Την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων θα περιμένουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι θα είναι -πάνω κάτω- στα ίδια καθώς η αύξηση του φόρου λόγω αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών λόγω πληθωρισμού, σε μεγάλο βαθμό θα … εξουδετερωθεί από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα κάτι που μεταφράζεται σε ετήσιο όφελος άνω των 25 ευρώ τον μήνα.
Καθώς προχωρούν οι εβδομάδες, οριστικοποιούνται και οι παρεμβάσεις που θα καθορίσουν το τι έχει να λάβει ο καθένας από το νέο έτος. Για παράδειγμα, η αναθεώρηση του ΑΕΠ για το 2023 αλλά και η διατήρηση του πληθωρισμού πάνω από το 3% που ανακοινώθηκε χθες από τη Eurostat θα “σπρώξουν” το ποσοστό αύξησης των συντάξεων για το 2025 προς το άνω όριο που είχε προβλεφθεί: 2,5 με 2,6% αντί για 2,2% που είχε ειπωθεί αρχικά.
Ταυτόχρονα, μέσα στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα δοθεί τις επόμενες ημέρες για δημόσια διαβούλευση, θα υπάρχει και το μέτρο “προστασίας” όσων λαμβάνουν συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης. Ουσιαστικά, θα προβλέπεται τιμαριθμική αναπροσαρμογή των ορίων ώστε να μην “τρώει” την αύξηση (αλλά και τη σύνταξη) η μετάβαση σε υψηλότερο κλιμάκιο εισφοράς αλληλεγγύης.
Για τους δικαιούχους του κατώτατου μισθού, ο μηχανισμός που παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο έχει πρακτική σημασία για το 2025 σε ένα σημείο: ουσιαστικά συνδέει την… τύχη των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας στον ιδιωτικό τομέα με την αντίστοιχη των απασχολούμενων στον δημόσιο τομέα.
Έτσι, από τη στιγμή που ο κατώτατος μισθός τον Απρίλιο του 2025 θα αυξηθεί από τα 830 στα 870 ευρώ μεικτά (σ.σ. περίπου 30 ευρώ τον μήνα είναι η “καθαρή αύξηση” καθώς επίκειται και η μείωση των κρατήσεων για ασφαλιστικές εισφορές κατά 0,5% στο σκέλος του εργαζόμενου) θα δοθούν και 20 ευρώ επιπλέον στους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι σήμερα έχουν εισαγωγικό μισθό 850 ευρώ. Αυτά τα 20 ευρώ επιπλέον θα καταβληθούν σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.
Τι γίνεται με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα; Αυτοί εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη… διαπραγματευτική τους ικανότητα (σ.σ. όσο μειώνεται η ανεργία και όσο αυξάνεται η ζήτηση για εργαζόμενους τόσο ισχυρότερο γίνεται και η διαπραγματευτική θέση του υπαλλήλου) αλλά και από τις προθέσεις υπογραφής νέων συλλογικών συμβάσεων το επόμενο διάστημα. Αυτό, μετά τον κατώτατο μισθό, είναι και το επόμενο μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο Εργασίας καθώς η αναπροσαρμογή του κατώτατου δεν φτάνει για να σπρώξει γρήγορα προς τα πάνω και τον μέσο μισθό.
Όσον αφορά στις τάξεις των αυτοαπασχολούμενων, έχουμε μπροστά τρεις εξελίξεις: πρώτον τις προβλέψεις του φορολογικού νομοσχεδίου που φέρνει βελτιώσεις στον τρόπο υπολογισμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος αλλά και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Δεύτερον την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα οδηγήσει σε αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης και τρίτον την αύξηση του πληθωρισμού που θα οδηγήσει σε αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών.
Όσοι δεν εμπίπτουν στα αντικειμενικά κριτήρια θα βγουν κερδισμένοι καθώς το όφελος από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα είναι μεγαλύτερο από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Όσοι εμπίπτουν στα κριτήρια, θα είναι, πάνω κάτω, στα ίδια με φέτος καθώς το κέρδος από το τέλος επιτηδεύματος θα ροκανιστεί από την αύξηση του φόρου και των ασφαλιστικών εισφορών.
Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι
Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897
Πρέβεζα – Μπαχούμη 11 | 26820 89799