Για τις αρχές Οκτωβρίου δεσμεύτηκε ο δήμαρχος Πρέβεζας ότι θα γίνει η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας για το θέμα του Λιμένα Πρέβεζας.

IMG 9856

Στο θέμα επανήλθε για ακόμη μια φορά ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σταύρος Αμάραντος κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου – όπως αναφέρει το έγκριτο atpreveza.gr – επισημαίνοντας ότι η παράταξή του “παλεύει” σχεδόν 1,5 χρόνο για να συζητηθεί ένα θέμα που έχει ευαισθητοποιήσει όχι μόνο τους εμπλεκόμενους φορείς, σωματεία και εργαζόμενους αλλά την πλειοψηφία της πόλης.

“Υπεκφεύγετε με διάφορες προφάσεις να καθορίσετε συγκεκριμένη ημερομηνία. Δεν είναι της παρούσης να σχολιάσω τους λόγους, προφανώς κάποιους λόγους έχετε. Θέλω από εσάς ξεκάθαρα για τελευταία φορά να ορίσετε σε σύντομο χρονικό διάστημα μια συγκεκριμένη εκδήλωση-συζήτηση. Υπάρχει απόφαση για μονοθεματική συζήτηση επί του θέματος, να οριστεί στη Θεοφάνειο, να καλεστούν εμπλεκόμενοι φορείς, τα σωματεία, ο κάθε ενδιαφερόμενος που θεωρεί ότι έχει οικονομικό, κοινωνικό ή οποιοδήποτε άλλο συμφέρον γύρω από το θέμα και να συζητηθεί σε αυτή τη βάση. Στο βαθμό που δεν θέλετε να δεσμευτείτε, κάνω πρόταση στο σύνολο της αντιπολίτευσης, η αντιπολίτευση να συνδιοργανώσει στη Θεοφάνειο μια εκδήλωση με το συγκεκριμένο θέμα” ανέφερε αρχικά ο κ. Αμάραντος, με το δήμαρχο Πρέβεζας να απαντά πως υπάρχουν κάποια νέα δεδομένα και να δεσμεύεται πως η συζήτηση θα γίνει στις αρχές του επόμενου μήνα.

IMG 9809

Ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:

Γεωργάκος: Επειδή ετοιμάζομαι και εγώ, πραγματικά θα είναι μια ωραία ομιλία, μέσα στις τόσες πάρα πολλές που έχουμε κάνει, από το ΤΕΕ, από τον Δήμο, στην Όαση. Έχουμε κάποια καινούρια δεδομένα. Πλέον παίρνουμε δεδομένα χρήσης οικονομικής, ότι έχουμε αυξητική στον τουρισμό στο χερσαίο κομμάτι. Έχουμε το εμπορικό κομμάτι που μπορούμε να δούμε. Και επιπλέον τώρα έχουμε σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, μια μελέτη η οποία θα ξεκινήσει όσον αφορά το ανατολικό κρηπίδωμα. Τι περιβαλλοντολογικά; Τι επιτρέπεται να γίνει στον Ανατολικό; Ώστε να δούμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα βάθη εκεί ή θα έχουμε θέμα περιβαλλοντολογικής μελέτης και λόγω του Αμβρακικού θα μείνουν από ενάμιση μέτρο έως πέντε μέτρα; Οπότε ξεχνάμε εκεί το Εμπορικό, ξεχνάμε τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια, ξεχνάμε οτιδήποτε. Γι’ αυτό και είναι σε λίγο εκκρεμότητα πιο πίσω γιατί υπάρχει αυτή η χρηματοδότηση από το Φιλόδημος ΙΙ, 300.000 ευρώ περίπου που θα δοθούν για το λιμάνι

Ανωγιάτης: ξεχνάμε και το master plan όμως

Γεωργάκος: Όχι, το Master Plan έχουμε ένα περιθώριο μέχρι την ολοκλήρωσή του μέχρι του χρόνου το 2023.

Ανωγιάτης: πάλι από την αρχή όμως

Γεωργάκος: όχι πάλι από την αρχή. Μιλάμε για τον ανατολικό προβλήτα. Στον ανατολικό το master plan μπορεί να έχει δώσει τμήμα εμπορικό και τμήμα κρουαζιέρας. Όταν θα ‘ρθει όμως μια περιβαλλοντική όπου λέει ποια είναι τα βάθη εκεί, τι επιτρέπετε να σκάψεις.

Ανωγιάτης: άρα αλλάζει το master plan. Αν η μελέτη περιβαλλοντικών βγάζει κάτι άλλο θα αλλάξει το master plan

Γεωργάκος: Να αλλάξει ή να πάει παράλληλα με τη μελέτη τώρα και το master plan;

Ανωγιάτης: θα προτείνει άλλες λύσεις

Αμάραντος: η τροποποίηση του master plan ουσιαστικά πετάει στη θάλασσα το εμπορικό κομμάτι

Γεωργάκος: εγώ θεωρώ αφού έχουμε τη δυνατότητα με την τροποποίηση του master plan, ταυτόχρονα γίνονται και αυτές οι μελέτες, γιατί να μην έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη το τι δίνουν οι περιβαλλοντολογικές και τι εργασίες μπορούν να γίνουν στον ανατολικό προβλήτα;

Ανωγιάτης: θα έπρεπε να έχουν προηγηθεί όμως

Καραμανίδης: εννοείται, για να ξέρουμε τι θα ζητήσουμε. Πως κάνουμε μελέτη χωρίς να ξέρουμε τι μας επιτρέπεται και τι όχι;

Ανωγιάτης: έτσι είναι, ξεκινάει έργο χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων;

Γεωργάκος: Αυτό έπρεπε να το δούμε πριν το 2011 όταν έγινε το πρώτο master plan. Αφήστε το. Πάμε παράλληλα σε αυτό; Είναι σωστή η διαδικασία; Θεωρώ ότι είναι σωστή, οπότε βλέπουμε το τι θα γίνει, εξάλλου θα συζητηθεί. Σας λέω ότι το Λιμενικό Ταμείο έχει μεγάλη αύξηση σε έσοδα, θα σας ενημερώσω αναλυτικά όταν μιλήσουμε για το λιμάνι. Νομίζω αρχές Οκτωβρίου, μέχρι τις 5 του μήνα.

Κλείνοντας ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου τόνισε ότι η συνεδρίαση θα γίνει άμεσα και ζήτησε από τους Δημοτικούς Συμβούλους να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το ποιοι θέλουν να κληθούν στη συνεδρίαση, προκειμένου να υπάρξει ένας συγκερασμός απόψεων.

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288