Το δικό του μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία πήρε και πολιτική απόφαση για τη στρατηγική στις Αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2023.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε λάθη που έγιναν στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές του 2019, δίνοντας το στίγμα για την επόμενη μάχη.

Στην Ήπειρο ήδη αναζητούνται πρόσωπα που θα αναλάβουν να σηκώσουν το βάρος στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Και μπορεί η Περιφέρεια Ηπείρου να φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολη για να κατακτηθεί, όμως αυτή τη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να θέλει να εμφανιστεί πιο οργανωμένος στον Αυτοδιοικητικό πολιτικό στίβο.

Στο Δήμο Πρέβεζας, οι ζυμώσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και τα πρόσωπα που προσπαθούν να κάνουν τις διερευνητικές προέρχονται και από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από το ΠΑΣΟΚ.

Τις τελευταίες ώρες ξεκίνησε να συζητείται και ένα νέο όνομα – το οφ δε ρεκορντ δεν μας επιτρέπει να αναφέρουμε περισσότερα – το οποίο αν πει το τελικό ΝΑΙ για να βάλει υποψηφιότητα για το Δήμο της Πρέβεζας τότε θα αναταράξει τα … νερά στον Κεντροαριστερό χώρο της περιοχής…

Σίγουρα αν καταφέρει να λειάνει τις πολιτικές γωνίες τότε θα πρόκειται για μία σημαντική υποψηφιότητα που θα βάλει τις βάσεις για πολύ δυναμική παρουσία…

Το σημαντικό είναι για να μην αναρωτιέστε ότι έως τώρα δεν έχει ειπωθεί ούτε γραφτεί το όνομά του.

Για το Δήμο Άρτας, λέγονται πολλά και συζητιούνται ακόμα περισσότερα όμως σύμφωνα με ασφαλείς και διασταυρωμένες πληροφορίες της στήλης τις επόμενες ημέρες θα έχουμε σίγουρα τις πρώτες διαρροές για ονόματα και στόχους…

Ενώ, υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο της απόλυτης έκπληξης καθώς η διαδικασία γίνεται κάτω από απόλυτη μυστικότητα…

Στόχος να βρεθεί το πρόσωπο που θα “ενώσει” την πλειοψηφία του Κέντροαριστερού χώρου στην Άρτα.

Βέβαια το ίδιο συμβαίνει και για το ψηφοδέλτιο της Περιφερειακής Ενότητας…

Ενώ τα πράγματα για τις Βουλευτικές εκλογές στο Νομό είναι σαφώς ξεκάθαρα…

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε στην Κεντρική Επιτροπή μεταξύ άλλων:

Eμείς τι κάνουμε;

Νομίζω ότι είναι σαφές και ορθώς ειπώθηκε ότι ο βασικός μας στόχος είναι αυτό που έγινε ανάγκη σήμερα για την κοινωνία, για τον τόπο, η πολιτική αλλαγή, που θα έχει γίνει όταν θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, να βαθύνει, να ριζώσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Είναι κρίσιμη η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ιδίως σε μια εποχή κρίσης για την κοινωνία και κοινωνικής αδικίας, κοινωνικών ανισοτήτων.

Άρα, ο στόχος μας πρέπει να είναι ένας. Ακούστηκε εδώ: Το βράδυ των αυτοδιοικητικών εκλογών, να μην είναι ο χάρτης μπλε όπως ήταν το ’19, αλλά να ο χάρτης κόκκινος, άντε κοκκινοπράσινος.

Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος. Να μιλάμε ειλικρινά εδώ!

Άρα, στόχος είναι η πολιτική αλλαγή στην Αυτοδιοίκηση, άρα να φτιάξουμε ψηφοδέλτια από τώρα που θα κερδίσουν τους εκπροσώπους της Δεξιάς που έχουν ασκήσει μια τετραετία τώρα, αποτυχημένη πολιτική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν χρειάζεται να μιλήσω με παραδείγματα. Δείτε τι γίνεται εδώ στην Αττική τουλάχιστον και στην Αθήνα. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος. Καλώς ή κακώς, έχουμε ένα νομοθετικό πλαίσιο που λέει ότι με 43% την πρώτη Κυριακή βγαίνει ο Δήμαρχος.

Άρα, πρέπει τα σχήματα τα οποία εμείς θα οικοδομήσουμε, να μπορούν να κερδίσουν από την πρώτη Κυριακή.

Αυτό πρέπει να είναι ο στόχος.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δε συνιστώ και δεν ενθαρρύνω στις οργανώσεις μας και στους ανθρώπους που θα δουλέψουν για να πετύχουμε αυτό τον στόχο, να κάνουν ούτε βήμα πίσω στο προγραμματικό πλαίσιο στις αρχές και στις αξίες μας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αλλά στο ζήτημα των προσώπων οφείλουμε να είμαστε πιο διαλλακτικοί. Και οφείλουμε να είμαστε πιο διαλλακτικοί, γιατί έχουμε την εμπειρία του 2019 και του 2014.

Και τι λέει αυτή η εμπειρία: Λέει ότι όλοι μαζί χειροκροτούσαμε τις αποφάσεις των οργάνων της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά όταν πήγαινε να εφαρμοστεί στον τόπο μας, λέγαμε «όχι, εδώ υπάρχει ιδιαιτερότητα, να εφαρμοστεί στο διπλανό Δήμο, εδώ έχουμε ένα παιδί εξαιρετικό που θα πάει πάρα πολύ καλά».

Πράγματι, το παιδί ήταν εξαιρετικό, εξαιρετικός σύντροφος ή συντρόφισσα, αλλά δεν πήγαμε καλά ρε παιδιά…. Δεν πήγαμε. Θα το αξιολογήσουμε αυτό; Ή θα πούμε ότι έφταιγε η συγκυρία, ας πούμε, κάθε φορά; Άρα λοιπόν, να κάνουμε δυο βήματα πίσω ενδεχομένως από φιλοδοξίες, θεμιτές θα πω εγώ, να ενισχύσουμε τα ψηφοδέλτια ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερους μέσα στα Δημοτικά Συμβούλια, τα Περιφερειακά Συμβούλια και να συγκροτήσουμε ψηφοδέλτια νίκης. Τι να κάνουμε τώρα; Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος, ψηφοδέλτια νίκης. Αν πιστεύουμε στη γραμμή του Συνεδρίου για προοδευτική διακυβέρνηση, δεν μπορεί να μην πιστεύουμε και στη γραμμή για προοδευτικές διοικήσεις στους Δήμους και στις Περιφέρειες”.

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288