
Πάνω από 15 ονόματα κληρικών έπεσαν στο τραπέζι των ζυμώσεων που προηγούνται κάθε φορά της συγκλήσεως της Συνόδου της Ιεραρχίας, για τις εκλογές της Πέμπτης, όπου Κόρινθος και Κόνιτσα, δύο Μητροπόλεις στρατηγικής σημασίας, θα αποκτήσουν τους νέους ποιμενάρχες τους.
Η Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής & Κονίτσης απευθύνεται σε έναν διάσπαρτο σε δεκάδες χωριά και δύο μικρές κωμοπόλεις πληθυσμό που δεν ξεπερνά τις 20.000 ψυχές.
Θεωρείται ως μια από τις πιο δύσκολες αποστολές στον ελλαδικό εκκλησιαστικό χώρο – όπως αναφέρουν εκκλησιαστικά site – αφού πίσω από τα προφανή πληθυσμιακά, οικονομικά και στελεχιακά προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος μητροπολίτης υπάρχουν ακόμη πιο σύνθετα εθνικής σημασίας ζητήματα.
Το ποιος θα αναλάβει να διοικήσει τη μικρή ακριτική Μητρόπολη της Ηπείρου με έδρα το ιστορικό Δελβινάκι θεωρείται εκκλησιαστική υπόθεση με εθνικές όμως προεκτάσεις. Γι’ αυτό και τα κριτήρια της Ιεραρχίας για τον άνθρωπο που θα κληθεί να διοικήσει τη Μητρόπολη που θεωρείται κάτι πολύ παραπάνω από απλός «γείτονας» των όμορων Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Αλβανίας, είναι αρκετά πιο σύνθετα.
Ο 62χρονος Μανιάτης που από τον Οκτώβρη του 2023 υπηρετεί στην Αρχιεπισκοπή ως βοηθός επίσκοπος, θεωρείται αυτή τη στιγμή ως η πρόταση του Αρχιεπισκόπου για τη δύσκολη αυτή θέση.
Ο επίσκοπος Αλέξιος, που για 20 λεπτά τον Οκτώβρη του 2019 υπήρξε εψηφισμένος μητροπολίτης Γλυφάδας, αλλά «ξανάγινε» αρχιμανδρίτης όταν στην επανακαταμέτρηση βρέθηκε να ισοψηφεί με τον σημερινό Μητροπολίτη που πήρε, τελικά, τη Μητρόπολη επειδή ήταν ήδη επίσκοπος, έχει δείξει πως δεν φοβάται τις δύσκολες αποστολές.
Με καταγωγή από το Μολυβδοσκέπαστο Ιωαννίνων, ο 60χρονος γραμματέας της επιτροπής για τον προσκυνηματικό τουρισμό της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει δηλώσει την επιθυμία του να υπηρετήσει στον τόπο της καταγωγής του και φέρεται να έχει λάβει την άδεια του Αρχιεπισκόπου να διεκδικήσει.
Υπηρετεί στη συγκεκριμένη Μητρόπολη ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος. Είναι κάτοχος δύο πτυχίων, ιατρικής και θεολογίας. Έχει κάνει γνωστή την πρόθεσή του να διεκδικήσει τη Μητρόπολη και θα έχει τη στήριξη αρκετών Μητροπολιτών.
Ενδεχομένως να είναι και η πρώτη υποψηφιότητα που ακούστηκε για τη συγκεκριμένη Μητρόπολη. Ο Ηγούμενος της ξακουστής μονής του Μεγάλου Μετεώρου και Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Μετεώρων προτάθηκε στον Αρχιεπίσκοπο από πρόσωπα που πιστεύουν στις ικανότητές του, όπως ο Ιωαννίνων Μάξιμος αλλά και ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, χωρίς όμως να έχει την παραμικρή γνώση γι’ αυτό ο μητροπολίτης του, ο Σταγών και Μετεώρων.
Μάλιστα ο κ. Θεόκλητος φέρεται να απαντά ευθέως σε όσους αρχιερείς τον ρωτούν για το ζήτημα πως η υποψηφιότητά του τέθηκε υπόψη του Αρχιεπισκόπου εν αγνοία του. Αυτή η «λεπτομέρεια», που για το πλαίσιο και τους άγραφους κανόνες κάτω από τους οποίους λειτουργεί η Ιεραρχία δεν είναι τελικά διόλου μικρή υπόθεση, έπαιξε σημαντικό ρόλο τόσο στην τελική απόφαση του ίδιου του Αρχιεπισκόπου όσο και πολλών εκ των εκλεκτόρων.
Το πιθανότερο, για τους γνωρίζοντες καλά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Σύνοδος της Ιεραρχίας, είναι πως αυτή η υποψηφιότητα δεν θα φτάσει καν στην κάλπη.
Αυτή τη στιγμή, ένα 24ωρο πριν τη σύγκληση της Συνόδου της Ιεραρχίας και 3 μέρες μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης, οπότε η Σύνοδος θα συγκεντρωθεί στο καθολικό της μονής των Ασωμάτων για την ανάγνωση των Μεγάλων Μηνυμάτων, οι περισσότεροι θεωρούν πως ο επόμενος μητροπολίτης Κορίνθου θα είναι ο σημερινός επίσκοπος Θεσπιών Παύλος, κι ο επόμενος μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης ο σημερινός επίσκοπος Σταυροπηγίου Αλέξιος.
Ωστόσο, στον τόπο όπου «η νύχτα βγάζει επίσκοπο κι η αυγή μητροπολίτη» τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο μέχρι και την τελευταία στιγμή. Οι υποψηφιότητες των δύο επισκόπων που θεωρούνται επικρατέστεροι για τους θρόνους, εκτός από τις παράλληλες υποψηφιότητες που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν, θα βρουν απέναντί τους και την άποψη που επικρατεί σε αρκετούς εκ των εκλεκτόρων πως η ανάδειξη νέων μητροπολιτών από τις τάξεις των επισκόπων δεν βοηθά την εξέλιξη του καταλόγου των προς αρχιερατεία εκλογίμων.

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897
Πρέβεζα – Μπαχούμη 11 | 26820 89799