Πολιτιστικός Σύλλογος “Πρέβεζα”
Η απάντηση του ΓΕΣ για το στρατόπεδο “ΣΟΛΩΜΟΥ”
Στο έγγραφο του συλλόγου μας με αρ. πρωτ. 17/03-05-2022 προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ( ΥΠ.ΕΘ.Α. ) σχετικά με το στρατόπεδο « ΣΟΛΩΜΟΥ », μας απάντησε το Γ.Ε.Σ. με έγγραφό του και μας ενημέρωσε ότι :
«Το ακίνητο Στρατόπεδο «ΣΟΛΩΜΟΥ », ιδιοκτησίας Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ ) είναι ανενεργό, δεν χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς και συμπεριλαμβάνεται στους πίνακες με τα μη επιχειρησιακά ακίνητα, προκείμενου να αξιοποιηθεί αρμοδίως από το ΤΕΘΑ και την Υπηρεσία Αξιοποίησης της Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων ( ΥΠΑΑΠΕΔ ) , σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και προς όφελος της Στρατιωτικής Υπηρεσίας ( ΣΥ).
Η ΣΥ προβαίνει στον περιοδικό έλεγχο και συντήρηση του ακινήτου, ενώ έχει την διαβεβαίωση από το τμήμα κατασκευών της Πολεοδομίας Πρέβεζας ότι δεν υφίσταται κίνδυνος κατάρρευσης .
Από το έτος 2021, το ΤΕΘΑ βρίσκεται σε συνεργασία με τον Δήμο Πρέβεζας και την Περιφέρεια Ηπείρου, για την πολεοδόμηση αριθμού ακινήτων ιδιοκτησίας του, ως ενιαίας πολεοδομικής ενότητας, στον εν λόγω Δήμο , συμπεριλαμβανομένου και του εν λόγω Στρατοπέδου, αναμένοντας μέχρι σήμερα την αποστολή των προτάσεων τους».
Στην απάντηση του ΓΕΣ έχουμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις και ο κάθε συμπολίτης μας ας βγάλει τα συμπεράσματά του :
1. Για την απαράδεκτη αισθητική εικόνα του στρατοπέδου στην καρδιά της πόλης, αποτέλεσμα της περιοδικής « συντήρησης » του από μέρους του ιδιοκτήτη στρατού , καμία αναφορά στην απάντηση .
2. Οι ανθυγιεινές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στα εγκαταλελειμμένα κτίρια του στρατοπέδου και οι στέγες από τον καρκινογόνο αμίαντο ( ελενίτ ) στα κτίρια- αποθήκες είναι ανάξιες προβληματισμού και ΑΜΕΣΗΣ λύσης για το Γ.Ε.Σ. και το ΥΠ.ΕΘ.Α.
3. Το πιο επικίνδυνο όμως στο τεράστιο θέμα του στρατοπέδου « ΣΟΛΩΜΟΥ »,αλλά και των άλλων στρατοπέδων και κάστρων – στρατοπέδων, που η συνεχιζόμενη εγκατάλειψη και προσβλητική τους εικόνα εξοργίζει κάθε Πρεβεζάνο και εκπλήσσει δυσάρεστα τους επισκέπτες ,είναι η αδυναμία όλων των Δημοτικών Αρχών , από το 2005 που αποχώρησε ο στρατός από την πόλη μας , να ενεργοποιήσουν τους σχετικούς νόμους , για να προστατεύσουν την υγεία των δημοτών, την αξιοπρέπεια της πόλης και οι αρχές αυτές να δικαιώσουν τον θεσμικό τους ρόλο.
Τέλος καλούμε για άλλη μια φορά και τη σημερινή Δημοτική Αρχή , να συμπορευτεί με τη συντριπτική πλειοψηφία των Πρεβεζάνων και να ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ από το ΥΠ.ΕΘ.Α. την εξάλειψη του αίσχους « στρατόπεδο ΣΟΛΩΜΟΥ» με την κατεδάφιση όλων των κτιρίων του και την ενσωμάτωση του χώρου καθαρού και περιποιημένου στον αστικό ιστό της πόλης, μέχρις ότου αποδώσει «αλλά Ελληνικά » η συνεργασία τους, για την …κάποτε αξιοποίησή του .
Η επιστολή που είχε στείλει ο σύλλογος προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο
Στρατόπεδο “ΣΟΛΩΜΟΥ”, μια αθλιότητα
στην καρδιά της πόλης μας.
Κύριε Υπουργέ,
Στην επιστολή μας αυτή σας επισυνάπτουμε το με αρ. πρωτ. 12/23-3-2021 έγγραφό μας προς την VIII Μεραρχία, για την αισθητική και περιβαλλοντική αθλιότητα που παρουσιάζει στην καρδιά της πόλης, το εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο <ΣΟΛΩΜΟΥ> ιδιοκτησίας του Υπουργείου σας και σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της χώρας.
Από τότε μέχρι και σήμερα, πάλι, καμία υπηρεσία σας δεν έχει ευαισθητοποιηθεί για την εξάλειψη της αποκρουστικής εικόνας στο προαναφερθέν στρατόπεδο, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την αποχώρηση του στρατού από τις μονάδες της Πρέβεζας, παρά τα συνεχή έγγραφα του Συλλόγου μας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Η ανεκτίμητης αξίας αυτοί χώροι της Πρέβεζας (στρατόπεδα και Κάστρα-στρατόπεδα),αφού, από το 2005 που τα <εγκατέλειψε> ο Ελληνικός Στρατός, πέρασαν από τα στάδια της λεηλασίας, της καταστροφής, της μετατροπής τους σε δυσώδη αποχωρητήρια , άνομους παρακμιακούς χώρους φιλοξενίας παράνομων και δυστυχισμένων μεταναστών, καθώς και περιθωριακών ατόμων και χρηστών, παρουσιάζουν σήμερα την εικόνα των φωτογραφιών που σας κοινοποιούμε από το στρατόπεδο που θέλει να τιμά με το όνομά του τον ήρωα <<Λοχαγό Σολωμό Ευάγγελο>>!!!
Μία δημόσια εικόνα που όχι μόνο προσβάλει την Πρέβεζα και τους κατοίκους της, αλλά θέτει επιπλέον σε δοκιμασία και το καθήκον των Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι στην Πατρίδα σε καιρό ειρήνης.
Βέβαιοι ότι δεν έχετε ενημερωθεί στο βαθμό που πρέπει από καμία υπηρεσία και αρμόδιο θεσμό για την πραγματική εικόνα αυτού του χώρου, απευθύνουμε πλέον σ’ εσάς την παράκληση – πρότασή μας για το ιστορικό στρατόπεδο, με την ελπίδα ότι η γνώση σας για ότι πράγματι συμβαίνει σ’ αυτό και ο αναμφισβήτητος πατριωτισμός σας για κάθε σπιθαμή της χώρας, ως Έλληνα και Υπουργού, θα είναι η αρχή για την εξαφάνιση της ΝΤΡΟΠΗΣ που αναδύει και δεν αντέχεται άλλο από τους Πρεβεζάνους.
Πρόταση- παράκληση: Να δοθεί από μέρους σας προς τις υπηρεσίες του στρατού εντολή για μια μικροέξοδη παρέμβαση βαψίματος των προσόψεων των κτιρίων του , ένα ασφαλές κλείσιμο των ανοιγμάτων από τις πόρτες και τα παράθυρα και έναν καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου, ενέργειες που θα περιορίσουν στο ελάχιστο το αίσθημα αποστροφής που δημιουργεί η όψη του στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες της πόλης.
Διαφορετικά κατεδαφίστε όλα τα άχρηστα, ετοιμόρροπα και ανθυγιεινά (λόγω της πληθώρας καρκινογόνων ελενίτ στις στέγες τους) κτίρια ,έτσι όπως τα <<κατάντησε>> η αδιαφορία και ο χρόνος ,για να μείνει επιτέλους μετά και την απομάκρυνση των υλικών, ένα ανακουφιστικό για το βλέμμα και την ψυχή τοπίο πρασίνου μέσα στον ιστό της πόλης.
Βέβαιοι για την ανταπόκρισή σας στην παράκλησή μας που είναι και παράκληση όλων των κατοίκων, θα μας ικανοποιήσει ως έλληνες πολίτες και μια ενημέρωση για τις ενέργειες των υπηρεσιών σας.
Με εκτίμηση για το έργο σας στο ΥΠ.ΕΘ.Α.

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288