Αρχική » BEST OF NETWORK » Χρωματιστά τιμολόγια: Τι δείχνει η πρώτη σύγκριση πράσινων, κίτρινων και μπλε – Οι πιο οικονομικές λύσεις

Χρωματιστά τιμολόγια: Τι δείχνει η πρώτη σύγκριση πράσινων, κίτρινων και μπλε – Οι πιο οικονομικές λύσεις

Κοινoποίηση:

Καθώς ολοκληρώθηκαν οι ανακοινώσεις για τα περίφημα πράσινα τιμολόγια για το μήνα Ιανουάριο και ενώ οι πρώτοι πάροχοι προχώρησαν σε ανακοινώσεις για τα δικά τους κίτρινα τιμολόγια, αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο της προμήθειας ρεύματος και να ξεχωρίζουν ποιες είναι οι πιο οικονομικές λύσεις για τους καταναλωτές.

Από την αρχική αυτή εικόνα για τον πρώτο μήνα εφαρμογής των νέων τιμολογίων, προκύπτει ότι οι πιο φθηνές λύσεις για τους καταναλωτές είναι τα κίτρινα τιμολόγια με τιμές οι οποίες είναι από 6,8% έως 7,2% φθηνότερα από τα αντίστοιχα πράσινα ειδικά τιμολόγια των εταιρειών.

Επίσης προκύπτει ότι τα σταθερά μπλε τιμολόγια στις περισσότερες εταιρείες είναι πιο ακριβά από τις τιμές που ανακοινώθηκαν από τους παρόχους για το μήνα Ιανουάριο, αν και υπάρχουν κάποιοι πάροχοι που για τον μήνα Ιανουάριο προσφέρουν τιμή υψηλότερη από το σταθερό τους τιμολόγιο. Ενδεικτικά στον κυρίαρχο πάροχο το πράσινο τιμολόγιο είναι 22% φθηνότερο από το μπλε τιμολόγιο.

Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις τα πιο φθηνά τιμολόγια της αγοράς είναι τα κίτρινα τιμολόγια της ΔΕΗ και της Protergia. Συγκεκριμένα το κίτρινο τιμολόγιο της ΔΕΗ My Home 4All είναι στα 126,53 ευρώ/MWh με πάγιο 5 ευρώ, ενώ ακολουθεί το κίτρινο τιμολόγιο της Protergia Value Fair με 132,8 ευρώ/MWh και πάγιο 5 ευρώ.

Ακολουθεί το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ για καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες το μήνα με 136,35 ευρώ/MWh και πάγιο 5 ευρώ, το πράσινο τιμολόγιο της Ελινόιλ με 140,38 ευρώ/MWh και πάγιο 5 ευρώ και το πράσινο τιμολόγιο του Ήρωνα με 140,52 ευρώ/MWh και πάγιο 5 ευρώ.

Χρωματιστά τιμολόγια: Τι δείχνει η πρώτη σύγκριση πράσινων, κίτρινων και μπλε - Οι πιο οικονομικές λύσεις

Σύγκριση κίτρινου – πράσινου

Ως προς το ερώτημα που θα κινηθούν οι τιμές των κίτρινων τιμολογίων και εάν αυτά όντως είναι οικονομικότερα σε σύγκριση με τα ειδικά πράσινα, την απάντηση δίνουν μέχρι στιγμής οι δύο εταιρείες που έχουν ανακοινώσει τα κίτρινα τιμολόγιά τους δηλαδή η ΔΕΗ και η Protergia. Πράγματι λοιπόν, σύμφωνα με τη σύγκριση τα κίτρινα τιμολόγια είναι φθηνότερα από τα πράσινα, σε ποσοστό 6,8% έως 7,2%.

Στη ΔΕΗ, το κίτρινο τιμολόγιο είναι στα 126,53 ευρώ/MWh και το πράσινο στα 136,35 ευρώ/MWh, δηλαδή η διαφορά είναι 7,2%.

Στην Protergia το κίτρινο τιμολόγιο είναι στα 132,8 ευρώ/MWh και το πράσινο τιμολόγιο στα 142,6 ευρώ/MWh, δηλαδή η διαφορά είναι μικρότερη του 7% και γίνεται ακόμη μικρότερη στην πράξη καθώς το πράσινο τιμολόγιο έχει πάγιο 4 ευρώ και το κίτρινο 5 ευρώ.

ΡΕΥΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ

Μπλε τιμολόγια

Όπως προαναφέρθηκε τα μπλε τιμολόγια ως επί το πλείστον είναι ακριβότερα σε σχέση με τις χρεώσεις του Ιανουαρίου. Αυτό ισχύει για όλες τις εταιρείες πλην δύο που έχουν χαμηλότερα μπλε τιμολόγια από τα πράσινα τον Ιανουάριο. Πρόκειται για τη ΖeniΘ και την Elpedison. Συγκεκριμένα το σταθερό της ΖeniΘ είναι στα 160 ευρώ /MWh και το πράσινο στα 169 ευρώ/MWh, ενώ το σταθερό της Elpedison είναι στα 169 ευρώ/MWh και το πράσινο στα 170,58 ευρώ/MWh.

Πάντως ο κανόνας είναι ότι τα πράσινα τιμολόγια είναι φθηνότερα έως και 22% σε σύγκριση με τα μπλε όπως φαίνεται και από τις τιμές της ΔΕΗ η οποία έχει σταθερό τιμολόγιο στα 175 ευρώ με πάγιο 3,5 ευρώ και πράσινο τιμολόγιο στα 136,35 ευρώ και πάγιο 5 ευρώ.

Η διαφορά σταθερού και πράσινου είναι μικρότερη στην Protergia όπου το μπλε τιμολόγιο είναι στα 165 ευρώ/MWh και το πράσινο στα 142,6 ευρώ/MWh (13%).

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται με ενδιαφέρον τις επόμενες ημέρες να κάνουν τις ανακοινώσεις τους για τα δικά τους κίτρινα τιμολόγια και οι εταιρείες οι οποίες το προηγούμενο διάστημα είχαν “προμοτάρει” τη λύση αυτή έναντι του πράσινου τιμολογίου στους πελάτες τους.

Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288