Αρχική » BEST OF NETWORK » Άγιος Γεώργιος: Γιατί και πότε μεταφέρεται η γιορτή του Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρου

Άγιος Γεώργιος: Γιατί και πότε μεταφέρεται η γιορτή του Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρου

Κοινoποίηση:

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμάει τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου στις 23 Απριλίου. Μάλιστα σε πολλά μέρη της ελληνικής επικράτειας ο μήνας Απρίλιος, που συμβαίνει να εορτάζεται η μνήμη του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου, ονομάζεται και “Αϊγιώργης”, ή “Αϊγιωργίτης”.

Η 23η Απριλίου θεωρείται αρχή μίας περιόδου για διάφορες γεωργικές εργασίες. Σημαντικό έθιμο των Μικρασιατών και Θρακιωτών, που σχετίζεται με την εορτή, είναι το κουρμπάνι, δηλαδή η τελετουργική σφαγή ζώων και διανομή του κρέατος σε κοινή εστίαση.

Χαρακτηριστική, επίσης, είναι η σύγχρονη εκδοχή της γνωστής αρχαίας παροιμίας, στην οποία ο Άγιος αντικατέστησε την Αθηνά: “Άγιε μου Γιώργη βόηθα με, κούνα και συ το χέρι σου”.

Πότε και γιατί γίνεται κινητή εορτή

Η εορτή του Αγίου Γεωργίου θεωρείται από τις σημαντικότερες της Ορθοδοξίας και επειδή ορισμένα τροπάρια που ψάλλονται για τη μνήμη του περιέχουν αναστάσιμα λόγια, δεν μπορεί να γιορταστεί ποτέ πριν από την Ανάσταση του Χριστού.

Όταν λοιπόν η Ανάσταση είναι μετά τις 23 Απριλίου, όπως φέτος, η γιορτή μεταφέρεται για τη Δευτέρα του Πάσχα. Αύριο, 6 Μαΐου, θα πούμε λοιπόν τα “χρόνια πολλά” στους Γιώργους και τις Γεωργίες.

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288