Τη Μεγάλη Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει στην Αθήνα έπειτα από περίπου 20 µέρες που βρέθηκε στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, προκειµένου να κάνει σεµινάρια σε φοιτητές του φηµισµένου Πανεπιστηµίου Χάρβαρντ. Το διάστηµα της απουσίας του στις ΗΠΑ έµοιαζε σαν «κάποιοι να δουλεύουν γι’ αυτόν χωρίς αυτόν».
Το όνοµά του συζητείτο στα διάφορα πολιτικά και δηµοσιογραφικά γραφεία, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει πάνω στο τραπέζι κάτι συγκεκριµένο. Είναι αυτό που λένε για τον περίφηµο µύθο που προηγείται της πραγµατικότητας. Βοηθούν σε αυτό οι φίλοι του, οι ευνοηµένοι του, αλλά και οι εχθροί του. Αρχίζοντας από τους πρώτους, όλες τις προηγούµενες ηµέρες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ µε κάθε ευκαιρία µιλούσαν για το πολιτικό µέγεθός του, που ξεπερνάει, όπως θεωρούν, όχι απλώς τα στενά κοµµατικά σύνορα, αλλά και αυτά της χώρας. Σαν όλοι, δηλαδή, να θέλουν να προετοιµάσουν το έδαφος της επιστροφής του σε έναν, προς ώρας, ασαφή κεντρικό ρόλο. Μόνο τις προηγούµενες ηµέρες αναφέρθηκαν µε κολακευτικά λόγια η Ολγα Γεροβασίλη, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Κώστας Μπάρκας, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Παναγιώτης Ρήγας κ.ά.
Ακολούθως, τον έπιασαν στο στόµα τους οι πιο ευνοηµένοι από τον πρώην πρωθυπουργό, όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που τον προέτρεψε «να µείνει στο λαγούµι του». Σε άλλο µήκος κύµατος από την κυρία Κωνσταντοπούλου, αλλά µε σαφές επικριτικό υπονοούµενο πήρε θέση η Εφη Αχτσιόγλου, σηµειώνοντας (dnews.gr) πως «η Αριστερά δεν έχει ανάγκη από µεσσίες, ούτε είναι αυτό που απαιτεί η ελληνική κοινωνία σήµερα». Με ειρωνική διάθεση µίλησε (ΣΚΑΪ) για τον κ. Τσίπρα ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, λέγοντας: «Οι οικογένειες ξύπνησαν σήµερα µε το άγχος πότε θα επιστρέψει ο κ. Τσίπρας; ∆εν νοµίζω». Και, βεβαίως, ο πρωθυπουργός και τα στελέχη της κυβέρνησης, που δεν αφήνουν τίποτα αναπάντητο σε σχέση µε τα όσα λέει ο κ. Τσίπρας, αντιθέτως τα σχολιάζουν µε πολύ σκληρό τρόπο.
Αλέξης Τσίπρας: Το πιο σημαντικό στοιχείο για την επάνοδό του
Το τελευταίο, λένε οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, είναι το πιο σηµαντικό στοιχείο στην αξιολόγηση που κάνουν για την επιρροή του Αλέξη Τσίπρα. «Τον φοβούνται στο Μέγαρο Μαξίµου, γι’ αυτό τον χτυπούν προκαταβολικά», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Προσθέτουν, βεβαίως, πως αυτό που ανοίγει το µονοπάτι της επιστροφής για τον κ. Τσίπρα είναι η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό. Υπογραµµίζουν ότι δεν υπάρχει (προοδευτικό) κόµµα που να υποδέχεται τη λαϊκή δυσαρέσκεια, όπως προκύπτει από την πτώση της κυβέρνησης σε συνδυασµό µε το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά κινούνται σε ρηχά νερά και δεν δείχνουν προοπτικές ανάκαµψης. Ακόµα και η πιθανολογούµενη σύµπλευση του Σωκράτη Φάµελλου µε τον Αλέξη Χαρίτση ερµηνεύεται από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού µε το κλασικό ρητό πως «στην πολιτική ένα και ένα δεν κάνουν δύο». Από το προαναφερθέντα προκύπτει πως στη Λεωφόρο Αµαλίας δεν θεωρούν σε καµία περίπτωση πως το κόµµα της Ζωής Κωνσταντοπούλου µπορεί να αποτελέσει εναλλακτική πολιτική πρόταση, αντιθέτως φαίνεται να συµµερίζονται την εκτίµηση πως θα βοηθήσει τον επικοινωνιακό µηχανισµό της κυβέρνησης να χτίσει το αφήγηµα «Μητσοτάκης ή χάος» αλλά και πως σταδιακά θα ξεφουσκώσει.
Μετρήσεις κοινής γνώμης
Υπάρχει, ωστόσο, και κάτι ακόµα που φαίνεται να κάνει τους συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού να χαµογελούν και αυτό δεν είναι άλλο από τις δηµοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους. Καλά διασταυρωµένες πληροφορίες αναφέρουν πως λογίζεται ως αφετηρία για τον κ. Τσίπρα το ποσοστό που πήρε ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ το 2023, ήτοι το 17% µε 18%. Πηγές κοντά στον πρώην πρωθυπουργό αναφέρουν στα «Π» πως έχουν στα συρτάρια τους τουλάχιστον τρεις δηµοσκοπήσεις που επιβεβαιώνουν την παραπάνω εκτίµηση. Οπως, επίσης, είδαν µε ικανοποίηση και τη δηµοσκόπηση της GPO για το ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών» 90,1, σύµφωνα µε την οποία στο ερώτηµα τι πιστεύουν οι πολίτες ότι πρέπει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, υπάρχει ένα ποσοστό της τάξης του 14,6% που λέει πως πρέπει να ιδρύσει καινούργιο κόµµα, ενώ αντίστοιχα ένα 18,4% ζητάει να επιστρέψει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Εκ των πραγµάτων, τα στοιχεία αυτά είναι απολύτως ενθαρρυντικά για έναν πολιτικό που εδώ και περίπου ενάµιση χρόνο έχει καθίσει «πίσω από τις κουρτίνες».
Βεβαίως, αυτό που επιβεβαιώνεται από τους συνοµιλητές του πρώην πρωθυπουργού είναι πως δεν βιάζεται, αντιθέτως, λένε, «ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του». Με την έννοια πως δεν υπάρχει στον ορίζοντα της Κεντροαριστεράς κάποιο άλλο πρόσωπο που να έχει κάνει γκελ όλο αυτό το διάστηµα, πολύ περισσότερο µετά την κάµψη που καταγράφει το ΠΑΣΟΚ, σε συνάρτηση µε την εικόνα του κ. Ανδρουλάκη. Ως εκ τούτου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι µετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει να παρεµβαίνει σε κεντρικά ζητήµατα της επικαιρότητας, αλλά και να οικοδοµεί ευρύτερες συµµαχίες. Γνώστες των κινήσεών του αναφέρουν πως έχει συγκροτήσει έναν κύκλο συνοµιλητών µε τους οποίους µοιράζεται τις σκέψεις του για θέµατα εξωτερικής πολιτικής, οικονοµίας, θεσµών κ.λπ. Σε αυτή την κατηγορία είναι, µεταξύ άλλων, ο Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο ∆ηµήτρης Λιάκος, ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο Ηλίας Μόσιαλος κ.ά. Αξίζει, επίσης, να σηµειωθεί ότι σταθερή είναι η επαφή του µε τους διαχρονικούς φίλους του από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι ο Αλέκος Φλαµπουράρης, η Ολγα Γεροβασίλη, ο Γιώργος Βασιλειάδης κ.ά .