτα: Πλημμύρες και καταστροφές από την κακοκαιρία – Όλα τα προβλήματα

Κοινoποίηση:

Στη Φιλιππιάδα η κακοκαιρία έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, με πλημμυρισμένους δρόμους, πτώση κολόνας και καταπτώσεις. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στους άλλους νομούς της Ηπείρου, όπως στον Δήμο Αρταίων με κατολισθήσεις και διακοπές ρεύματος, καθώς και στα Κεντρικά Τζουμέρκα με ζημιές στο οδικό δίκτυο.

Ακόμη και στα Ιωάννινα σημειώθηκαν πλημμύρες, όπως στην περιοχή της Πεδινής κοντά στην Εγνατία. Συνολικά, η Ήπειρος αντιμετωπίζει σημαντικές καταστροφές από την κακοκαιρία.

Στην Κόνιτσα η κακοκαιρία άφησε πίσω της σοβαρές ζημιές σε υποδομές της περιοχής, με κατολισθήσεις και βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ, αφήνοντας για ώρες χωρίς ρεύμα μεγάλο τμήμα της δημοτικής ενότητας Μαστοροχωρίων. Προβλήματα υπήρξαν και στα δίκτυα ύδρευσης.

Πλημμύρες και καταστροφές από την κακοκαιρία στην Ήπειρο - Τι είναι το orographic lifting που προκάλεσε τα φαινόμενα

Ο ποταμός Καλαμάς υπερχείλισε, πλημμυρίζοντας τον κάμπο της Βρυσέλλας με μανταρίνια, ενώ αντίστοιχα προβλήματα εντοπίζονται και στη Σαγιάδα, όπου καλλιέργειες, πορτοκαλεώνες και αγροτικοί δρόμοι έχουν βυθιστεί στα λασπόνερα.

Στο ορεινό δίκτυο της Ηπείρου, σε Κόνιτσα και Πωγώνι, συνεχίζονται οι κατολισθήσεις και οι καταπτώσεις βράχων, με τα μηχανήματα των Δήμων και της Πολιτικής Προστασίας να εργάζονται για τον καθαρισμό των δρόμων.

Υπερχείλιση ρεμάτων και κατολισθήσεις στην Άρτα

Στην περιοχή του Δήμου Ζηρού, η κακοκαιρία έχει πλήξει δρόμους, υπαίθριους χώρους και δημοτικές υποδομές, με σπίτια και καλλιέργειες να δέχονται ισχυρό πλήγμα. Εκτεταμένες κατολισθήσεις και υπερχείλιση ρεμάτων έχουν σημειωθεί στην Άρτα, ειδικά σε Κακολάγκαδο, Αμμότοπο και Παντάνασσα, καθιστώντας πολλούς δρόμους απροσπέλαστους και επικίνδυνους.

Πλημμύρες και καταστροφές από την κακοκαιρία στην Ήπειρο - Τι είναι το orographic lifting που προκάλεσε τα φαινόμενα

Σύμφωνα με το epirusjournal.gr, τα συνεργεία της Πυροσβεστικής, των δήμων και της Περιφέρειας Ηπείρου εργάζονται πυρετωδώς για την απομάκρυνση νερού, φερτών υλικών και την αποκατάσταση του οδικού δικτύου, όπως στην παλιά εθνική οδό Ιωαννίνων–Άρτας, που έκλεισε προσωρινά λόγω των φερτών υλικών. Οι αρχές καλούν τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη.

Πλημμύρες και καταστροφές από την κακοκαιρία στην Ήπειρο - Τι είναι το orographic lifting που προκάλεσε τα φαινόμενα

Παράλληλα, χείμαρροι νερού και φερτών υλικών έχουν δημιουργηθεί στα Τζουμέρκα, με αποτέλεσμα τα οχήματα να κινούνται με μεγάλη δυσκολία.

Πλημμύρες και καταστροφές από την κακοκαιρία στην Ήπειρο - Τι είναι το orographic lifting που προκάλεσε τα φαινόμενα

Η τεράστια ποσότητα νερού, η υπερχείλιση χειμάρρων και η μεταφορά φερτών υλικών επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση, προκαλώντας νέες δυσχέρειες σε ήδη επιβαρυμένες περιοχές. Οι εικόνες που καταγράφονται καταδεικνύουν τη δύναμη της φύσης και το βαθύ αποτύπωμα της κακοκαιρίας στην Ήπειρο.

Πλημμύρες και καταστροφές από την κακοκαιρία στην Ήπειρο - Τι είναι το orographic lifting που προκάλεσε τα φαινόμενα

Σημειώνεται ότι τόσο στη Βόνιτσα και την Πρέβεζα πλημμύρισαν αρκετοί δρόμοι με την Πυροσβεστική να παρεμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις για άντληση υδάτων από υπόγειους και ημιυπόγειους χώρους.

Παράλληλα, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δήμοι Ζαγορίου, Φιλιατών και Ζηρού, οι οποίοι έχουν πληγεί από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Κακοκαιρία: Γιατί πνίγηκε η βορειοδυτική Ελλάδα – Τι είναι το orographic lifting

Κρίσιμη είναι η κατάσταση στη βορειοδυτική Ελλάδα που πλήττεται τις τελευταίες ώρες από την κακοκαιρία.

Οι πλημμύρες είναι εκτεταμένες, χωριά έχουν πλημμυρίσει και αρκετά αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά. Αρκετοί είναι επίσης οι δήμοι που έχουν ζητήσει να κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας αποδίδει την καταστροφή στο φαινόμενο «Οrographic lifting» και εξηγεί.

«Οταν φυσάει Ν–ΝΔ, ο άνεμος έρχεται από το Ιόνιο, που είναι ζεστό και φορτωμένο υγρασία. Αυτή η υγρή αέρια μάζα κατευθύνεται προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Η Πίνδος λειτουργεί σαν “τείχος”. Ο αέρας αναγκάζεται να ανέβει την οροσειρά της Πίνδου (αναγκαστική ανύψωση – orographic lifting). Καθώς ανεβαίνει, ψύχεται, ο κορεσμός επιτυγχάνεται γρήγορα, και η υγρασία συμπυκνώνεται → έντονη βροχή στα δυτικά προσήνεμα (Ήπειρος, δυτ. Θεσσαλία, δυτ. Στερεά, δυτ. Μακεδονία).

Η ανύψωση είναι συνεχής όσο φυσάει νότιος άνεμος. Η υγρασία είναι σχεδόν “απεριόριστη” από το Ιόνιο. Εμφανίζεται και το φαινόμενο back-building σε καταιγίδες που ξαναδημιουργούνται πάνω στις ίδιες περιοχές. Όταν υπάρχει και βαρομετρικό χαμηλό ανοικτά του Ιονίου, η τροφοδοσία υγρασίας είναι συνεχής με αποτέλεσμα να δημιουργούνται rain trains».


Πώς εξηγεί το φαινόμενο ο Δημήτρης Ζιακόπουλος

«Αναλύσεις του ECMWF του πεδίου των ανέμων και της σχετικής υγρασίας στη στάθμη των 925 hPa. Η στάθμη αυτή βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Σε μια τυπική ατμόσφαιρα το ύψος είναι περίπου 750 μέτρα, αλλά αυτό ποικίλλει ανάλογα με τη θερμοκρασία.

Αυτό που παρατηρούμε στους διαδοχικούς χάρτες είναι η σύγκλιση των ανέμων σε μια ζώνη αυξημένης σχετικής υγρασίας σε ύψος μερικών εκατοντάδων μέτρων πάνω από τη θάλασσα, η οποία (ζώνη) σε ένα εικοσιτετράωρο μετακινήθηκε από την περιοχή της Κέρκυρας προς την περιοχή του Αμβρακικού Κόλπου.

Αναμφίβολα, ανάμεσα στους παράγοντες που συνετέλεσαν στην εκδήλωση των μεγάλης διάρκειας και έντασης βροχών ήταν οι δυναμικοί παράγοντες και η ορογραφία, αλλά, κατά τη γνώμη μου, καθοριστικός παράγοντας για τις συνεχώς ανατροφοδοτούμενες καταιγίδες ήταν η προαναφερθείσα ζώνη σύγκλισης που λειτούργησε ως μεταφορέας υγρών και θερμών αερίων μαζών. Οι μάζες αυτές αναπλήρωναν συνεχώς τους υδρατμούς που με τη συμπύκνωση εγκατέλειπαν ως βροχή τα καταιγιδοφόρα σύννεφα».

Τα στοιχεία δείχνουν πρωτοφανή ύψη βροχής

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές μετρήσεις, στα ορεινά των Ιωαννίνων και της Άρτας καταγράφηκαν πάνω από 400 τόνοι νερού ανά στρέμμα. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί περίπου στο σύνολο των βροχοπτώσεων που δέχεται η Αθήνα μέσα σε έναν χρόνο. Σε σύγκριση με τον περσινό Νοέμβριο, στην Ήπειρο έχει ήδη πέσει τριπλάσια έως τετραπλάσια ποσότητα νερού, στοιχείο που ενισχύει το ενδεχόμενο ρεκόρ για τον πιο βροχερό Νοέμβριο των τελευταίων 25 ετών.

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ροή Ειδήσεων

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Μπαχούμη 11 | 26820 89799