Δήμος Πρέβεζας – Η εσωκομματική διαμάχη στο ΣΥΡΙΖΑ, το μέτωπο Μπαϊλη, ο Βαγγέλης Ροπόκης και ο Βασίλης Ιωάννου

Οι πολλές συνιστώσες που υπάρχουν στον κεντροαριστερό χώρο στην Πρέβεζα δημιουργούν σοβαρά εμπόδια στην τελική απόφαση για το πρόσωπο που θα τεθεί αντιμέτωπος με τον Νίκο Γεωργάκο στη διεκδίκηση του Δήμου Πρέβεζας.

Μπορεί ο ε.α. Αντιστράτηγος Δημήτρης Σιόρεντας να “έτρεξε” να ανακοινώσει την κάθοδό του στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 όμως υπέπεσε σε σοβαρό σφάλμα.

Δεν λειτούργησε εξ αρχής ενωτικά κοιτάζοντας στα μάτια την παράταξη “Στροφή στο Μέλλον” που τα τελευταία χρόνια δίνει το δικό της αντιπολιτευτικό αγώνα στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δεν κινήθηκε ως εμπνευστής και ηγετική μορφή μιας σύμπραξης δυνάμεων που αγγίζουν τον ευρύτερο αριστερό χώρο, αλλά προχώρησε γρήγορα χωρίς σχεδιασμό σε αλλεπάλληλα επικοινωνιακά λάθη.

Ακόμα και στην ανακοίνωσή του αναφέρει σε κάποιο σημείο “Το ανεξάρτητο αυτό αυτοδιοικητικό σχήμα, σκοπός είναι να καταφέρει να βγάλει από το τέλμα το οποίο έχουμε οδηγηθεί σήμερα, σκοπός μου είναι να προσφέρω στον τόπο τον οποίον γεννήθηκα…”

Πως θα είναι ανεξάρτητο ένα σχήμα όταν θα στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ;

Πως θα είναι συμπαγές όταν τα αρμόδια όργανα του κόμματος δεν έχουν ενημέρωση και ταυτόχρονα δεν γνωρίζουν τις προθέσεις του κ. Σιόρεντα.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση τα περισσότερα από τα μέλη έψαχναν να βρουν πληροφορίες και λεπτομέρειες…

“Στροφή στο Μέλλον”

Στροφή στο Μέλλον: "Μεγάλη πολιτική δικαίωση για την παράταξή μας η απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων των νόμων Θεοδωρικάκου"

Πολύ εύστοχα στην ανάλυση που κάνει το έγκριτο atpreveza.gr αναφέρει

“Με ενδιαφέρον αναμενόταν το πρωί της Κυριακής η συνέλευση της δημοτικής παράταξης “Στροφή στο Μέλλον”, με δεδομένες τις πολιτικές ενστάσεις και τα διλήμματα στρατηγικής που εκφράστηκαν για τους αυτοδιοικητικούς συσχετισμούς στο Δήμο Πρέβεζας στη συνέλευση της Δευτέρας.

Παρόλο που ειδοποιήθηκαν όλα τα μέλη της παράταξης το “παρών” έδωσαν οι μισοί σχεδόν από εκείνους που το έπραξαν την προηγούμενη φορά, ενώ το “απών” ορισμένων μελών που είχαν ενεργή παρέμβαση στην προηγούμενη συνέλευση “μεταφράζεται” ενδεχομένως σε μία συντονισμένη κίνηση για να μποϊκοταριστεί και εν τέλει να διαλυθεί το αυτοδιοικητικό σχήμα που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές.

Η “ηχηρή απουσία” μίας ικανής μάζας μελών και ενδιαφερομένων στη συνέλευση της Κυριακής, αλλά και η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την αυτοδιοίκηση, φανερώνει εν μέρει ότι επιχειρείται “εκ των έσω” μία προσπάθεια να “απονομιμοποιηθεί” το συγκεκριμένο σχήμα αναφορικά με την γενικότερη αποδοχή που θα έχει με βάση τη στρατηγική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ενδεχομένως να υπάρξει κάποιο άλλο αυτοδιοικητικό σχήμα στο άμεσο μέλλον, που θα λάβει και επίσημα τη στήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εκλήφθηκε δηλαδή από τους παριστάμενους ως ένας “πολιτικός ελιγμός” για να εμφανιστούν ως μία “αυτόνομη κίνηση-παρέα” και όχι ως η παράταξη που θα συμμετέχει με την αυτονομία της στο νέο μεγάλο αυτοδιοικητικό σχήμα των προοδευτικών δυνάμεων στο Δήμο Πρέβεζας, που θα επιχειρηθεί να προκύψει έπειτα από συζητήσεις με άλλες παρατάξεις και πρόσωπα, πάνω σε μία προγραμματική βάση.

Ένα εσωκομματικό μπραντ-ντε-φερ στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που κρατάει εδώ και χρόνια, παίζει το ρόλο του και στην προκειμένη περίπτωση. Σε κάθε περίπτωση ο επικεφαλής της “Στροφής στο Μέλλον” Ευκλείδης Φονταράς στήριξε τη διαδικασία που αποφασίστηκε από την προηγούμενη συνέλευση και ανακοίνωσε τη σύσταση πενταμελούς γραμματείας της παράταξης που θα αποτελείται από τον ίδιο, τον Δημήτρη Αλμπάντη, την Κατερίνα Μουστάκα, τον Στάθη Κωτσάκη και τον Βασίλη Κωστούλα. Η γραμματεία της παράταξης θα έχει γνωμοδοτικό και όχι αποφασιστικό χαρακτήρα και θα αναλάβει να κάνει τις επαφές και τις διαβουλεύσεις για να υλοποιηθεί η βασική αρχή των προγραμματικών συγκλίσεων και συνεργασιών.

Τα “επόμενα βήματα” της γραμματείας έχουν τη σημασία τους γιατί μπορούν να δρομολογήσουν εξελίξεις που θα δημιουργήσουν ένα πλειοψηφικό ρεύμα για να “αλλάξει χέρια” ο Δήμος Πρέβεζας. Αν πάλι η γραμματεία δεν το καταφέρει, θα είναι ένα “στοίχημα” για τη “Στροφή στο Μέλλον” αν κατέβει αυτόνομα και χωρίς τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές”.

ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ

Οι συνιστώσες είναι πολλές στον κεντροαριστερό χώρο όπως και τα πρόσωπα που δείχνουν ενδιαφέρον έντονο για την εξουσία των θέσεων…

Τι γνώμη έχουν σημαντικά στελέχη όπως ο Θανάσης Ανωγιάτης που έχουν δώσει μεγάλους αγώνες μέσα και έξω από τα Δημοτικά Συμβούλια από το 2019 και έπειτα;

Πως θα εξελιχθούν οι εσωκομματικές διαμάχες στον Τοπικό ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται να ταλανίζεται από διαφορετικές απόψεις και  πρωτοβουλίες;

Πόσο εφικτό είναι να γίνει “μετάγγιση πολιτικού αίματος” από αυτοδιοικητικούς που είχαν τα ηνία και προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ;

Τι θα κάνουν ο  Κοσμάς Κορωναίος, ο Βαγγέλης Γιαννουλάτος αλλά και ο Χρήστος Μπαϊλης – πρώην Δήμαρχος Πρέβεζας – που παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις ενώ συνομιλεί και με τους προαναφερόμενους, το αμέσως επόμενο διάστημα;

Πάντως, το σίγουρο είναι ότι δεν θα μείνουν αμέτοχοι…

Στην εξίσωση παραμένει και μάλιστα ισχυρός και ο Βαγγέλης Ροπόκης που το 2019 άγγιξε το εξαιρετικό ποσοστό του 15 % και έγινε ρυθμιστής στην ανάδειξη του Νίκου Γεωργάκου ως Δημάρχου τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών.

Ενώ, μπορεί και  στον Βασίλη Ιωάννου –πρώην Νομάρχης-να μην βγαίνουν τα …κουκιά για την οργάνωση αυτόνομου ψηφοδελτίου αλλά κρατά ο έμπειρος πολιτικός, πολιτικές δυνάμεις ικανές να παίξουν ρόλο στις τελικές αποφάσεις στον κεντροαριστερό χώρο.

Βέβαια, τα ερωτήματα που τίθενται είναι αρκετά, όπως για παράδειγμα ποια θα είναι η τελική στάση του πρώην Δημάρχου Χρήστου Μπαϊλη και της παράταξής του που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ…

Ή αν τελικά στον ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσουν με πλήρη συμπαράταξη στην ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κ. Σιόρεντα…

Πάντως ο Γιώργος Νίτσας δηλώνει πανέτοιμος καθώς έχει ήδη αρχίσει να σχηματίζει το ψηφοδέλτιο και η υποψηφιότητά του θα είναι όπως και το 2019 ανεξάρτητη!

 

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288