Αρχική » 7 EDITION » Άρτα: Η εντυπωσιακή Κόκκινη εκκλησία της Ελλάδας

Άρτα: Η εντυπωσιακή Κόκκινη εκκλησία της Ελλάδας

Κοινoποίηση:

Σε κάθε περιοχή της Ελλάδας που ταξιδεύεις συναντάς μικρές ή μεγαλύτερες εκκλησίες, ναούς δίπλα στο κύμα ή στην άκρη του γκρεμού. Ακόμη και μέσα σε σπηλιές. Κάποιες από αυτές είναι πιο εύκολες στην πρόσβαση και έχουν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία, όνομα ή αρχιτεκτονική.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η Κόκκινη Εκκλησία της Ελλάδας η οποία βρίσκεται στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στο χωριό Βουργαρέλι της Άρτας. Πρόκειται για μια βυζαντινή εκκλησία ξεχωριστή και σίγουρα πολύ εντυπωσιακή.

Η Κόκκινη εκκλησία της Ελλάδας με τη σπουδαία ιστορία

Η Κόκκινη Εκκλησία ή ο ναός των Γενεθλίων της ΘεοτόκουΗ Κόκκινη Εκκλησία ή ο ναός των Γενεθλίων της Θεοτόκου όπως ονομάζεται κανονικά ο ναός, βρίσκεται μέσα στη γαλήνη του Τζουμερκιώτικου ειδυλλιακού τοπίου και αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα εξαίσιο δείγμα βυζαντινής τέχνης. Σίγουρα δε θα περάσεις από εκεί και δε θα τον προσέξεις χάρη στη μεγαλοπρέπεια και την αρχιτεκτονική του. Είναι εξάλλου το μοναδικό σωζόμενο βυζαντινό μνημείο της περιοχής. Ονομάζεται και Κόκκινη Εκκλησία λόγω της πληθώρας των πλίνθων που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του.

Η Κόκκινη εκκλησία της ΕλλάδαςΕκείνο όμως που τραβάει το βλέμμα του επισκέπτη είναι με σιγουριά τα μεγάλα τοξωτά ψευδοτρίλοβα παράθυρα που θα δεις σε όλες τις πλευρές της εκκλησίας. Σε συνδυασμό με το κόκκινο χρώμα, μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς γιατί χαρακτηρίζεται ως μια από τις πιο εντυπωσιακές εκκλησίες της Ηπείρου. Πριν από τον σημερινό ναό υπήρχε άλλος χωρίς, ωστόσο, να διασώζονται τμήματα του παλαιού μοναστηριού. Το σημερινό τμήμα της εκκλησίας κατασκευάστηκε το 1281.

Σήμερα η Κόκκινη Εκκλησιά ενώ έχει υποστεί σημαντικές αλλοιώσεις οι οποίες σίγουρα προκάλεσαν φθορά και στην αισθητική του εσωτερικού της χώρου, παρ’ όλα αυτά καταφέρνει και διατηρεί απείραχτη την εξωτερική της αρχοντιά και αποτελεί ακόμη και τώρα ένα διαμάντι της βυζαντινής ναοδομίας.

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288