Αρχική » ΕΛΛΑΔΑ » ΑΑΔΕ: Εκπνέουν οι προθεσμίες των ελευθέρων επαγγελματιών για IRIS και POS

ΑΑΔΕ: Εκπνέουν οι προθεσμίες των ελευθέρων επαγγελματιών για IRIS και POS

Κοινoποίηση:

Η τελευταία εβδομάδα προθεσμίας σύνδεσης των ελευθέρων επαγγελματιών με το σύστημα πληρωμών IRIS είναι η τρέχουσα όπως και για την δήλωση του επαγγελματικού λογαριασμού τους, καθώς στις 30 Ιουνίου λήγουν τα χρονικά περιθώρια και αρχίζουν να πέφτουν «καμπάνες» από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να σπεύδουν ολοκληρώσουν όλες τις διαδικασίες για την ενεργοποίηση του IRIS εντός προθεσμίας, για να μην επιβαρυνθούν με πρόστιμο 1.500 ευρώ ενώ όσοι δεν προχωρήσουν στη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στην ΑΑΔΕ θα επιβάλλεται επιπλέον διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται, πως το υπουργείο Οικονομικών έχει αποκλείσει νέα παράταση στο χρονοδιάγραμμα ενώ σχεδιάζει την σταδιακή επέκταση του IRIS σε όλες τις επιχειρήσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2025.

Επιπλέον, στο τέλος Ιουνίου εκπνέει πλέον και η προθεσμία διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS με εξαίρεση όσες δεν κατέστη δυνατόν να διασυνδεθούν λόγω ασυμβατότητας των ηλεκτρονικών συστημάτων τους.

Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με λογισμικό ERP και έχουν προγραμματίσει τεχνικές εργασίες με τον ειδικό συνεργάτη τους εντός του Ιουνίου θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέχρι το τέλος του μήνα. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία η προθεσμία έχει ήδη λήξει.

Οι περίπου 30.000 εποχικές επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους, έτοιμη τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS ενώ για 3.000 επιχειρήσεις που δεν μπορούσαν να προμηθευτούν τερματικά POS λόγω χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης, καθώς είναι στη λίστα του «Τειρεσία», το ζήτημα αντιμετωπίσθηκε με νομοθετική ρύθμιση.

Με βάση τη νομοθεσία, στις υπόχρεες επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει τις ταμειακές μηχανές με τα POS επιβάλλονται πρόστιμα που ανέρχονται σε 10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και σε 20.000 ευρώ, εφόσον τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται. Τα πρόστιμα μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους (πλην των τουριστικών).

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288