Αρχική » BEST OF NETWORK » Φωτογραφική βόλτα: Πιο ξακουστό χωριό της Ηπείρου απεικονίζει η φωτογραφία

Φωτογραφική βόλτα: Πιο ξακουστό χωριό της Ηπείρου απεικονίζει η φωτογραφία

Κοινoποίηση:

Βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά της Πίνδου και το όνομά του σημαίνει αρκουδότοπος.

Χτισμένο αμφιθεατρικά στις κατάφυτες πλαγιές της Πίνδου σε υψόμετρο 1.200 μ., πάνω από τον μετσοβίτικο ποταμό, το μοναδικό αυτό χωριό των βλάχων, είναι από μόνο του σπουδαίος χειμερινός -και όχι μόνο- προορισμός.
Το γεγονός ότι το Μέτσοβο είναι πατρίδα εθνικών ευεργετών, όπως του Γεωργίου Αβέρωφ, Μιχαήλ Τοσίτσα, και Νικόλαου Στουρνάρα, αλλά και του μετέπειτα Ευάγγελου Αβέρωφ Τοσίτσα, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξή του.
Οι φυσιολάτρες το έχουν ψηλά στις προτιμήσεις τους, λόγω των πεζοπορικών διαδρομών και των δύο μικρών χιονοδρομικών κέντρων του. Η ευρύτερη περιοχή άλλωστε είναι μαγική. «Φυτεμένο» το ίδιο μέσα στον εθνικό Δρυμό της Πίνδου, δίπλα στην συναρπαστική Βάλια Κάλντα, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από διάσημα χειμερινά resorts του εξωτερικού.

Μάλιστα, τώρα που η Εγνατία οδός έκανε την πρόσβαση από την Μακεδονία αλλά και από άλλες νοτιότερες περιοχές παιχνιδάκι, του έδωσε μια ιδιαίτερη τουριστική ώθηση, με παλιές και νέες μονάδες φιλοξενίας, να προσελκύουν όλο και περισσότερους επισκέπτες.

Η ιστορία του χωριού επαναπροσδιορίζεται το 1959, όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ οραματίζεται την ανασύσταση του Μετσόβου. Στα σχέδιά του είναι ένα οινοποιείο, για ένα νέο μοντέρνο και κοσμοπολίτικο κρασί, ένα πρότυπο τυροκομείο και ένα ίδρυμα που θα αναβαθμίζει και θα προχωράει μπροστά τον τόπο του. Και τα πέτυχε όλα.
Εδώ στα 1000 μέτρα υψόμετρο, δημιουργείται ο πρώτος αμπελώνας -μελετημένος και σωστά προσανατολισμένος- με ποικιλίες, Cabernet Sauvignon, Merlot και Cabernet Franc, που εισάγονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τη Γαλλία.

Διαδρομές

Περιπλανηθείτε στις ελατοσκέπαστες βουνοπλαγιές του Εθνικού Δρυμού της Πίνδου και απολαύστε τις δασικές διαδρομές και τα ξεχασμένα χωριά.
Πρώτη Διαδρομή: Ξεκινάει λίγο έξω από το Μέτσοβο με κατεύθυνση την Κατάρα -θα βρείτε αριστερά ταμπέλα προς Βωβούσα. Θα διαβείτε όλη την παραλίμνια διαδρομή της λίμνης του Αώου -σπάνιας ομορφιάς τοπίο, χειμώνα-καλοκαίρι όπου μπορεί να συναντήσετε και άλογα που ζουν ελεύθερα- και θα κατευθυνθείτε στο Φλαμπουράρι και από κει στην κουκλίστικη Βωβούσα. Ήδη βρίσκεστε στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού, στην Βάλια Κάλντα. Στάση για κρεατικά στο ταβερνάκι της πλατείας στη Βωβούσα, με θέα το ποτάμι και, συνεχίζετε τον κεντρικό δρόμο προς Περιβόλι όπου, λίγο πιο έξω από το χωριό και μετά το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου, θα κάνετε δεξιά σε χωματόδρομο, ο οποίος μέσω Μικρολίβαδου και Μηλιάς, θα σας οδηγήσει πάλι στην επιστροφή και στην Εγνατία Γρεβενών-Μετσόβου.
Αν στη Βωβούσα κατευθυνθείτε δυτικά προς Λάϊστα, Τσεπέλοβο, ανοίγετε μια άλλη συγκλονιστική διαδρομή προς Δυτικό Ζαγόρι, με τα διάσημα χωριά του, τους Κήπους, την Αρίστη, το Πάπιγκο.

Δεύτερη Διαδρομή: Από το Μέτσοβο, κατευθυνθείτε νότια προς το Χαλίκι. Λίγο παρακάτω, στη διασταύρωση δεξιά, σας περιμένει μία πανέμορφη διαδρομή προς Σιράκο, Καλαρίτες. Φαράγγια και ποτάμια, χιονισμένες βουνοκορφές και φυσικά τα δυο αυτά χωριά, με πετρόκτιστα αρχοντικά που απλώνονται σε δύο πλαγιές, τόσο ενταγμένα στο φυσικό τοπίο, που από μακριά, από την απέναντι πλαγιά δεν τα ξεχωρίζεις. Ξενώνες για φιλοξενία και ταβερνάκια με θολωμένα τζαμόφυλλα σε περιμένουν να γευτείς τα ντόπια καλούδια και τις σπιτικές μαγειρικές.

Τρίτη Διαδρομή: Στο Χαλίκι συνεχίζετε νότια και παίρνετε το δρόμο, αριστερά, για Πολυθέα, Περτούλι, Ελάτη, όπου ξεκινάτε μια άλλη, ιδιαιτέρου κάλλους, βόλτα.
Τα χωριά της περιοχής του Άνω Aσπροποτάμου, όπως η Ανθούσα, το Χαλίκι, η Κρανιά, το Κατάφυτο, η Μηλιά, η Καλλιρρόη, η Πολυθέα, το Στεφάνι, και το Γαρδίκι, είναι χωριά «πνιγμένα» στα έλατα και στα πλατάνια. Το τοπίο συμπληρώνουν οι πανύψηλες κορυφές του Λάκμου (2295 μ.) και της Κακαρδίτσας, τα δάση της ελάτης και τα ορμητικά νερά του Ασπροποτάμου, όπως και οι Πηγές του Αχελώου. Κυρίαρχα είδη δένδρων είναι οι βελανιδιές, τα έλατα, τα πλατάνια και οι οξιές, και από το ζωικό βασίλειο η καφέ αρκούδα, ο λύκος και το ζαρκάδι. Συναρπαστικές διαδρομές μέσα σε αιωνόβια δάση και ελατοσκεπείς χαράδρες, που καταλήγουν στα δύο χωριά, το Περτούλι και την Ελάτη, και φυσικά στο κοντινό χιονοδρομικό. Πλακόστρωτες πλατείες, ατελείωτη κρεατοφαγία και φυσικά, σλάλομ και κατεβασιές στις πίστες του χιονοδρομικού στο Περτούλι.

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288