Κι αυτό αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία που διαθέτει το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Όπως αναφέρει το epiruspost, τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στην διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε η Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων του Νομού Ιωαννίνων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Στόχος της εκδήλωσης, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ανέστης Κωνσταντινίδης ήταν η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας και προς την κατεύθυνση αυτή η ΕΑΥΙ δημιούργησε σχετικό βίντεο το οποίο θα προβάλλεται το επόμενο διάστημα.
Το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στο Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων ιδρύθηκε πριν από δεκαεπτά μήνες. Είναι στελεχωμένο με 15 άτομα. Οι δέκα αστυνομικοί είναι εποχούμενοι ώστε να παρεμβαίνουν άμεσα όπου και όποτε ζητηθεί βοήθεια.
Η Προϊσταμένη του Τμήματος Γεωργία- Μαρία Τζαμάκου σημείωσε ότι πρώτο μέλημα είναι η συνδρομή στο θύμα και η σύλληψη του δράστη.
Στους 17 μήνες λειτουργίας του, το Γραφείο ασχολήθηκε με 241 υποθέσεις. Ενδεικτικό είναι ότι το 2023 οι αστυνομικοί χειρίστηκαν 203 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ενώ από τις αρχές του έτους και μέχρι τώρα έφτασαν 18 υποθέσεις.
«Ουσιαστικά κάθε δύο μέρες έχουμε ένα περιστατικό» είπε χαρακτηριστικά η κ. Τζαμάκου και υπογράμμισε ότι μέλημα του Γραφείου είναι να προστατεύει το θύμα και να δημιουργεί κλίμα απόλυτης εμπιστοσύνης.
Τον ρόλο του ιατροδικαστή στα περιστατικά βίας κατά των γυναικών ανέλυσε η επίκουρη καθηγήτρια ιατροδικαστικής Κλειώ- Ευαγγελία Φραγκούλη τονίζοντας ότι η ιατροδικαστική έκθεση είναι κάτι που θα χρειαστεί η γυναίκα και όταν απευθυνθεί στην δικαιοσύνη.
Στην Ήπειρο όλες οι πράξεις γίνονται στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το 2020 στο Εργαστήρι έφτασαν 36 υποθέσεις και εξετάστηκαν 33 θύματα βίας, ποσοστό 91%.
Από το 2021 οι καταγγελίες και οι υποθέσεις τετραπλασιάστηκαν αλλά σε ιατροδικαστική εξέταση κατέληξαν σχεδόν οι μισές.
Το 2021 καταγράφηκαν 61 υποθέσεις και εξετάστηκαν 41, το 2022 114 και εξετάστηκαν οι 78 και το 2023 υπήρξαν 113 υποθέσεις και εξετάστηκαν οι 79.
Η κ. Φραγκούλη απέδωσε το γεγονός αυτό είτε στις επιφυλάξεις που είχε το θύμα μετά την καταγγελία, είτε στο γεγονός ότι ο δράστης βαρυνόταν και με άλλα αδικήματα οπότε ήταν ισχυρή η υπόθεση στη δικαιοσύνη.
Στην εκδήλωση έγινε παρουσίαση των Συμβουλευτικών Κέντρων στα περιστατικά βίας από την Ελένη Χριστόγερου, νομικό του Συμβουλευτικού Κέντρου Ιωαννίνων, όπως και των ξενώνων φιλοξενίας από την Βίκη Αρίδα, ψυχολόγο στον ξενώνα του Δήμου Ιωαννιτών.
Επίσης μίλησε για την ενδοοικογενειακή βία και τον τρόπο που η γυναίκα μετατρέπεται σε θύμα η Σοφία Σακκά, Κλινική Ψυχολόγος- Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης χαιρέτησαν ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Βασίλης Μουσελίμης, εκπρόσωποι του Δήμου και της Περιφέρειας καθώς και η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής Μαρία Κεφάλα η οποία αναφέρθηκε σε πολιτικές και δράσεις που υλοποιούνται για την προστασία της γυναίκας.
Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι
Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897
Πρέβεζα – Μπαχούμη 11 | 26820 89799