Αρχική » BEST OF NETWORK » Απάτη με δόλωμα δήθεν επιστροφή φόρου – «Προσοχή στα παραπλανητικά email»

Απάτη με δόλωμα δήθεν επιστροφή φόρου – «Προσοχή στα παραπλανητικά email»

Κοινoποίηση:

Την προσοχή των πολιτών για την προσπάθεια εξαπάτησης μέσω του gov.gr εφιστά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, στην Ελλάδα δημιουργείται κεντρικό σημείο συντονισμού κι αυτό θα είναι η EETT, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η οποία θα λαμβάνει και θα διαχειρίζεται αιτήματα βοήθειας για ηλεκτρονικές απάτες ή παραπλάνηση.

«Η Ελλάδα μέσα στην πρωτοπορία της στην πληροφορική έχει δημιουργήσει ένα πρόβλημα: ότι οι πολίτες σήμερα πιστεύουν πραγματικά ότι μέσω του gov.gr γίνονται πάρα πολλά πράγματα, που όντως γίνονται. Δυστυχώς όμως έρχονται πλέον και πάρα πολλά παραπλανητικά email όπως για επιστροφή φόρου», υπογράμμισε ο κ. Παπαστεργίου και πρόσθεσε: «Να έχουν κατά νου λοιπόν οι πολίτες ότι ποτέ δεν πρόκειται να δώσουμε, να ζητήσουμε προσωπικά τους στοιχεία κωδικούς τραπεζών. Να προσέχουν πάρα πολύ όταν διαβάζουν ένα email, σε ποια σελίδα τους πηγαίνει αυτό και αν δεν είναι η σελίδα επίσημη του ελληνικού κράτους να μην συνεχίζουν τη διαδικασία».

Αποκρούστηκαν μισό εκατομμύριο επιθέσεις μόνο σε κυβερνητικές σελίδες

«Ας είμαστε ρεαλιστές στο κομμάτι της κυβερνοασφάλειας. Φοβάμαι πως όλες οι κυβερνήσεις θα είμαστε ένα βήμα πίσω. Το θέμα είναι να υπάρχει το νομικό πλαίσιο προκειμένου να μπορούμε να αντιδράσουμε. Και στο κομμάτι αυτό είμαστε καλά. Μέχρι σήμερα δεν είχαμε πολύ σοβαρά φαινόμενα ή γεγονότα κυβερνοεπιθέσεων που να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση.

Περίπου 13,3 εκατομμύρια σε μία εβδομάδα ήταν οι επιθέσεις που χτυπάνε μια σελίδα προκειμένου να δημιουργήσουν προβλήματα στην προβολή της. Είχαμε και περίπου μισό εκατομμύριο πιο σοβαρές επιθέσεις σε διάφορες κυβερνητικές σελίδες, οι οποίες αποκρούστηκαν. Δε σημαίνει πως πάντα αυτές οι επιθέσεις θα μπορούν να αποκρούονται με επιτυχία και πρέπει να οργανωθούμε περισσότερο. Γι’ αυτό και περάσαμε το νέο νομοσχέδιο για την κυβερνοασφάλεια, το οποίο στην ουσία εναρμονίζει πλέον τις πολιτικές μας με αυτές που και η Ευρώπη ζητά να κάνουμε.

Δημιουργούμε ένα πλέγμα πολύ πιο ευρύ για την κυβερνοασφάλεια, γιατί πλέον από τον Οκτώβρη και μετά, οι εποπτευόμενοι φορείς και οι κρίσιμες υποδομές που θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένες διαδικασίες θα είναι περίπου 2.000» συμπλήρωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Νομοσχέδιο για την κυβερνοασφάλεια

Στην ερώτηση για την ηλεκτρονική παραπλανητική διαφήμιση, ο υπουργός υπενθύμισε ότι αυτό είναι το πρόβλημα με την τεχνητή νοημοσύνη που «μπορεί να φτιάξει πολύ αληθοφανή βίντεο, τέτοια τα οποία θα μπορούσαν έναν καλόπιστο καταναλωτή». Το αδελφό νομοσχέδιο του νόμου κυβερνοασφάλειας, το Digital Servies Act στοχεύει στο συγκεκριμένο πρόβλημα, σύμφωνα με τον υπουργό.

«Το νέο κεντρικό σημείο συντονισμού, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, αναλαμβάνει την ίδια μέρα να ειδοποιήσει τον αντίστοιχο φορέα στη χώρα που έχει έδρα η πλατφόρμα κάθε παραπλανητικής διαφήμισης, ενώ μέχρι τώρα στέλναμε ένα email και περιμέναμε πότε και αν διαβαστεί.

Το πρώτο νομοσχέδιο κυβερνοασφάλειας ήδη ψηφίστηκε στη Βουλή και δημιουργεί τα τείχη γύρω από τα συστήματα πληροφορικής για να μην έχουμε εισβολές και το δεύτερο, το οποίο έρχεται στη Βουλή τις επόμενες μέρες, αφορά το περιεχόμενο, δηλαδή αυτό το οποίο είναι πλέον μέσα σε αυτά τα τείχη», είπε ο κ. Παπαστεργίου.

Για τα γήπεδα

Για το ζήτημα της εισόδου στα γήπεδα, ο κ. Παπαστεργίου είπε ότι «πλέον, τα γήπεδα ανοίγουν, αλλά όχι με τους ίδιους όρους. Σήμερα, αν ανάψει ένα βεγγαλικό, μια φωτοβολίδα πέσει, μια κροτίδα, έχουμε αυτοματοποιημένες ποινές. Δεύτερον, τοποθέτηση καμερών (200 μέχρι και 250) που μπορούν να εντοπίσουν, αν κάτι δεν πάει καλά, αυτούς που παρανόμησαν. Τρίτον, είναι η ταυτοποίηση, πλέον αγοράζουμε κανονικά το εισιτήριο, το οποίο εισάγεται στο gov wallet. Τα παιδιά κάτω των 15 ετών θα μπορούν να μπαίνουν με το διπλό εισιτήριο του γονέα, κηδεμόνα τους, ενώ άνω των 15 ετών μπορούν να κατεβάσουν το wallet και να μπούνε στο γήπεδο. Και τα διαρκείας θα μπαίνουν κανονικά».

Μιλώντας για την οδική ασφάλεια, επεσήμανε ότι έρχονται νέα μέτρα και υπάρχει συζήτηση με τη βοήθεια της χρήσης της τεχνολογίας για τον εντοπισμό αυτοκίνητων που αναπτύσσουν υπερβολική ταχύτητα. Όσο για το σύστημα των εξετάσεων των διπλωμάτων, τον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμο σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών ένα καινούργιο σύστημα, πιο διασφαλισμένο. Τέλος, επανέλαβε ότι προχωράμε στην κατάργηση έκδοσης πιστοποιητικών, «μιλάμε για την επόμενη γενιά ψηφιακής διακυβέρνησης» δήλωσε ο κ. Παπαστεργίου, και πρόσθεσε ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι μόνο η ψηφιοποίηση, να μετατρέψω ένα έγγραφο σε ψηφιακό αρχείο, αλλά μια ολόκληρη νοοτροπία, μια κουλτούρα».

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288