Αρχική » ΗΠΕΙΡΟΣ » Αγρότες: «Ζεσταίνουν» τις μηχανές τους και ετοιμάζονται για μπλόκα

Αγρότες: «Ζεσταίνουν» τις μηχανές τους και ετοιμάζονται για μπλόκα

Κοινoποίηση:

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η πανθεσσαλική σύσκεψη αγροτών στον Παλαμά Καρδίτσας η οποία αποφάσισε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε πανθεσσαλικό επίπεδο.

Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε να βγουν τις επόμενες μέρες επιπλέον τρακτέρ στις πλατείες των χωριών όλης της περιοχής, να πραγματοποιηθούν επαρχιακές συσκέψεις και την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου να κινηθούν με τα τρακτέρ σε επίκαιρα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση για να ικανοποιήσει βασικά αιτήματά τους.

Κάτι αντίστοιχο προετοιμάζουν και οι αγρότες στην Ήπειρο οι οποίοι είναι σαφώς σε επαφή με όλους τους υπόλοιπους στην Ελλάδα.

Το αν θα δημιουργηθεί ένα δυνατό μπλόκο στην Νίκαια της Λάρισας, όπου εκτιμάται οτι είναι το «καλύτερο σημείο» για να ασκηθεί η μέγιστη πίεση -και αποτέλεσε πρόταση των περισσότερων από όσους τοποθετήθηκαν στην σύσκεψη – ή αν θα δημιουργηθούν αποκεντρωμένα μπλόκα σε άλλα σημεία, θα αποφασιστεί το Σαββατοκύριακο, αφού προηγηθούν οι επισκέψεις των κλιμακίων των αγροτοσυνδικαλιστών κάθε περιοχής στα χωριά της Θεσσαλίας.

 

Όπως αναφέρει το onlarissa.gr, οι επισκέψεις αυτές θα “δείξουν” αν ο στόχος του μεγάλου πανθεσσαλικού μπλόκου είναι εφικτός ή αν δεν υπάρχει η αντίστοιχη δυναμική.

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων των αγροτών βρίσκονται τα αιτήματα για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες, αλλά και μείωση του κόστους παραγωγής, προστασία από τις φυσικές καταστροφές με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Οι αγρότες ζητούν επίσης, κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η πανθεσσαλική σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας, Αγροτικών Ομοσπονδιών, Αγροτικών Συλλόγων και Αγροτών.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, αναλύθηκαν όλα τα προβλήματα των αγροτών μετά τις πλημμύρες, αλλά και ζητήματα τιμών και ΚΑΠ, ενώ εκφράστηκαν δυο προτάσεις από εκπροσώπους και των τεσσάρων αγροτικών Ομοσπονδιών, η μία ήταν να στηθεί ένα ενιαίο μπλόκο στη Νίκαια της Λάρισας, και μια δεύτερη να πραγματοποιηθούν μπλόκα ανά νομό.
Οι ενημερωτικές συσκέψεις στα χωριά συνεχίζονται, τα τρακτέρ παραμένουν στις πλατείες των χωριών και η τελική απόφαση θα ληφθεί την Κυριακή ή την Δευτέρα, ανάλογα με τη διάθεση των αγροτών αλλά και τις δυνατότητες που έχουν, αφού πολλά αγροτικά μηχανήματα καταστράφηκαν από τις πλημμύρες.

Σε κάθε περίπτωση η έξοδος των τρακτέρ θα γίνει τις 24 Ιανουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πανθεσσαλική σύσκεψη συμμετείχε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, ο οποίος στο χαιρετισμό του εξέφρασε τη στήριξή του και την αλληλεγγύη προς τον αγροτικό κόσμο.

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288