Αρχική » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Aποχή Βορίδη από την ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια

Aποχή Βορίδη από την ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια

Κοινoποίηση:

Φθορά στην εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης «μπετόν» που επιθυμεί να παρουσιάζει προκαλεί η αποχή που επιλέγει ένας από τους βασικούς υπουργούς του, Μάκης Βορίδης, στο νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.

Ο Μάκης Βορίδης στην αρχή της κυβερνητικής θητείας λογιζόταν ως ο «αντ’ αυτού» του πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο. Θα αναλάμβανε να αντιμετωπίσει τα αντιπολιτευτικά πυρά που θα προερχόταν τόσο από την Αριστερά όσα και από τα Δεξιά της ΝΔ, με τη σχετική εμπειρία που διαθέτει.

Ωστόσο η επίσπευση του νομοσχεδίου του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών προκαλεί σημαντική ρήξη στα συγκεκριμένα σχέδια. Το ερώτημα που τίθεται είναι το πώς θα μπορεί ο υπουργός Επικρατείας να εγκαλεί την αντιπολίτευση επί συγκεκριμένων πολιτικών ζητημάτων, όταν ο ίδιος διαφώνησε με κεντρική επιλογή της κυβέρνησης που συμμετέχει.

Ανάλογη διαπίστωση εξέφρασε και ο Παναγιώτης Δουδωνής στη Βουλή. «Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία: Υπουργός, που δεν θα ψηφίσει νομοσχέδιο της κυβέρνησης, λαμβάνει τον λόγο και κατηγορεί την αντιπολίτευση, γιατί δεν θα ψηφίσει άλλο νομοσχέδιο της κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Όσον αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που έδωσε τη διέξοδο της αποχής στους διαφωνούντες ώστε να μην υπάρξουν μαζικές… αποχωρήσεις από το κυβερνητικό μπλοκ, η μη ψήφιση του νομοσχεδίου από τον Μάκη Βορίδη αποτελεί σίγουρα ένα σοβαρό πλήγμα στην εικόνα τόσο του ίδιου, όσο και της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός επιθυμεί να αναδεικνύει τις ενιαίες αποφάσεις που παίρνει η ΝΔ -και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση-, σε σχέση με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης όπως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Υπενθυμίζεται ότι η διγλωσσία που επέδειξε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την προεκλογική περίοδο αποτέλεσε αιχμή του Κυριάκου Μητσοτάκη εναντίον του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μάκης Βορίδης

Δέσμιος ο Μητσοτάκης;

Κυβερνητικές πηγές επιχείρησαν να μαζέψουν τους τριγμούς που επέφερε η απόφαση του Μάκη Βορίδη. «Έχει εκφράσει την επιφύλαξή του αυτή ήδη πριν γίνει υπουργός. Επέλεξε τη στάση της αποχής. Άρα δεν υπάρχει θέμα για την παραμονή του στο υπουργικό συμβούλιο», υπογράμμισαν.

Αποτελεί στοίχημα το κατά πόσο σε ένα επόμενο νομοσχέδιο, που θα αποτελεί -και εκείνο- κόκκινο πανί για τη Δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, αν θα δοθεί η ίδια άνεση στην επιλογή ψήφισης ή αποχής σε υπουργούς και βουλευτές. Αν ναι, τότε είναι δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι δέσμιος του συγκεκριμένου πολιτικού ρεύματος του κυβερνώντος κόμματος. Αν όχι, τότε η ρήξη με το τμήμα αυτό θα πρέπει να θεωρείτε δεδομένη…

in.gr

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288