Αρχική » AUTO MOTO » Διπλώματα οδήγησης: Ποιοι οδηγοί θα δώσουν ξανά εξετάσεις

Διπλώματα οδήγησης: Ποιοι οδηγοί θα δώσουν ξανά εξετάσεις

Κοινoποίηση:

Αλλαγές στα διπλώματα οδήγησης ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν το σύνολο των 70χρονων οδηγών.

Ειδικότερα, αφορά στη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας αδειών οδήγησης, τις οποίες θα αποκτά κανείς μετά και τη συμπλήρωση του 70ού έτους.

Σημειώνεται ότι δεν θα πρόκειται για μια τυπική ανανέωση, αλλά για μια πλήρη επανεξέταση των ικανοτήτων ενός οδηγού τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο.

Αν και εφόσον ο υποψήφιος καταφέρει να περάσει τις εξετάσεις, τότε θα πάρει δίπλωμα πενταετίας και μετά το πέρας αυτής, ο οδηγός θα καλείται να επαναλαμβάνει τη διαδικασία, ώστε να πιστοποιείται εκ νέου η ικανότητά του να κινεί με ασφάλεια ένα όχημα.

Άγνωστο παραμένει εάν πρόκειται να οριστεί ένα ανώτατο ηλικιακό όριο για τους οδηγούς, πέραν του οποίου κανείς δεν θα έχει το δικαίωμα να αποκτά ή να ανανεώνει το δίπλωμα οδήγησης.

Τι ισχύει σήμερα

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, μετά τη συμπλήρωση των 65 ετών, η ανανέωση της άδειας οδήγησης γίνεται ανά τριετία για όλους, είτε μιλάμε για ερασιτεχνικές είτε για επαγγελματικές άδειες οδήγησης, ανεξαρτήτως του τύπου διπλώματος (πλαστικοποιημένη κάρτα/τρίπτυχο έγγραφο). Επίσης, μετά το 65o έτος της ηλικίας, οι οδηγοί πρέπει να υποβάλλονται εκ νέου σε ιατρικές εξετάσεις (από παθολόγο και οφθαλμίατρο).

Επιπροσθέτως, ο οδηγός που συμπληρώνει το 80ό έτος της ηλικίας του πρέπει να ανανεώνει την άδεια οδήγησης ανά δύο χρόνια, ενώ απαιτείται εξέταση παθολόγου, οφθαλμιάτρου, ωτορινολαρυγγολόγου και νευρολόγου ή ψυχιάτρου.

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288