Αρχική » ωTOP STORY » Γιατί κόβουν τα δέντρα στην Άρτα, γύρω από το στρατόπεδο;

Γιατί κόβουν τα δέντρα στην Άρτα, γύρω από το στρατόπεδο;

Κοινoποίηση:

Σε πλήρη εφαρμογή έχει βάλει  ο στρατός, τους καθαρισμούς και τις αποψιλώσεις μονάδων ανά την επικράτεια, υπό εντολές της κυβέρνησης στο πλαίσιο του νέου δόγματος της αντιπυρικής προστασίας.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, θα εξασφαλίσουν ότι «100 μέτρα γύρω από τα στρατόπεδα μας σε όλη την Ελλάδα, θα είναι ξυρισμένα και αντιπυρική ζώνη».

Η κυβέρνηση φοβούμενη την πιθανότητα να συμβεί περιστατικό παρόμοιο με το περσινό της Νέας Αγχιάλου, στο οποίο σημειώθηκαν μεγάλες εκρήξεις πυρομαχικών στις αποθήκες και αδυνατώντας να διασφαλίσει επαρκή μέτρα αντιπυρικής προστασίας περνάει στο άλλο άκρο, πλέον δεν περιμένει τη φωτιά να κάψει τα δέντρα αλλά τα κόβει εκ των προτέρων από μόνη της.

 

Στο Στρατόπεδο της Άρτας δόθηκε εντολή να κοπούν όλα τα δέντρα σε ακτίνα εκατό μέτρων μέσα και έξω από την περίφραξη. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλο μέρος του περιαστικού δάσους της Άρτας θα αποτελέσει παρελθόν. Το θέμα έθιξε ο πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος Δημήτρης Βαρέλης σε ανάρτησή του, καλώντας την τοπική αυτοδιοίκηση, βουλευτές και πολίτες να αντιδράσουν για να σωθεί το δάσος της Άρτας.

«Για την προστασία του στρατοπέδου δόθηκε η εντολή να κοπούν όλα τα δέντρα  100 μέτρα μέσα και έξω από την περίφραξη περιμετρικά αυτό σημαίνει ότι όλο το περιαστικό δάσος της Άρτας θα κοπεί. Ήδη άρχισε η κοπή δένδρων και είναι εμφανής από ένα πέρασμα έξω από το στρατόπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα συνεχιστεί πιο εντατικά. Είναι λογική αυτή? Άλλο ο καθαρισμός και η αποψίλωση και Άλλο τα κόβουμε όλα. Και αλήθεια εδώ στην Άρτα τι επικίνδυνα πυρομαχικά ή άλλα ευαίσθητα υλικά φυλάσσονται ώστε να απαιτείται καθολική υλοτομία;

Όλα τα χρόνια καθαρίζαμε το δάσος σε συνεργασία με το δασαρχείο απομακρύνοταν τα ξερά και γινόταν οι εργασίες που υποδεικνυόταν τώρα η καθολική υλοτομία δεν γνωρίζω με πια λογική διατάχθηκε και βάση ποιας μελέτης. Καλώ όλους τοπική αυτοδιοίκηση βουλευτές αλλά κυρίως τους πολίτες να αντιδράσουν και να σωθεί το δάσος της Άρτας. Η λογική πονάει κεφάλι κόβουμε κεφάλι δεν νομίζω ότι πρέπει να επικρατήσει» αναφέρει ο κ. Βαρέλης.

Στο Στρατόπεδο Προκοπίδη στον Δρυμό Θεσσαλονίκης, έχει αποφασιστεί η κοπή 500 δέντρων εντός του στρατοπέδου στην πλειονότητα τους πεύκα και έλατα, η οποία θα επεκταθεί και περιφερειακά τις επόμενες ημέρες. Πληροφορίες αναφέρουν μαζικές καρατομήσεις και στο στρατόπεδο Ράμναλη στον Λαγκαδά. Στο Στρατόπεδο Κλεισάρη κομμένοι κορμοί δέντρων έχουν εναποτεθεί στο μέσον του στρατοπέδου και διακρίνονται από τον χώρο του Στρατιωτικού Πρατηρίου.

 

Με τον νόμο που πέρασε η κυβέρνηση στα τέλη του 2023, σε κάθε στρατόπεδο υποχρεώνεται να υπάρχει πριν από την αντιπυρική περίοδο, ζώνη σε περίμετρο 100 μέτρων. Η εφαρμογή του νόμου ωστόσο μεταφράστηκε σε μαζικές κοπές δέντρων από τους διοικητές του στρατού, ακόμα και μέσα σε αστικό ιστό, χωρίς αδειοδότηση από τα Δασαρχεία αφού ο νόμος τους το επιτρέπει.

 

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288