
Την ίδια στιγμή, οι επαγγελματίες του κλάδου επισημαίνουν ότι τα ενοίκια και τα λειτουργικά έξοδα συνεχίζουν να αυξάνονται, επιβαρύνοντας περαιτέρω τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο συνολικός τζίρος στην εστίαση διαμορφώθηκε το 2025 στα 10,73 δισ. ευρώ, έναντι 11,12 δισ. ευρώ το 2024, καταγράφοντας μείωση 3,4%.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται παρά το γεγονός ότι οι τιμές στον κλάδο αυξήθηκαν κατά 7,4% μέσα στο ίδιο έτος, γεγονός που αποτυπώνει τη μείωση της κατανάλωσης.
Οι καταναλωτές, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, δεν περιορίζουν μόνο τη συχνότητα των εξόδων τους, αλλά και την ποσότητα των παραγγελιών τους όταν επιλέγουν να βγουν.
Η καθημερινή έξοδος για φαγητό ή ποτό αντιμετωπίζεται πλέον ως πολυτέλεια, με αποτέλεσμα η κατανάλωση να μετατοπίζεται κυρίως στα σαββατοκύριακα.
Η τάση αυτή αποδίδεται κυρίως στην αύξηση του κόστους ζωής και στις επιβαρύνσεις που σχετίζονται με τη στέγαση, οι οποίες περιορίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.
Ως αποτέλεσμα, οι καταναλωτές εμφανίζονται πιο συγκρατημένοι στις δαπάνες για διασκέδαση και εστίαση.
Παρά την αύξηση της χρήσης υπηρεσιών ντελίβερι, κυρίως από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη, οι επιχειρηματίες επισημαίνουν ότι αυτό δεν επαρκεί για να αντισταθμίσει τη μείωση του τζίρου.
Όπως τονίζουν, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι προμήθειες των πλατφορμών, οι οποίες περιορίζουν τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897
Πρέβεζα – Μπαχούμη 11 | 26820 89799