Αρχική » ΕΛΛΑΔΑ » Εκλογές στις 6 Οκτωβρίου στο ΠΑΣΟΚ – Ανακοίνωσαν υποψηφιότητα Δούκας και Γερουλάνος, επιθετικός ο Ανδρουλάκης

Εκλογές στις 6 Οκτωβρίου στο ΠΑΣΟΚ – Ανακοίνωσαν υποψηφιότητα Δούκας και Γερουλάνος, επιθετικός ο Ανδρουλάκης

Κοινoποίηση:

Ανακοίνωσε στη σύνοδο της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο Χάρης Δούκας και ακολούθησε ο Παύλος Γερουλάνος. Εκλογή ηγεσίας στις 6 και 13 Οκτωβρίου πρότεινε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, είπε ότι τρεις εβδομάδες νωρίτερα θα παρουσιαστούν οι υποψήφιοι σε ανοικτή σύνοδο της ΚΕ, ενώ πρότεινε και να υπάρξει ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων.

Στην αίθουσα του Κάραβελ, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος, έχει συγκεντρωθεί πλήθος φίλων του κ. Ανδρουλάκη, που επευφήμησαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Ανδρουλάκης ευχαρίστησε όλους για τη συμβολή τους στον προεκλογικό αγώνα και αναφέρθηκε στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Μιλώντας για το εκλογικό αποτέλεσμα, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πέτυχε όλους τους στόχους του, αλλά πρόσθεσε ότι «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο».

Doukas

Για τα εσωκομματικά

Η διαφορά μας με τη ΝΔ ήταν πάνω από 30 μονάδες και από τον ΣΥΡΙΖΑ 24. Τώρα η διαφορά με τη ΝΔ είναι στο μισό και με τον ΣΥΡΙΖΑ δύο μονάδες, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι ενώ υπάρχει στρατηγική ήττα της ΝΔ και ήττα της πολιτικής του TikTok του κ. Κασσελάκη, εμφανίζεται εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ.

Nikos

Στη συνέχεια, ο κ. Ανδρουλάκης ξεκίνησε να επιτίθεται στους αμφισβητίες εντός του κόμματος, κάνοντας λόγο για παρασκηνιακές συμφωνίες και πασαρέλα προσωπικών φιλοδοξιών και είπε το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να σύρεται σε παρατεταμένη εσωστρέφεια, υπογραμμίζοντας ότι είναι ευθύνη του να την κλείσει το συντομότερο δυνατό.  Ωστόσο, αφού μίλησε για εκλογή ηγεσίας στις 6 και 13 Οκτωβρίου, είπε ότι δεν υπάρχουν αντίπαλοι μέσα στην αίθουσα.

Ομιλία Νίκου Ανδρουλάκη - Συνεδρίαση Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, 30/6/24

«Τίποτα δεν μου χαρίστηκε, και κανείς δεν με πήρε από το χέρι να με οδηγήσει κάπου ψηλότερα. Γι’ αυτό και μπορώ σήμερα να είμαι ελεύθερος από δεσμεύσεις, ανεξάρτητος από συμφέροντα. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην παράταξη, τη χώρα, αλλά και τους απλούς ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ που ήταν πάντα το μόνο και μεγάλο στήριγμά μου. Σε αυτούς θα απευθυνθώ και στις ερχόμενες εκλογές, ζητώντας την ανανέωση της εμπιστοσύνης τους. Για να συνεχίσουμε την ανοδική μας πορεία, αλλά με ακόμα μεγαλύτερα βήματα. Κρατώντας τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες, με ήθος, με εντιμότητα, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Αλλά με πιο έντονη δράση. Με πιο επιθετική επικοινωνία. Με περισσότερες πρωτοβουλίες και με μεγαλύτερη συλλογικότητα. Διορθώνοντας λάθη, ενώνοντας δυνάμεις, επιταχύνοντας τη δυναμική μας» δήλωσε και πρόσθεσε:

«Σε αυτό τον αγώνα σας καλώ να προχωρήσουμε μαζί. Ενωμένα, συντεταγμένα, με σεβασμό στην ιστορία μας. Θέλω να γνωρίζετε ένα πράγμα: Οι αντίπαλοι μας δεν βρίσκονται σε αυτή εδώ την αίθουσα. Μπορεί να έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά στο τέλος προχωράμε όλοι μαζί. Η ενότητά μας έχει σφυρηλατηθεί στα δύσκολα. Όταν διαψεύσαμε όσους προέβλεπαν ότι τάχα έχει τελειώσει ο ιστορικός κύκλος του κόμματος μας. Και όταν θα ολοκληρωθούν οι εκλογικές μας διαδικασίες, όπως είχα πει και στις 12 Δεκεμβρίου του 2021 δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Θα υπάρχει μόνο ο κοινός αγώνας για να δικαιώσουμε τις προσδοκίες και τις ελπίδες του ελληνικού λαού».

H ομιλία Δούκα:

Με σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και με την περιγραφή του στόχου για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εθνικές εκλογές ξεκίνησε την ομιλία του ο Χάρης Δούκας ο οποίος απευθυνόμενος στα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής δήλωσε «παρών» στις εξελίξεις.

«Θα είμαι παρών και σε αυτήν την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο Χάρης Δούκας ζητώντας να γίνουν οι εκλογές σε κλίμα ενότητας. Ο κ. Δούκας συμφώνησε με το χρονοδιάγραμμα του κ. Ανδρουλάκη και ξεκίνησε επί της ουσίας την προεκλογική εκστρατεία. «Μπαίνω μπροστά για να κάνω ξανά το ΠΑΣΟΚ κυβερνητική δύναμη. Πάμε να νικήσουμε τώρα», δήλωσε ο Χάρης Δούκας ξεκαθαρίζοντας το τοπίο κα καλώντας τον κόσμο να στηρίξουν την προσπάθεια με τη μαζική συμμετοχή τους.

Doukas2

Αφού εξαπέλυσε πυρά εναντίον της κυβέρνησης, υπογράμμισε ότι «Το ΠΑΣΟΚ έδωσε τη μάχη του αλλά δεν έπεισε. Ο Μητσοτάκης δεν θα φύγει με κόμματα της τάξεως του 13 και 15%. Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτήν την κατάσταση. Να πιάσουμε το νήμα της ιστορίας», πρόσθεσε και επεσήμανε:

«Τώρα είναι η ώρα να ανοίξουμε τον κύκλο της υπέρβασης. Όμως για να ξανακάνουμε μεγάλο το ΠΑΣΟΚ, χρειάζονται τομές και ρήξεις, όχι εσωστρέφεια, όχι κόμμα μηχανισμών, είπε και συνέχισε:

«Συντρόφισσες και σύντροφοι

Στο Δήμο Αθηναίων δώσαμε μια σκληρή μάχη απέναντι στον εκλεκτό της ΝΔ. Αναδείξαμε τα ζητήματα… Η νίκη στην Αθήνα πρέπει να γίνει η απαρχή μιας νέας νικηφόρας πορείας. Το ΠΑΣΟΚ είναι σε μια δύσκολη καμπή. Πρέπει να δώσουμε μάχη. Όχι για να κερδίσουμε τον Κασσελάκη, αλλά για να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία και τον Μητσοτάκη στις επόμενες εθνικές εκλογές. Ενώνουμε δυνάμεις για να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό το σχέδιο θέλω να υπηρετήσω. Δεν κρύβομαι, δεν φοβάμαι, λέω αυτό που αισθάνομαι. Θέλω τη στήριξη και τη συμμετοχή σας.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα δεν είναι αποσπασματικές θέσεις για την ακρίβεια. Χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης.»

 

Ο Παύλος Γερουλάνος

Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Παύλος Γερουλάνος περιγράφοντας το σχέδιό του για τη δημιουργία εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης.

Geroulanos_Maniatis

Ο κ. Γερουλάνος χαρακτήρισε ενωτική την πρόταση Ανδρουλάκη για το χρονοδιάγραμμα μέχρι τις κάλπες στις 6 Οκτωβρίου, συμφώνησε με τα βήματα που συμπεριλαμβάνει και επέμεινε στην ανάγκη ανάδειξης των πολιτικών προτεραιοτήτων.

Παραμένει ο Σπυρόπουλος

Στη θέση του Γραμματέα παραμένει ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, παρότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ πρόβλεπαν ότι ανέμενε την Κεντρική Επιτροπή για να υποβάλει την παραίτησή του. Ο κ. Σπυρόπουλος ήταν ο δεύτερος ομιλητής στην ΚΕ μετά τον κ. Ανδρουλάκη.

Ο κ. Σπυρόπουλος είχε αποφύγει κάθε δημόσια δήλωση μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου, το οποίο έθεσε εκτός ευρωβουλής τον υποψήφιο Γραμματέα. Όπως είπε θα παραμείνει στη θέση μέχρι την εκλογή ηγεσίας.

H ομιλία Κατρίνη

Επιλογές με ξεκάθαρη στόχευση την επόμενη μέρα προτείνει ο Μιχάλης Κατρίνης ζητώντας αναλυτική συζήτηση για την πολιτική στρατηγική του κόμματος μετά τις επικείμενες εκλογές.

 

Milena

H Μιλένα Αποστολάκη

Με την επισήμανση ότι «το ΠΑΣΟΚ αναζητεί έναν ηγέτη που θα κερδίσει τις εκλογές για να έρθει ξανά η αλλαγή» η Μιλένα Αποστολάκη τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης μιας ισχυρής ηγετικής ομάδας που θα δομήσουν ρεαλιστικές προτάσεις, που θα λύνουν τα προβλήματα και θα πηγαίνουν τη χώρα μπροστά.

 

Η Νάντια Γιαννακοπούλου

Να αλλάξουν όλα στο ΠΑΣΟΚ, ζήτησε η Νάντια Γιαννακοπούλου, που μίλησε για «πολιτική θολούρα» στο ΠΑΣΟΚ, η οποία – όπως είπε – στοίχισε στις εκλογές. Σε ό,τι αφορά την εκλογή ηγεσίας, δήλωσε ότι η ίδια θα είναι στην πρώτη γραμμή, χωρίς να επεκταθεί περισσότερο.

Δείτε εδώ σημεία από την ομιλία της

1. Τα αποτελέσματα των πρόσφατων Ευρωεκλογών έστειλαν σημαντικά μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. Δικό μας καθήκον είναι να πούμε «το λάβαμε το μήνυμα και προχωράμε σε αλλαγές, σε προσαρμογές» και αυτό να το δείξουμε έμπρακτα.

Η τρομακτική αποχή που έφτασε το 60% αποτελεί το πιο ηχηρό μήνυμα προς το σύνολο του Πολιτικού Συστήματος, μήνυμα κινδύνου για παραπέρα απαξίωση της Πολιτικής ως εργαλείου που μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών και της κοινωνίας. Η αποχή χτύπησε όλες σχεδόν τις πολιτικές δυνάμεις, χτύπησε και εμάς που χάσαμε 110.000 ψηφοφόρους σε σχέση με πέρυσι. Αυτοί που απείχαν ίσως και για πρώτη φορά δεν βρήκαν κανένα λόγο να πάνε να ψηφίσουν. Δεν βρήκαν κανένα λόγο να πάνε και για εμάς. Απαιτούν δείγματα γραφής, ζητάνε εναλλακτική πειστική πρόταση διακυβέρνησης, αναζητούν ελπίδα. Αν δεν αφουγκραστούμε καλά αυτή την κρίση πολιτικής εκπροσώπησης, μπορεί να βρεθούμε σε πολύ δύσκολες και ανησυχητικές καταστάσεις.

Μεγάλη ήττα υπέστη η Κυβέρνηση της Ν.Δ που απώλεσε 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους. Η κοινωνία θέλησε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα διαμαρτυρίας, θυμού προς μια Κυβέρνηση που μπαίνει στον έκτο χρόνο της θητείας της και δείχνει την αδυναμία της να προωθήσει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Που αναλώνεται στην επικοινωνία όταν η ακρίβεια και οι ανισότητες εκτοξεύονται, όταν καταρρέει το Ε.Σ.Υ και εντείνεται το κλίμα ανασφάλειας.

Βαριά χτυπημένος όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη που έχασε 335.000 περίπου ψηφοφόρους και σε αυτούς προσθέστε τους 850.000 ψηφοφόρους που έχασε πέρυσι σαν ΣΥΡΙΖΑ με την σφραγίδα κ. Τσίπρα, που τώρα επιχειρεί rebranding για να «σώσει την Κεντροαριστερά». Εν ολίγοις στα τελευταία χρόνια έχασε 1.200.000 ψηφοφόρους και 16.6% της εκλογικής του δύναμης. Μιλάμε για κατάρρευση.

2. Εδώ ακριβώς βρίσκεται και το πρόβλημα. Βρεθήκαμε σε μια περίοδο μαζικής μετακίνησης ψηφοφόρων ή και αποχής τους, σε μια περίοδο που ανέδειξε τη δυνατότητα μεγάλης αλλαγής συσχετισμών και ενίσχυσης του ΠΑΣΟΚ και αυτό δεν το καταφέραμε.

Για να είμαστε δε ακριβείς, πέρυσι αυξήσαμε την δύναμή μας κατά 160.000 ψηφοφόρους και φέτος χάσαμε 110.000 ψηφοφόρους. Εν ολίγοις τα τελευταία χρόνια το κέρδος του ΠΑΣΟΚ ήταν ότι καταφέραμε να κερδίσουμε μόλις 50.000. Ουσιαστικά μιλάμε για στασιμότητα, αδυναμία δυναμικής πορείας και για ένα comeback σε πρωταγωνιστικό ρόλο του Κόμματός μας.

Αν αυτό συνεχιστεί, θα αντιμετωπίσουμε υπαρξιακό πρόβλημα.

Θέσαμε ως στόχους την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ στην δεύτερη θέση και με σαφώς ενισχυμένες δυνάμεις. Προφανώς δεν τα καταφέραμε, σε μια τόσο ευνοϊκή συγκυρία και αυτό συνιστά πολιτική αποτυχία. Καθαρές κουβέντες συντρόφισσες και σύντροφοι.

3. Οι στόχοι μας ήταν απόλυτα ρεαλιστικοί.

Από τα τέλη Νοεμβρίου βρεθήκαμε δημοσκοπικά στο 15%-16% και δεύτεροι, κάτι που έδωσε ελπίδα, δύναμη και πεποίθηση στους ανθρώπους μας ότι μπορούμε να πάμε ψηλά. Η εικόνα αυτή κρατήθηκε μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχιζε την πτώση του και εμφανιζόταν ακόμα και σε μονοψήφια ποσοστά και η Κυβέρνηση άρχισε να χάνει ορατά, σημαντικές δυνάμεις. Ωστόσο, αντί να ακολουθήσουμε ανοδική πορεία, χάσαμε τρεις μονάδες στο πρώτο τρίμηνο του 2024 και στην τελική ευθεία ενώ κρατήσαμε με άγχος τη συσπείρωσή μας, δεν μπορέσαμε να ανοιχτούμε σε νέες δυνάμεις. Μοιραία καταλήξαμε στο αποτέλεσμα που έχει απογοητεύσει βαθύτατα τον κόσμο μας.

Φίλες και φίλοι,

Ο άνεμος ήταν ούριος, ο Πρόεδρος ήταν αδιαμφισβήτητος όσο σπάνια υπήρξε Πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ, τα μέλη και τα στελέχη μας διψασμένα για ένα εκλογικό άλμα. Ωστόσο υπήρξε ξεκάθαρη αποτυχία στην αξιοποίηση αυτού του κλίματος. Χάθηκε μια μεγάλη, μια ιστορική ευκαιρία.

4. Και τι έφταιξε;

Προφανώς δεν έφταιξαν τα media. Δεν είδα να υστερεί ο Πρόεδρός μας ή τα στελέχη μας σε τηλεοπτικές παρουσίες και ραδιοφωνικές παρεμβάσεις. Δεν έφταιξαν οι δημοσκοπήσεις που εδώ που τα λέμε στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ, αυτή τη φορά, έπεσαν μέσα, αν και εμείς φερόμασταν σαν να μην θέλουμε να ακούσουμε τα μηνύματα που μας έστελναν. Δεν έφταιξαν οι δυνάμεις μας σε όλη την Ελλάδα που έδωσαν μάχη, με όλους τους Βουλευτές στην πρώτη γραμμή.

Με δεδομένο δε, ότι τα όργανα του Κόμματος (Πολιτικό Συμβούλιο, Κ.Ε.) απλά δεν λειτουργούσαν, η πλήρης ευθύνη αντικειμενικά πέφτει σε όσους λίγους χειρίζονταν τα θέματα, την αντιπολιτευτική τακτική μας, την εκλογική στρατηγική μας. Αναφέρομαι στον Πρόεδρο, αλλά και σε όσους συμμετείχαν στην στενή ηγετική ομάδα.

Το συγκεκριμένο μοντέλο διεύθυνσης του Κόμματος απέτυχε, στένεψε τις δυνατότητες, δεν επέτρεψε την ενεργή συστράτευση ζωντανών, έμπειρων δυνάμεών μας από όλους τους κοινωνικούς χώρους.

Εκτιμώ, ότι την κρίσιμη στιγμή έφταιξε η πλήρης θολούρα στη φυσιογνωμία και το πολιτικό μας στίγμα. Η στάση μας απέναντι στην επιστολική ψήφο και ο όλος χειρισμός στο θέμα των μη Κρατικών Πανεπιστημίων είναι πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα και της αμηχανίας που τροφοδοτήσαμε δικές μας δυνάμεις. Μας διαπέρασε μια αντίληψη ισοπέδωσης και μηδενισμού, μια στάση ετεροκαθορισμού. Φερόμασταν με άγχος μη τυχόν και δεν φανούμε πολύ αντιδεξιοί και υστερήσουμε από τον αποδεκατισμένο ΣΥΡΙΖΑ. Μ΄ αυτό τον τρόπο χάσαμε εντελώς την εικόνα ενός κόμματος εξουσίας, φανήκαμε φωνή διαμαρτυρίας που δεν ξεχώριζε και πολύ από άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Έτσι δώσαμε χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ, χάσαμε σε κυβερνησιμότητα και αυτό εκφραζόταν έντονα στους σχετικούς δείκτες του Προέδρου.

Εμείς όμως είμαστε ένα κόμμα που φιλοδοξεί να κυβερνήσει την χώρα ξανά, όχι ένα κόμμα διαμαρτυρίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πήραμε την πρωτοβουλία για πρόταση μομφής στην Κυβέρνηση και τελικά φάνηκε ότι κέρδιζαν οι κκ Κασσελάκης, Βελόπουλος και η κα. Κωνσταντοπούλου. Ασκήσαμε αντιπολίτευση περίπου ala ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα την περίοδο 2019-2023 και δεν διδαχτήκαμε ότι αυτό έδωσε ένα ηχηρό χαστούκι και στον ΣΥΡΙΖΑ και στον κ.Τσίπρα.

5. Και τώρα; Τι κάνουμε σ΄ αυτή την κομβική στιγμή για την πορεία μας;

Έχουμε χρέος να τα αλλάξουμε όλα από την πολιτική μας, την στρατηγική μας, την αντιπολιτευτική τακτική μας, μέχρι και την ηγεσία μας. Ίσως πρέπει να επιβεβαιώσουμε την συμφωνία μας σε αποφάσεις του Συνεδρίου, γιατί πιστεύω ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν κινηθήκαμε σ’ αυτό το πλαίσιο.

Το κύριο ερώτημα που τίθεται είναι: Πιστεύουμε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να σταθεί αυτόνομο στα πόδια του; Να ανασυνταχθεί και να δυναμώσει με γρήγορους ρυθμούς ή όχι; Εγώ πιστεύω πως ναι. Μπορούμε να ανατάξουμε το Κόμμα μας, να το κάνουμε πρωταγωνιστή και όχι να θεωρούμε ότι πρέπει να του επιφέρουμε το τελικό χτύπημα, αναζητώντας την προοπτική μας στην λεγόμενη ανασύνταξη των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς;

Σ΄ αυτό το ερώτημα πρέπει να υπάρχει σαφής συλλογική απόφαση, γιατί διαισθάνομαι ότι δεν λέμε όλοι το ίδιο πράγμα. Ορισμένοι ανακινούν τον κίνδυνο ότι κάποιοι κοιτάνε δήθεν προς τα δεξιά, κάτι που διαψεύσθηκε επί χρόνια, ενώ ανοίγουν τον δρόμο σε μια συνάντηση ηττημένων, πιστεύοντας ότι θα δώσουμε απάντηση ενώνοντας την αδυναμία μας, μ΄ αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και άλλων. Το άθροισμα όμως αδυνάτων και μάλιστα χωρίς κανένα πολιτικό στίγμα, χωρίς καμία προγραμματική συζήτηση και σύγκλιση, μόνο και μόνο για να φανεί ένας δήθεν ισχυρός πόλος εναντίον του κ. Μητσοτάκη δεν δημιουργεί δυναμική. Αντίθετα αναδεικνύει αμηχανία, αδυναμία και θα οδηγήσει σε μεγάλες, στρατηγικές ήττες. Η εμπειρία ίδρυσης του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ είναι πολύ χαρακτηριστική. Ιδρύθηκε για να χτυπήσει τον τότε πανίσχυρο δικομματισμό ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ, ξεκίνησε με όχι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές επιδόσεις το ΄89-΄90, διασπάστηκε το ΄91 με την αποχώρηση του Κ.Κ.Ε και το ΄93 έμεινε εκτός Βουλής. Ας μας προβληματίσει αυτό το ιστορικό υπόδειγμα σύγκλισης.

Ανεμομαζώματα, διαβολοσκορπίσματα λένε στο χωριό μου.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Κεντροαριστερά στη χώρα υπάρχει και αυτή είναι το ΠΑΣΟΚ.

6. Πρέπει να αλλάξουμε τα πάντα στο ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς δραστικά, για να αλλάξουμε την κοινωνία, για να σπάσουμε την θεωρία του μονόδρομου.

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει μέλλον, αν παραμείνει κόμμα της Περιφέρειας και των πενηντάρηδων και πάνω. Αν δεν γίνει το Κόμμα που γοητεύει τους νέους. Που εμπνέει εμπιστοσύνη και προοπτική στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών.

Αν παραμείνει μόνο να στηρίζει την επιβίωσή του στην αγάπη, και τη νοσταλγία παλιών ένδοξων περιόδων και δεν τροφοδοτήσει προσδοκίες και ελπίδα αλλαγής. Αν δεν δείξει την διαφορά του από τον δεξιό και αριστερό συντηρητισμό. Αν δεν κρατήσει ασφαλείς αποστάσεις από τον αριστερόστροφο και ακροδεξιό λαϊκισμό, από ιδεοληψίες του χθες.

Αν δεν περιοριστεί στην περιγραφή μιας δυστοπίας και ενός στείρου αντί, και δεν ρίξουμε βάρος στην προβολή μιας ολοκληρωμένης εναλλακτικής, ρεαλιστικής και πειστικής προοδευτικής εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης.

Αν δεν τολμήσουμε να συσπειρώσουμε όσο γίνεται ευρύτερες δυνάμεις του κεντρώου και κεντροαριστερού χώρου. Σε όλες αυτές τις δυνάμεις πρέπει να απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση συστράτευσης.

Αν δεν προβάλουμε το όραμα ενός φιλελεύθερου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος που προτείνει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης με μεταρρυθμιστική ατζέντα και στόχο τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Ενός κόμματος που δεν θα ετεροπροσδιορίζεται είτε ως αντιδεξιό είτε ως αντιαριστερό αλλά θα χαράζει τη δική του αυτόνομη πολιτική διαδρομή.

Αν δεν αποκαταστήσουμε ένα κόμμα που θα λειτουργεί δημοκρατικά, με συνεδριάσεις τακτικές των οργάνων του, με ισχυρό πολιτικό κέντρο και με βάση που θα συμμετέχει με κάθε τρόπο, εκφράζοντας την άποψή της για κορυφαία θέματα ακόμα και με ψηφιακά δημοψηφίσματα. Αν δεν σπάσουμε τα στεγανά και δεν ξεπεράσουμε την αντίληψη «οι δικοί μας και οι άλλοι» .

Αν δεν δημιουργήσουμε ένα κόμμα ενεργών πολιτών, στηριγμένο στην αυτοοργάνωση όπως είχαμε πει ότι θα κάνουμε, χάνοντας από το ’21 την ορμή των 300.000 ψηφοφόρων που τότε δημιούργησαν μια μεγάλη ελπίδα που την ξοδέψαμε άπρακτοι.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το ΠΑΣΟΚ μεγαλούργησε μέσα από την σύνθεση των διαφορετικών πολιτικών απόψεων.

7. Αυτή ακριβώς είναι η στιγμή μιας επανεκκίνησης για το ΠΑΣΟΚ. Πιο σοφοί από τα συμπεράσματα που θα εξαγάγουμε, πιο ενωμένοι όπως πάντα έβγαινε το ΠΑΣΟΚ μέσα από αντιπαραθέσεις, κρατώντας τα όσα θετικά έγιναν από την εποχή που βρεθήκαμε στο 5% μέχρι σήμερα.

Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αποσαφηνίσει το αφήγημά του, την εναλλακτική πολιτική πρότασή του. Η αυτόνομη πορεία μας συνδέεται με την ικανότητα να μιλήσουμε στην καρδιά και την ψυχή των ανθρώπων και ιδιαίτερα των νέων, δείχνοντας ότι διαθέτουμε προτάσεις που δίνουν πειστικές απαντήσεις στα προβλήματά τους. Συνδέεται με καθαρά μηνύματα. Ο διακριτός, παρεμβατικός ρόλος μας συνδέεται με την ικανότητα να δείξουμε τον πατριωτικό και μεταρρυθμιστικό λόγο μας, και να δείξουμε ότι μόνο με θαρραλέες αλλαγές- τομές μπορεί η Ελλάδα να ανέβει και ότι η κοινωνία μπορεί να απαντήσει θετικά στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Σ΄ αυτή την κατεύθυνση θα πορευτούμε κοιτώντας μπροστά ως δύναμη του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας και της Μεταρρύθμισης, της αλήθειας, της λογικής και της ευθύνης.

Να ξεκαθαρίσουμε με ποιους είμαστε και ποιους εκφράζουμε.

Είναι μια δύσκολη προσπάθεια, αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αυτή είναι η ευθύνη και το χρέος μας απέναντι στην χώρα.

8. Σ΄ αυτή την κατεύθυνση κομβική στιγμή είναι η στιγμή εκλογής της νέας ηγεσίας μας που θα πρέπει να γίνει μέσα στο Φθινόπωρο.

Πρέπει να προασπίσουμε τον πολιτικό, δημοκρατικό διάλογο, να απαιτήσουμε από όλες και όλους όσοι θα είναι υποψήφιοι να ανοίξουν τα χαρτιά τους, να κάνουν σαφές τι σκέφτονται για τη φυσιογνωμία, την αντιπολιτευτική τακτική μας, το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, τη θεσμική δημοκρατική λειτουργία του κόμματος μας. Για να αλλάξουμε τη χώρα, πρέπει πρώτα να αλλάξουμε το κόμμα, να αλλάξουμε τον εαυτό μας. Να πούμε όχι σε λευκές επιταγές και ραντεβού στα τυφλά. Να πούμε ΝΑΙ στην ενότητα.
Προσωπικά, θα είμαι παρούσα στην πρώτη γραμμή. Όπως άλλωστε ήμουν πάντα, και ιδιαίτερα στις πιο δύσκολες εποχές για το ΠΑΣΟΚ και θα αγωνιστώ για τις παρακαταθήκες, της αρχές και τις αξίες μας, για να πάμε την χώρα μπροστά, για να κάνουμε τις μεγάλες τομές και αλλαγές που έχει ανάγκη η πατρίδα, για να στηρίξουμε και να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στην ελληνική κοινωνία.

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288