Η Κομισιόν προτείνει αυστηρότερους κανόνες για τον έλεγχο όλων των καπνικών μέσων και δίνει 96 εκατομμύρια ευρώ
Υπάρχουν χώρες που απαγορεύουν το κάπνισμα σε ανοιχτούς χώρους, όταν υπάρχει από πάνω στέγαστρο -του όποιου υλικού. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ. Στην Κορέα υπάρχουν πινακίδες που ενημερώνουν πού επιτρέπεται -όχι πού απαγορεύεται. Έχουν αποκλειστεί οι βεράντες εστιατορίων και μπαρ.
Στην Ευρώπη κάθε χώρα κάνει ό,τι κρίνει, με πολλές να έχουν απαγορεύσεις σε ανοιχτούς χώρους που είναι κοντά στα σχολεία, σε παιδικές χαρές, ζωολογικούς κήπους και όπου αλλού υπάρχουν παιδιά.
Ανάλογα με την πολιτική θέληση, επιβάλλονται και σχετικές απαγορεύσεις ώστε να μειωθούν οι καπνιστές και οι παθητικοί καπνιστές, καθώς το κάπνισμα είναι παράγοντας κινδύνου για την συντριπτική πλειοψηφία προβλημάτων υγείας που σκοτώνουν.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία που μπορεί να αποφευχθεί. Κάθε χρόνο σκοτώνει περί τους 700.000 ανθρώπους.
Ενώ λοιπόν, όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν αντικαπνιστικούς νόμους και ακριβές τιμές για όλα τα καπνικά προϊόντα, λίγες έχουν προβεί σε σχετική απαγόρευση σε εξωτερικούς χώρους επιχειρήσεων εστίασης. Ακόμα θυμούνται όλοι τι έγινε μετά την απαγόρευση του καπνίσματος στους εσωτερικούς χώρους, με πολλές επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο.
Η Κομισιόν ωστόσο, έχει ένα όραμα και στο πλαίσιο αυτού στο εξής θα δυσκολεύεσαι να καπνίσεις όπου και αν είσαι.
H Σουηδία έχει τους πιο αυστηρούς κανόνες. Περιλαμβάνουν πλήρη απαγόρευση στις βεράντες εστιατορίων και μπαρ και σε αρκετούς υπαίθριους, όπως τις περιοχές κοντά στα σχολεία και τους αθλητικούς χώρους.
Η Πορτογαλία κινείται προς την κατεύθυνση της πλήρους απαγόρευσης σε υπαίθριους δημόσιους χώρους, όπως αθλητικούς χώρους και πανεπιστήμια, με τη νέα νομοθεσία να αναμένεται να τεθεί σύντομα σε ισχύ.
Η Γαλλία θα επιβάλει από το 2025 απαγορευτικό στους εξωτερικούς χώρους που είναι κοντά σε σχολεία, πάρκα και παραλίες
Η Λιθουανία απαγορεύει το κάπνισμα σε συγκεκριμένα πάρκα, πλατείες και δημόσιους χώρους καιπροβλέπει και ειδικά σημεία στις βεράντες των εστιατορίων για τους καπνιστές. Το αυτό ισχύει και σε Ισπανία και τη Λετονία.
Στην Ολλανδία δεν επιτρέπεται το κάπνισμα σε εξωτερικούς χώρους εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αλλά έχουν ένα συγκεκριμένο χώρο στο εσωτερικό επιχειρήσεων για τους καπνιστές.
Όλες οι άλλες χώρες της ηπείρου δεν προβλέπουν κάτι για το κάπνισμα σε εξωτερικούς χώρους μπαρ, εστιατορίων, χώρων εργασίας, πάρκων ή παγκακιών.
Σύντομα όλοι θα συνταχθούν (συνταχθούμε) στην ακαπνία.
Το κάπνισμα στη χώρα μας, απαγορεύεται σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των χώρων εργασίας, των εστιατορίων, των καφέ και των μπαρ.
Αυτό επεκτείνεται σε εξωτερικούς χώρους όπως οι παιδικές χαρές, οι χώροι κοντά σε σχολεία, στα υπαίθρια των αθλητικών σταδίων και σε οχήματα που μεταφέρουν παιδιά κάτω των 12 ετών.
Επειδή δεν είμαστε γνωστός ως λαός που υπακούει στους νόμους και τους κανόνες (αφού δεν υπάρχουν κι έλεγχοι), αυξήθηκαν τα πρόστιμα (κυμαίνονται από 50 έως 1.500 ευρώ) και μπήκε στη μέση και η αστυνομία.
Ήξερε όμως, ότι δεν μπορείς να καπνίζεις κοντά σε παιδικές χαρές και σχολεία;
Η Κομισιόν έκανε έναν έλεγχο στα μέτρα που ακολουθεί κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ, διαπίστωσε ότι επικρατεί μια τρέλα και αποφάσισε να τοποθετηθεί. Ετοίμασε λοιπόν, πρόταση για πολύ πιο αυστηρούς κανόνες για τον καπνό και τα αερολύματα, στο πλαίσιο της tobacco-free generation έως το 2040.
Σύμφωνα με μελέτη του Eurobarometer που δημοσιεύτηκε το 2022 σχεδόν το 1/4 του πληθυσμού της ΕΕ καπνίζει.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ως στόχο να καπνίζει ποσοστό μικρότερο του 5% του πληθυσμού της ΕΕ έως το 2040 «στο πλαίσιο πλάνου που προσδοκά να νικήσει τον καρκίνο». Στον ορίζοντα υπάρχει το όραμα των περιβαλλόντων χωρίς καπνό ή ατμό.
Η νέα πρωτοβουλία συνιστά στα κράτη μέλη να επεκτείνουν τις πολιτικές για το περιβάλλον χωρίς καπνό σε βασικούς εξωτερικούς χώρους, για την καλύτερη προστασία των ανθρώπων στην ΕΕ, ιδιαίτερα των παιδιών και των νέων.
Αυτοί οι χώροι περιλαμβάνουν υπαίθριους χώρους αναψυχής όπου είναι πιθανό να συγκεντρωθούν παιδιά (δημόσιες παιδικές χαρές, πάρκα αναψυχής και πισίνες), εξωτερικούς χώρους που συνδέονται με την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση, τα δημόσια κτίρια, τις εγκαταστάσεις υπηρεσιών και τις στάσεις και τους σταθμούς μεταφοράς.
Μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις αρνητικές επιπτώσεις της έκθεσης στον ατμό των ηλεκτρονικών τσιγάρων και τον καπνό των θερμαινόμενων προϊόντων, η Κομισιόν συστήνει στα κράτη μέλη να επεκτείνουν τις πολιτικές και σε αυτά τα είδη καπνίσματος -που έχουν και μεγάλη απήχηση στους νεαρούς χρήστες.
Όλα έγιναν σε συνάρτηση με το Smoke Free Partnership, ένα δίκτυο που αποτελείται από ανεξάρτητους ενωσιακούς και εθνικούς οργανισμούς με τεχνική εξειδίκευση στην πολιτική ελέγχου του καπνού.
Η Κομισιόν ενημέρωσε και ότι παράσχει στήριξη, μεταξύ άλλων μέσω άμεσης επιχορήγησης ύψους 16.000.000 ευρώ από το πρόγραμμα EU4Health και 80.000.000 ευρώ από το πρόγραμμα Horizon, για την ενίσχυση του ελέγχου του καπνού και της νικοτίνης, αλλά και για την πρόληψη του εθισμού.
Στην ανακοίνωση Τύπου αναφέρεται και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναπτύξει επίσης μια εργαλειοθήκη πρόληψης για την υποστήριξη της προστασίας της υγείας των παιδιών και των νέων.
«Δεδομένου ότι η πολιτική υγείας αποτελεί αρμοδιότητα των κρατών μελών, αυτά καλούνται να εφαρμόσουν τις συστάσεις μέσω των δικών τους πολιτικών, όπως κρίνουν σκόπιμο, δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές τους συνθήκες και ανάγκες».
Oι υποστηρικτές της anti-smoking καμπάνιας τονίζουν πως πρέπει να γίνουν πολλά για να μειωθούν τα ποσοστά όσων καπνίζουν. Περισσότερα από την αύξηση στις τιμές ή τα όσα αναφέρονται στις συσκευασίες.
Για αρχή, θα ήταν χρήσιμο να υπάρχουν παντού βασικές πολιτικές ελέγχου καπνού. Για παράδειγμα, να πωλούνται τα προϊόντα σε ειδικά καταστήματα με άδεια -όχι παντού- και ρυθμίσεις για όλα τα νέα καπνικά προϊόντα.
news247.gr
Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι
Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897
Πρέβεζα – Μπαχούμη 11 | 26820 89799