Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας – Εμπορικός, Τουριστικός και Αλιευτικός ο χαρακτήρας του Λιμανιού

Απόφαση-ασπίδα στον εμπορικό λιμένα από το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας

Έπειτα από μία πολύωρη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου (Όαση), πάρθηκε από το σώμα μία ομόφωνη απόφαση που αποτελεί μέχρι και το άμεσο μέλλον «ασπίδα»  στον εμπορικό λιμένα, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του.

Δεκάδες ήταν οι αιρετοί, οι εκπρόσωποι φορέων και οι επαγγελματίες-επιχειρηματίες που έδωσαν το “παρών” στην αίθουσα και τοποθετήθηκαν στο θέμα: “Συζήτηση – ενημέρωση και λήψη απόφασης σχετικά με το Λιμάνι Πρέβεζας (Εμπορικό – Τουριστικό – Αλιευτικό), καθώς και το παράλιο μέτωπο της πόλης”.

Την βασική εισήγηση στο θέμα έκανε η Λαϊκή Συσπείρωση και έπειτα από δική της πρόταση διαμορφώθηκε το παρακάτω ψήφισμα-απόφαση για το λιμάνι, που έχει τα παρακάτω 4 σημεία:

  • Διατήρηση του εμπορικού λιμένα στη νότια προβλήτα μέχρι την κατασκευή της ανατολικής προβλήτας.
  • Δημιουργία χερσαίων υποδομών για την κρουαζιέρα και προσωρινή χρήση της νότιας προβλήτας για κρουαζιερόπλοια μετά από συνεννόηση ώστε να μην παρεμποδίζεται η εμπορική δραστηριότητα.
  • Χρήση εξοπλισμού που να μειώνει την όχληση από σκόνη.
  • Μετά και τη δημιουργία της ανατολικής προβλήτας ή και της πλωτής προβλήτας να επανεξεταστεί το Master Plan του λιμένα.

Ήταν ολοφάνερο και από την τοποθέτηση του Δημάρχου Πρέβεζας και Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νίκου Γεωργάκου, πως η δημοτική αρχή βρέθηκε σε αδιέξοδο και ακολούθησε τη σχετική ομόφωνη απόφαση όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που εμφανίστηκαν ενωμένες στο θέμα του Λιμανιού.

Ο κ. Γεωργάκος εξάλλου με τις προτάσεις τροποποίησης του Master Plan που είχαν τεθεί σε διαβούλευση το 2020 και «πριόνιζαν» την εμπορική δραστηριότητα του λιμένα στη νότια πλευρά δεν έδειξε ποτέ στο παρελθόν ότι είχε ζήτημα. Με την ομόφωνη όμως απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δεσμεύεται πλέον να στηρίξει μία λύση, που είναι πολύ κοντά σε όσα περιγράφει η τεχνική πρόταση των επαγγελματιών του εμπορικού λιμένα.

Πλέον η διαδικασία είναι να εξεταστεί ξανά η μελέτη του MASTER PLAN του Λιμένα ώστε να προχωρήσουν με νέα δεδομένα οι σχεδιασμοί για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί το Λιμάνι της Πρέβεζας.

 

Απών το Επιμελητήριο Πρέβεζας

Σε ένα από τα πιο σοβαρά θέματα για την ανάπτυξη της Πρέβεζας που άπτεται της επιχειρηματικότητας και της Τουριστικής Ανάπτυξης του Νομού έλαμψε δια της απουσίας του ο Πρόεδρος και τα μέλη που απαρτίζουν την παράταξή του στο Επιμελητήριο.

Την κατάσταση έσωσε ο πρώην Πρόεδρος  Γιάννης Γιαμάς που έδωσε για άλλη μια φορά το παρών.

Μάλλον, ο κ. Μπούρης και οι συνεργάτες του που διαχειρίζονται τα διοικητικά του Επιμελητηρίου, όπως είναι ο κ. Κώνστας θεώρησαν ότι δεν υπήρχε λόγος να παραστούν στη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας και είχε θέμα το Παρόν και το Μέλλον του Λιμανιού…

Μάταια προσπαθούσε να βρει τον κ. Μπούρη ανάμεσα στο πολυπληθές κοινό ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Λεωνίδας Αργυρός, όταν και έπαιρνε τις παρουσίες…

ΑΠΩΝ δηλώθηκε!

Προφανώς ο κ. Μπούρης δεν θέλησε να πάρει θέση για ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα… Αν το Λιμάνι της Πρέβεζας θα πρέπει να διατηρήσει και τους τρεις χαρακτήρες που έχει έως τώρα. Τον Εμπορικό, τον Τουριστικό και τον Αλιευτικό!

Αλήθεια, ποια είναι η πρόταση του Προέδρου αλλά και του Επιμελητηρίου Πρέβεζας;

Γιατί το Επιμελητήριο αποφεύγει τα τελευταία πέντε χρόνια να επιδείξει σοβαρές προτάσεις για την ανάπτυξη της Πρέβεζας;

Τι κέρδος υπάρχει και ποιος ο απολογισμός από τα πέντε χρόνια που είναι Πρόεδρος ο κ. Μπούρης σε έργα και αναπτυξιακά προγράμματα;

Το Επιμελητήριο θα έπρεπε να είναι στην πρώτη θέση των σοβαρών θεμάτων του Νομού και να μην αποφεύγει να κρατά τις «καυτές» πατάτες που όμως αφορούν το επιχειρηματικό μέλλον του τόπου.

 

Παρών ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας αλλά με διαφορετική προσέγγιση του θέματος από τον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη

Αδιάβαστος πιάστηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου στο θέμα του Λιμανιού. Μπορεί στην αρχή της τοποθέτησής του να προσπάθησε να κατευθύνει τη συζήτηση στην εξεύρεση λύσης μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών λέγοντας ότι και «εγώ επιχειρηματίας είμαι και ξέρω ότι όλοι μας βλέπουμε πρώτα μόνο το κέρδος και την τσέπη μας. Οπότε θα πρέπει να καθίσετε στο ίδιο τραπέζι οι 5-6 επιχειρηματίες που είστε εδώ για να βρείτε λύση». Στο τέλος όμως της ομιλίας του πρότεινε και αυτός μια λύση που όμως δεν είναι εφικτό να γίνει καθώς δεν εμπεριέχεται έως τώρα ούτε στο MASTER PLAN αλλά ούτε και στις έως τώρα διάφορες προτάσεις αφού δεν γίνεται να πάει ο Εμπορικός Λιμένας στη θέση που πρότεινε ο κ. Ιωάννου για πολλούς λόγους…

Βέβαια, ο κ. Ιωάννου τα «μπέρδεψε» λίγο τα θέματα καθώς ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης στις 8 Ιουλίου 2022 με επιστολή  του προς τα Υπουργεία Ναυτιλίας, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης λάμβανε μία σημαντική πολιτική πρωτοβουλία για την προστασία της εμπορικής δραστηριότητας του λιμένα Πρέβεζας.

Η επιστολή αυτή ελήφθη από τον πολιτικό κόσμο ως ένα σαφές και ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα της περιφερειακής αρχής προς πάσα κατεύθυνση…

Οπότε ο Στράτος Ιωάννου ή ξέχασε τη συγκεκριμένη επιστολή ή μάλλον τα «μπέρδεψε» στην τοποθέτησή του…

Σπύρος Κόκκαλης- Είμαστε για μπάτσες αν δεν βρούμε λύση για το Λιμάνι

Ο Πρόεδρος Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων της Πρέβεζας έκανε την πιο σωστή και μεστή τοποθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πρέβεζας

«Ευτυχώς που υπάρχει το Λιμάνι και ζούμε. Την Πρέβεζα θα την σώσει ο αέρας και το νερό. Ο αέρας είναι απέναντι στο Άκτιο, 100.000 άνθρωποι πριν δύο χρόνια 800.000 φέτος και προβλέπεται 1,5 εκ. πολίτες από την επόμενη περίοδο…

Όμως, εδώ θα πρέπει να πούμε ότι τα τελευταία 20 χρόνια δεν περιποιηθήκαμε το Λιμάνι, δεν το φροντίσαμε το Λιμάνι και πρώτα από όλα δεν το έκαναν αυτοί που έχουν όφελος από το Λιμάνι.

Ποιοι είναι εκείνοι; οι εργάτες μας, οι φορτηγατζήδες μας, οι εκτελωνιστές και οι επιχειρηματίες που το εκμεταλλεύονται και καλά κάνουν.

Όμως, κύριοι, όλοι σας έχετε μερίδιο ευθύνης καθώς ενώ δεν έχετε σωστή οδική πρόσβαση στο Λιμάνι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχετε διαμαρτυρηθεί ποτέ προς την Πολιτεία και τους πολιτικούς της περιοχής για το γεγονός ότι το Λιμάνι και κατ΄ επέκτασιν  η Πρέβεζα δεν έχει πρόσβαση σε καμία Οδό. Ούτε στην Ιόνια ούτε στην Εγνατία.

Σας εξυπηρετεί κύριοι το Λιμάνι και ευτυχώς που συμβαίνει αυτό, γιατί έτσι ζούμε και εμείς.

Ας πούμε τα πράγματα όμως με το όνομά τους γιατί αν πάμε με το συμφέρον της κάθε κοινωνικής τάξης δεν θα βγάλουμε άκρη.

Εκ προοιμίου, να τονίσω ότι θέλουμε το Λιμάνι να είναι και Εμπορικό και Τουριστικό – Κρουαζιέρας.

Πρέπει όμως, να φανταστούμε την Πρέβεζα μετά από 20 χρόνια για να βάλουμε την κουβέντα στη σωστή βάση. Διότι αν δεν λειτουργήσουμε έτσι… πνιγήκαμε.

Κύριοι, ποιος γνωρίζει αν οι εταιρίες που λειτουργούν τώρα το Λιμάνι μετά από 20 χρόνια θα είναι ακόμα εδώ ή αν θα θέλουν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους από την Πρέβεζα;

Δεν έχουμε κανένα θέμα να έρχονται περισσότερες χιλιάδες τόνοι προϊόντων και να ξεφορτώνονται στην Πρέβεζα αλλά θα πρέπει να λύσουμε ένα σημαντικό και μεγάλο θέμα.

Το θέμα της σκόνης που πνίγει όλη την πόλη αλλά πολύ περισσότερο τα παραλιακά καταστήματα. Ασχοληθήκατε τα τελευταία 20 χρόνια με αυτή τη σκόνη;

Διότι κύριοι μας βάζετε σε αντιπαράθεση με τους λιμενεργάτες ενώ εσείς δεν ασχοληθήκατε ποτέ.

Την προηγούμενη εβδομάδα που το καράβι ήταν τεράστιο πνιγήκαμε από την σκόνη αλλά εσείς δεν μας υπολογίζετε.

Εμείς, όμως θέλουμε να είστε εδώ, εσείς τι θα κάνετε για εμάς;

Βοηθήστε να λειτουργήσει το λιμάνι, βοηθήστε να γίνουν υποδομές, δεν έχει μπει ούτε ένα πετραδάκι στο Λιμάνι αυτά τα 20 χρόνια.

Συνεργαστείτε με τους λιμενεργάτες και με τους φορτηγατζήδες για να αναπτυχθεί το Λιμάνι.

Τώρα, αν το κάθε master plan φτιάχνεται για το τι βολεύει τον καθένα, το χάσαμε το θέμα.

Την νέα πρόταση που είδα από την παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που εισάγαγε και το θέμα είναι «Η επιλογή λύσης δεν πρέπει να δημιουργεί διχασμούς ειδικά σε μικρές κοινωνίες ούτε την αίσθηση του χαμένου και του κερδισμένου».

Βγαίνει αυτό από εδώ μέσα αυτό. ΟΧΙ

Οι εταιρίες γιατί πρέπει να μεταφέρουν τα προϊόντα εγώ γιατί με ενοχλεί η σκόνη και ούτω καθεξής. Δεν πρέπει λοιπόν να βρούμε μια λύση;

Κύριοι, έχω στα χέρια μου μία εφημερίδα που το 2013 μια πλειάδα ανθρώπων – είμαι και εγώ ανάμεσά τους- είχαμε πει τα ίδια πράγματα, βάλτε και μία ακόμη δεκαετία πίσω που είχαν ειπωθεί ξανά, πάμε στα 23 χρόνια που λέμε τα ίδια και τα ίδια.

Έχουμε πρόβλημα στο σπίτι μας 23 χρόνια και δεν το λύνουμε;

Είμαστε για μπάτσες, κάτι πρέπει να κάνουμε, πρέπει να το λύσουμε, πρέπει από αυτή την αίθουσα να βγούμε με συγκεκριμένη απόφαση!

Διότι κύριοι μετά από 20 χρόνια έτσι όπως αναπτύσσεται η πόλη από το Μιχαλίτσι και μετά δεν θα μπορεί να μπει κανείς μέσα, γιατί θα γίνει η ανάπλαση της Νικόπολης.

Πρέπει κύριοι να βρούμε λύση διότι η πόλη φεύγει, αναπτύσσεται, ή την ακολουθούμε ή θα μας αφήσει πίσω.

Γιατί η Πρέβεζα, προχωρά με γοργούς ρυθμούς και κανένας δεν περίμενε αυτό που γίνεται ήδη από την πολυκοσμία ιδιαίτερα το καλοκαίρι.

Υπάρχει η Μαρίνα με 300 θέσεις σκαφών, το παραλιακό μέτωπο με ακόμη 120 θέσεις αλλά και οι απέναντι Μαρίνες με 3000 θέσεις σκαφών.

Δεν πρέπει λοιπόν, όλα αυτά να τα αγκαλιάσουμε και να βρούμε τη σωστή λύση;

Και Τουριστικό Λιμάνι και Εμπορικό και βεβαίως Aλιευτικό.

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288