Ειδήσεις και νέα από την Ήπειρο - Άρτα - Πρέβεζα - Ιωάννινα

Χριστουγεννιάτικος κορμός με λευκή σοκολάτα – Το γλυκό που δεν πρέπει να λείπει από κανένα γιορτινό τραπέζι

Κοινoποίηση:

Ο χριστουγεννιάτικος κορμός είναι το ωραιότερο γλυκό που θα μπορούσατε να σερβίρετε στο γιορτινό τραπέζι.

Υλικά

Για το παντεσπάνι:
6 κρόκους αυγού
6 ασπράδια αυγού
1 πρέζα αλάτι
150 γρ. ζάχαρη (χωρισμένη σε δύο ίσα μέρη 75+75 γρ.)
60 γρ. κακάο

Για τα καραμελωμένα φουντούκια:
100 γρ. ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας νερό
100 γρ. φουντούκια

Για τη γέμιση:
150 γρ. κρέμα γάλακτος
250 γρ. τυρί κρέμα
200 γρ. λευκή σοκολάτα
150 γρ. ζάχαρη άχνη
3 κουταλιές σούπας χριστουγεννιάτικο λικέρ της αρεσκείας μας πχ λικέρ καφέ ή ρούμι

Για τη συναρμολόγηση:
½ συσκευασία πτι – μπερ

Για τη διακόσμηση:
200 γρ. βατόμουρο
Ζάχαρη άχνη
Δενδρολίβανο
3 μπισκότα πτι – μπερ.

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο βαθμούς αέρα.

Με μίξερ χειρός χτυπάμε σε ένα μπολ τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να γυαλίσει το μείγμα, περίπου για 8 λεπτά.

Κοσκινίζουμε μέσα το κακάο και με μια σπάτουλα διπλώνουμε το μείγμα.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μέτρια ταχύτητα μέχρι ν’ ασπρίσουν, για 2 λεπτά, και σιγά σιγά προσθέτουμε τη ζάχαρη.

Συνεχίζουμε το χτύπημα για περίπου 5΄- 6΄ μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές.

Ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα με τους κρόκους στην μαρέγκα και ενσωματώνουμε. Σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα 30Χ20 εκ. αδειάζουμε το μείγμα μας και ψήνουμε για 20΄.

Για τα καραμελωμένα φουντούκια, σε μέτρια φωτιά βάζουμε τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι να λιώσει με το νερό. Μόλις χρυσίσει και λιώσει χωρίς πολύ ανακάτεμα, προσθέτουμε τα φουντούκια.

Ανακατεύουμε εκτός φωτιάς και αδειάζουμε το μείγμα σε μια λαδόκολλα. Όταν κρυώσει, το σπάμε σε κομμάτια.

Για τη γέμιση χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αφρατέψει και έπειτα προσθέτουμε το τυρί κρέμα. Χτυπάμε μέχρι να γίνει μεταξένια κρέμα και προσθέτουμε το λικέρ και την ζάχαρη.

Σε ένα μπεν-μαρί λιώνουμε προσεκτικά την λευκή σοκολάτα. Σίγα σιγά προσθέτουμε την λιωμένη σοκολάτα στο μείγμα με την κρέμα, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.

Τοποθετούμε την κρέμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα για να πήξει.

Μόλις βγει από τον φούρνο το παντεσπάνι, το αναποδογυρίζουμε πάνω σε μια λαδόκολλα και ρολάρουμε από την κοντή του πλευρά.

Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει, τυλιγμένο σε μια πετσέτα.

Σε ένα ξύλο κοπής κόβουμε τα μισά μπισκότα σε κορφούλες και τα άλλα μισά τα κάνουμε τρίμμα στο μπλέντερ.

Για την συναρμολόγηση, αλείφουμε το παντεσπάνι με την μισή κρέμα, πασπαλίζουμε με τα καραμελωμένα φουντούκια και το τριμμένο μπισκότο και ρολάρουμε σφιχτά. Το ακουμπάμε με την ένωση προς τα κάτω σε μια πιατέλα.

Το παγώνουμε για περίπου 30΄ στο ψυγείο, ώστε να σφίξει η γέμιση και να κόβεται.

Πριν σερβίρουμε, αλείφουμε την υπόλοιπη κρέμα πάνω στο ρολό μας με μια σπάτουλα.

Τοποθετούμε τα βατόμουρα στην κορφή σε μια σειρά μαζί με τα μπισκότα κομμένα σε κορφές και το δεντρολίβανο. Κοσκινίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Μπαχούμη 11 | 26820 89799