
Μετά τις διστακτικές κινήσεις της Ευρώπης, η οποία δεν είναι ακόμη διατεθειμένη να ανάψει το “πράσινο φως” για χαλάρωση στις οροφές δαπανών των κρατών-μελών, η κυβέρνηση μελετά τον δημοσιονομικό χώρο που έχει, αλλά και αυτόν που πρέπει να κρατήσει, εάν η κρίση συνεχιστεί, ώστε να πάρει τα πρώτα μέτρα, τα οποία δεν θα είναι οριζόντια, αλλά σε πρώτο πλάνο θα αφορούν τους ευάλωτους και θα έχουν χρονική διάρκεια.
Κυβερνητική πηγή έλεγε στο TheTOC ότι δεν μπορούν να πέσουν όλα τα “όπλα” στο τραπέζι. “Είναι αναγκαίο να διατηρηθούν εφεδρείες, γιατί κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποια θα είναι η ένταση και η διάρκεια της κρίσης”.
Αν και μεταξύ των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης ήταν κοινός τόπος ότι όσο περισσότερο συνεχίζονται οι συγκρούσεις τόσο πιο αρνητικές θα είναι οι επιπτώσεις για την παγκόσμια, για την ευρωπαϊκή, κατά συνέπεια και για την ελληνική οικονομία, δεν ελήφθησαν “θεαματικές” αποφάσεις, με την Κομισιόν να επανέρχεται σε λίγες εβδομάδες με προτάσεις για μείωση της φορολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας, χαλάρωσης των όρων κρατικής βοήθειας για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων κ.α.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, επανέλαβε ότι είναι έτοιμη, στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της, να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και ενδεχομένως στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.
“Έχουμε εργαλεία, έχουμε και νέα μέτρα στο τραπέζι” έλεγε κυβερνητική πηγή, η οποία πρόσθετε ότι “πρέπει να δούμε, ωστόσο, τον χρόνο που θα τα φέρουμε σε εφαρμογή”.
Ο καλύτερος τρόπος για να εκτονωθεί η κατάσταση, θα ήταν να σταματήσουν οι εχθροπραξίες το συντομότερο δυνατόν, να ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ και να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων ως προς την ενέργεια. Επειδή, ωστόσο, τίποτε από τα παραπάνω δεν φαίνεται ορατό τις επόμενες ημέρες, στο κυβερνητικό “στρατόπεδο” εξετάζεται το καλύτερο αλλά και το χειρότερο σενάριο, αλλά και τα κονδύλια που πρέπει να δαπανηθούν από τον εθνικό προυπολογισμό, γιατί ο δημοσιονομικός χώρος δεν είναι απεριόριστος.

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897
Πρέβεζα – Μπαχούμη 11 | 26820 89799