Αρχική » 7 EDITION » Ευρωεκλογές 2024: H πληρωμή και o γραμματέας

Ευρωεκλογές 2024: H πληρωμή και o γραμματέας

Κοινoποίηση:

Υπενθυμίζουμε ότι η πληρωμή για την εφορευτική επιτροπή καθιερώθηκε για πρώτη φορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. Το ύψος της αποζημίωσης τότε είχε καθοριστεί στα 40 ευρώ για την πρώτη Κυριακή και στα 30 ευρώ για τη δεύτερη. Η καταβολή αποζημίωσης σε όσους καλούνται ως εφορευτική επιτροπή κρίθηκε ως απαραίτητη για την εκλογική διαδικασία, καθώς έχει παρατηρηθεί πολύ χαμηλή συμμετοχή στις εφορευτικές επιτροπές, με αποτέλεσμα να διεξάγουν τις εκλογές συνήθως ο δικαστικός αντιπρόσωπος με ένα γραμματέα.

Να σημειωθεί ότι οι πολίτες που αποτελούν την εφορευτική επιτροπή στις εκλογές επιλέγονται μετά από κλήρωση και η συμμετοχή τους, εφόσον κληθούν, είναι υποχρεωτική. Για τον λόγο αυτό δικαιούνται άδεια τόσο για την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, όσο και για την επόμενη, εφόσον η άδεια συνδέεται με τη διαδικασία.

Πώς αμείβεται ο γραμματέας

Να σημειωθεί ότι για την διεξαγωγή των εκλογών, εντός των εκλογικών τμημάτων όλης της χώρας, εκτός των δικαστικών αντιπροσώπων (δικηγόροι) και της εφορευτικής επιτροπής βρίσκονται και οι γραμματείς για τους οποίους προβλέπεται επίσης πληρωμή.

Ο γραμματέας που εργάζεται στις εκλογές δικαιούται αποζημίωση η οποία στο ποσό των 120,00 € για κάθε ημέρα απασχόλησης. Στους γραμματείς ωστόσο δικαιολογείται μία ημέρα απασχόλησης, οπότε, σύμφωνα με το άρθρο του proson, ο συνολικός μισθός που μπορούν να λάβουν για μία ημέρα είναι 120 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι τα καταβαλλόμενα ποσά είναι ακατάσχετα, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση, φόρο εισφορά ή κράτηση υπέρ τρίτων κ.λπ., δεν υπόκεινται σε φορολογία εισοδήματος και δεν συμψηφίζονται με οφειλές των δικαιούχων προς το ελληνικό δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία από οποιαδήποτε αιτία.

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288