Ειδήσεις και νέα από την Ήπειρο - Άρτα - Πρέβεζα - Ιωάννινα - Θεσπρωτία

Δήμος Βορείων Τζουμέρκων: Ξεκινούν οι πρώτες κινήσεις για τη δημιουργία Γαστρονομικής Κοινότητας

Κοινoποίηση:

Μια νέα πρωτοβουλία για την προβολή της τοπικής γαστρονομίας ξεκινά στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος που θα ενισχύσει την τοπική παραγωγή, τη φιλοξενία και την εστίαση.

Στο πλαίσιο της διατοπικής συνεργασίας «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές II: Ελληνικός Γαστρονομικός Πολιτισμός», την οποία υλοποιεί η «Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε. – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης» μέσω του προγράμματος CLLD/LEADER του ΠΑΑ 2014-2020, επαγγελματίες από τον χώρο της αγροδιατροφής και του τουρισμού συμμετείχαν σε ενημερωτική συνάντηση την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου στα Πράμαντα. Στόχος της συνάντησης ήταν να συζητηθούν τα πρώτα βήματα για τη σύσταση μιας γαστρονομικής κοινότητας στην περιοχή.

Η γαστρονομική κοινότητα των Βορείων Τζουμέρκων αποσκοπεί στη συσπείρωση των επαγγελματιών της περιοχής σε ένα ευέλικτο δίκτυο συνεργασίας. Οι κύριες επιδιώξεις περιλαμβάνουν την αποτύπωση και προώθηση της ποιοτικής γαστρονομικής προσφοράς του τόπου, την ενίσχυση της αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των επαγγελματιών και τη διασύνδεση της γαστρονομίας με τον τουρισμό. Το εγχείρημα στοχεύει στη δημιουργία ενός ενιαίου πλαισίου που θα ενισχύσει την ταυτότητα της περιοχής μέσα από τη γαστρονομική της κληρονομιά.

Την έναρξη της συνάντησης πραγματοποίησαν ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων, Νίκος Βαΐτσης, και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Γιώργος Παππάς, οι οποίοι ευχαρίστησαν τον πρόεδρο της «Ήπειρος Α.Ε.», Γιώργο Θεοχάρη, και τους συνεργάτες του για την επιλογή του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Παράλληλα, εξέφρασαν την εκτίμησή τους προς τον πρόεδρο της «Λέσχης Γαστρονομίας Ηπείρου», Θοδωρή Αλεξίου, ο οποίος θα αναλάβει την οργάνωση της πρωτοβουλίας. Οι δημοτικοί εκπρόσωποι κάλεσαν τους επαγγελματίες να στηρίξουν ενεργά το εγχείρημα και να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή και άλλων, ώστε η γαστρονομία της περιοχής να αποτελέσει έναν ακόμη πόλο τουριστικής ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος της «Ήπειρος Α.Ε.», Γιώργος Θεοχάρης, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων, ενώ ο συντονιστής του τοπικού προγράμματος CLLD/LEADER, Ηλίας Μώκος, και ο πρόεδρος της «Λέσχης Γαστρονομίας Ηπείρου», Θοδωρής Αλεξίου, παρουσίασαν τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την υλοποίηση της γαστρονομικής κοινότητας.

  1. Σχηματισμός ομάδας: Η κοινότητα θα αποτελείται από 10 έως 30 μέλη, τα οποία θα επιλεγούν μέσω ανοιχτής διαδικασίας, με κριτήρια όπως η ενσωμάτωση τοπικών προϊόντων στα μενού των επιχειρήσεών τους.
  2. Εκπαίδευση επαγγελματιών: Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά σεμινάρια για τη σύνταξη ενός γαστρονομικού οδηγού που θα αναδεικνύει τη γαστρονομική ταυτότητα της περιοχής.
  3. Καταγραφή γαστρονομικών πόρων: Θα διεξαχθεί έρευνα για την τεκμηρίωση της γαστρονομικής κληρονομιάς της περιοχής και των σύγχρονων γαστρονομικών πρακτικών, μέσα από συνεντεύξεις, βιβλιογραφικές μελέτες και αξιολόγηση γαστρονομικών κριτικών.
  4. Δημιουργία ψηφιακού και έντυπου οδηγού: Ο οδηγός θα περιλαμβάνει πληροφορίες για την ιστορία, τα τοπικά προϊόντα, τη γαστρονομική παράδοση και τον οινικό τουρισμό της περιοχής. Θα είναι διαθέσιμος στα ελληνικά και αγγλικά.
  5. Παρουσίαση της κοινότητας – Απονομή διπλωμάτων: Με την ολοκλήρωση του έργου, η κοινότητα θα παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό, ενώ θα απονεμηθούν διπλώματα συμμετοχής στα μέλη που θα συμβάλουν στη δημιουργία του οδηγού.

Σε επόμενο στάδιο θα υλοποιηθεί η δράση «Γευστικά Ταιριάσματα», στο πλαίσιο της οποίας επιλεγμένα μέλη της Γαστρονομικής Κοινότητας του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων θα εκπαιδευτούν στην τέχνη των γευστικών συνδυασμών τοπικών προϊόντων και ποτών, με στόχο την ανάδειξη της μοναδικής γαστρονομικής κληρονομιάς της περιοχής.

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Μπαχούμη 11 | 26820 89799