Αρχική » BEST OF NETWORK » Αυτοπαραγωγή: Ανοίγει ο δρόμος για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε πολυκατοικίες

Αυτοπαραγωγή: Ανοίγει ο δρόμος για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε πολυκατοικίες

Κοινoποίηση:

Προ των πυλών βρίσκεται η πολυαναμενόμενη εδώ και 15 μήνες υπουργική απόφαση η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στέλεχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) «το κείμενο είναι έτοιμο και αναμένεται η γνωμοδότηση της Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για την τελική υπογραφή από την πολιτική ηγεσία». Αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια άτυπη διαβούλευση με τις αρμόδιες υπηρεσίες και την αγορά, πριν τη δημοσίευσή της προς τα τέλη του μήνα.

Σε αυτή εκτός από τον τρόπο εφαρμογής του net-billing (ταυτοχρονισμένος συμψηφισμό) που αποτελεί το διάδοχο σχήμα του net-metering (ενεργειακός συμψηφισμός) για την αυτοπαραγωγή ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα εξειδικευτούν και ρυθμίσεις που είχαν προβλεφθεί στον νόμο 5037/2023 για τη συλλογική αυτοκατανάλωση. Δηλαδή για αυτοκαταναλωτές ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που ενεργούν από κοινού, με άλλα λόγια για ενοίκους πολυκατοικιών ή και για εμπορικά καταστήματα, επιχειρήσεις και γραφεία σε επαγγελματικά κτίρια κλπ.

Σύμφωνα με παράγοντα της αγοράς για να είναι βιώσιμο ένα έργο με net-billing, θα πρέπει στο φωτοβολταϊκό να προστεθεί μπαταρία αποθήκευσης ενέργειας.

Ειδικότερα για τους συγκεκριμένους καταναλωτές, οι νέες ρυθμίσεις έχουν προβλέψει ότι τουλάχιστον δύο αυτοκαταναλωτές που βρίσκονται στο ίδιο κτίριο θα μπορούν να συμμετέχουν από κοινού σε δραστηριότητες και να ρυθμίζουν μεταξύ τους τον επιμερισμό της ενέργειας που παράγεται από τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς τους. Στον ενεργειακό συμψηφισμό, υπό το νέο σχήμα της συλλογικής αυτοκατανάλωσης, θα μπορούν να ενταχθούν και οι καταναλώσεις κοινοχρήστων σε κτίρια.

Η αναμενόμενη υπουργική απόφαση θα ορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα ενεργούν οι αυτοκαταναλωτές από κοινού, θα συμμετέχουν στις δραστηριότητες και θα επιμερίζουν την παραγόμενη ενέργεια. Παράλληλα, θα καθορίζει τις λεπτομέρειες για τη σύνδεση των σταθμών και την αποτελεσματική λειτουργία του σχήματος συλλογικής αυτοκατανάλωσης, σε σχέση με τους Διαχειριστές του δικτύου και του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ αντίστοιχα.

Μέσω Χρηματιστηρίου η αποζημίωση της περίσσειας ενέργειας

Όσο για το νέο σχήμα του net-billing, στο οποίο θα υπάγονται πλέον όλα τα φωτοβολταϊκά για τα οποία υποβάλλεται αίτηση σύνδεσης στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, η υπουργική απόφαση θα ορίζει τον τρόπο ελέγχου του μέγιστου ορίου συνολικής ισχύος σταθμών ΑΠΕ και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται ο ταυτοχρονισμένος συμψηφισμός και ο εικονικός ταυτοχρονισμένος συμψηφισμός (virtual net-billing).

Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή του net-billing έχει αποφασιστεί από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ να γίνεται οριζόντια, δηλαδή με τους ίδιους όρους τόσο για τα συστήματα που εγκαθιστούν τα νοικοκυριά όσο και για τα μεγαλύτερα των επιχειρήσεων. Δηλαδή όλοι οι αυτοκαταναλωτές θα πρέπει να πωλούν την περίσσεια ενέργειας που δεν ιδιοκαταναλώνεται τη στιγμή που παράγεται στη χονδρεμπορική αγορά . Άρα οι κάτοχοι του φωτοβολταϊκού θα πρέπει να συμβληθούν με κάποιο Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ), ρόλο που στην περίπτωση των νοικοκυριών θα αναλάβει ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ).

Πώς θα πωλείται

«Η περίσσεια ενέργεια θα πωλείται στην εκάστοτε τιμή του Χρηματιστηρίου Ενέργειας σε επίπεδο τετάρτου. Δηλαδή το φωτοβολταϊκό στην ταράτσα θα παράγει, το νοικοκυριό θα καταναλώνει όσο χρειάζεται. Για την περίσσεια ενέργεια θα πρέπει το νοικοκυριό να συμβληθεί με τον ΔΑΠΕΕΠ και οι επιχειρήσεις με έναν ΦΟΣΕ οι οποίοι θα πωλούν την πλεονάζουσα παραγωγή με τις τιμές που θα διαμορφώνονται κάθε τέταρτο στο Χρηματιστήριο. Στο τέλος του μήνα θα κάνουν τον λογαριασμόκαι θα πιστώνουν τα χρήματα στους δικαιούχους», σημειώνει πηγή του ΥΠΕΝ.

Πάντως, σύμφωνα με παράγοντα της αγοράς για να είναι βιώσιμο ένα έργο με net-billing, θα πρέπει στο φωτοβολταϊκό να προστεθεί μπαταρία αποθήκευσης ενέργειας.

Και καταλήγει: «Υπάρχουν δύο λύσεις. Η μία είναι να επιδοτείται η μπαταρία και μέρος του φωτοβολταϊκού. Διαφορετικά θα πρέπει να μηδενιστεί το ΦΠΑ, οπότε μαζί με την έκπτωση δαπανών που ήδη προβλέπεται να περιοριστεί το κόστους προμήθειας όλου του συστήματος σχεδόν στο μισό».

Πηγή: ΟΤ.gr

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288