Αρχική » BEST OF NETWORK » Επιστήμονες ανακάλυψαν το «μυστικό» της μακροζωίας

Επιστήμονες ανακάλυψαν το «μυστικό» της μακροζωίας

Κοινoποίηση:

Οι επιστήμονες ίσως ανακάλυψαν τελικά το μυστικό της μακροζωίας, το οποίο μάλλον βρίσκεται στο αίμα μας.

Όσοι ξεπερνούν τα 90 χρόνια έχουν γίνει η ταχύτερα αυξανόμενη δημογραφική ομάδα στον κόσμο, με τον αριθμό τους να διπλασιάζεται περίπου κάθε 10 χρόνια από τη δεκαετία του 1970. Πολλοί ερευνητές προσπαθούν να ανακαλύψουν τους παράγοντες και τους συντελεστές που καθορίζουν μια μακρά και υγιή ζωή.

Η κατανόηση του τι κρύβεται πίσω από τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής προϋποθέτει την αποκάλυψη της πολύπλοκης αλληλεπίδρασης της γενετικής προδιάθεσης και των διάφορων παραγόντων που έχει να κάνουν με τον τρόπο ζωής.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο GeroScience, οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι εντόπισαν κοινούς βιοδείκτες, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων χοληστερόλης και γλυκόζης, σε άτομα που ζουν μετά τα 90.

Η μελέτη είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχουν διεξαχθεί στον τομέα αυτό, συγκρίνοντας τους βιοδείκτες που μετρήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής των ατόμων που έζησαν πάνω από 100 χρόνια και των συνομηλίκων τους με μικρότερη διάρκεια ζωής.

Τα δεδομένα προήλθαν από 44.000 Σουηδούς που υποβλήθηκαν σε αξιολόγηση της υγείας τους σε ηλικίες 64-99 ετών. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες αυτοί παρακολουθήθηκαν μέσω δεδομένων σουηδικού μητρώου για έως και 35 χρόνια. Από αυτούς τους ανθρώπους, το 2,7% (1.224) έζησε μέχρι τα 100 έτη. Το 85 τοις εκατό αυτών των εκατοντάρηδων ήταν γυναίκες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι τα χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης, κρεατινίνης – η οποία συνδέεται με τη λειτουργία των νεφρών – και ουρικού οξέος, συνδέονταν με όσους έφτασαν μέχρι τα 100ά γενέθλιά τους. Τα ευρήματα υποδηλώνουν μια πιθανή σχέση μεταξύ της μεταβολικής υγείας, της διατροφής και της εξαιρετικής μακροζωίας.

Όσον αφορά τους παράγοντες του τρόπου ζωής, η μελέτη δεν επέτρεψε την εξαγωγή συμπερασμάτων, αλλά οι συγγραφείς της μελέτης πρόσθεσαν ότι είναι λογικό να παίζουν ρόλο παράγοντες όπως η διατροφή και η κατανάλωση αλκοόλ.

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288