Αρχική » ΕΛΛΑΔΑ » Ανακαινίστε, νοικιάστε και πάρτε πίσω τα χρήματά σας σε λιγότερο από τρία χρόνια – Οι προϋποθέσεις του νέου προγράμματος

Ανακαινίστε, νοικιάστε και πάρτε πίσω τα χρήματά σας σε λιγότερο από τρία χρόνια – Οι προϋποθέσεις του νέου προγράμματος

Κοινoποίηση:

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την αξιοποίηση των παραλιών ενσωματώθηκε η διάταξη που ανοίγει τον δρόμο για την ενεργοποίηση του πολυδιαφημισμένου προγράμματος “Ανακαινίζω – Νοικιάζω”.

Η μεγάλη αλλαγή που θα νομοθετηθεί αφορά σε μια “διόρθωση” ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς ώστε να μπουν περισσότεροι δικαιούχοι αλλά και στη δυνατότητα η μικρή επιδότηση να καταβληθεί προκαταβολικά ώστε το πρόγραμμα να γίνει πιο ελκυστικό για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Πρακτικά, όσοι διατηρούν κλειστά ακίνητα στην κατοχή τους τα οποία χρίζουν βελτιώσεων, μπορούν -αν πληρούν τα κριτήρια που μπαίνουν, να προχωρήσουν στην ανακαίνιση με επιδότηση 40% (έως 4.000 ευρώ εκ των οποίων τα 2.000 ευρώ προκαταβολικά) αναλαμβάνοντας τη δέσμευση ότι το επισκευασμένο ακίνητο θα διατεθεί για μακροχρόνια μίσθωση για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Ιδού πως διαμορφώνεται η κατάσταση μετά και την κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης:

1. Το διαμέρισμα που θα ανακαινιστεί, θα πρέπει να έχει επιφάνεια μικρότερη των 100 τετραγωνικών μέτρων

2. Ο ιδιοκτήτης που θα υποβάλλει την αίτηση θα πρέπει να έχει στην κατοχή του τουλάχιστον το 50% της πλήρους κυριότητας ή της επικαρπίας. Εδώ έγινε μια σημαντική διόρθωση. Η αρχική διάταξη προέβλεπε ότι ο ιδιοκτήτης θα έπρεπε να διαθέτει πάνω από το 50% και αυτό ουσιαστικά απέκλειε όσους έχουν “μοιρασμένες” ιδιοκτησίες.

3. Το ακίνητο που θα επισκευαστεί θα πρέπει να είναι δηλωμένο ως κενό στο έντυπο Ε2 της εφορίας (σ.σ εκεί δηλώνεται η κατάσταση των ακινήτων και τα εισοδήματα που προκύπτουν από ενοίκια). Το προς ενοικίαση ακίνητο δεν μπορεί να αποτελεί την κύρια κατοικία του ιδιοκτήτη.

4. Το οικογενειακό εισόδημα του ενδιαφερόμενου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 40.000 ευρώ. Θα ληφθούν υπόψη τα στοιχεία των τελευταίων φορολογικών δηλώσεων,

5. Η αξία της περιουσίας των φορολογούμενων δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τα 300.000 ευρώ

6. Για την καταβολή της επιδότησης θα πρέπει να “ανέβει” στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μισθωτήριο συμβόλαιο το οποίο θα έχει διάρκεια τουλάχιστον τριών ετών.

Ακίνητα

Το πρόγραμμα δεν περιορίζει την συνολική παρέμβαση που θα γίνει στο ακίνητο για την επισκευή. Όμως, βάζει κόφτη στο ύψος της επιδότησης το οποίο δεν μπορεί να ξεπερνά τα 4.000 ευρώ. Άρα, αν κανετε εργασίες 5.000 ευρώ θα πάρετε επιδότηση 2.000 ευρώ και τα 1.000 ευρώ προκαταβολικά γιατί η επιδότηση αντιστοιχεί στο 40%. Αν κάνετε εργασίες 10.000 ευρώ θα πάρετε επιδότηση 4.000 ευρώ και τα 2.000 ευρώ προκαταβολικά. Και αν κάνετε εργασίες 20.000 ευρώ ή και παραπάνω, πάλι θα πάρετε 4.000 ευρώ με τα 2.000 ευρώ προκαταβολικά.

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες και ο στόχος είναι να προχωρήσει η ανακαίνιση και η ενοικίαση τουλάχιστον 12.500 κατοικιών. Θα βρεθεί ο αντίστοιχος αριθμός ενδιαφερόμενων; Σε οικονομικούς όρους, η “ιδέα” του ανακαινίζω – νοικιάζω είναι πολύ επικερδής. Ας υποθέσουμε ότι θα διαθέσετε 20.000 ευρώ για την επισκευή του ακινήτου και όχι 10.000 ευρώ που είναι το μέγιστο ποσό για την επιδότηση. Θα πάρετε επιδότηση 4.000 ευρώ άρα το πραγματικό κόστος θα πέσει στα 16.000 ευρώ. Αν το διαμέρισμα που θα νοικιάσετε θα σας αποδίδει 600 ευρώ τον μήνα, ακόμη και μετά την αφαίρεση του φόρου (περίπου 85 ευρώ τον μήνα) θα σας μένουν καθαρά περίπου 515 ευρώ τον μήνα. Πριν δηλαδή συμπληρωθεί η 3ετία της υποχρεωτικής μακροχρόνιας ενοικίασης, εσείς θα έχετε πάρει πίσω όλα τα χρήματα της επισκευής. Στην πραγματικότητα για το συγκεκριμένο παράδειγμα, η απόσβεση ολοκληρώνεται σε 31 μήνες.

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288