Αρχική » ΕΛΛΑΔΑ » Γυναικοκτονία στους Αγ. Αναργύρους: Πώς η εγκληματική αδιαφορία της ΕΛ.ΑΣ. οδήγησε στον χαμό της 28χρονης Κυριακής

Γυναικοκτονία στους Αγ. Αναργύρους: Πώς η εγκληματική αδιαφορία της ΕΛ.ΑΣ. οδήγησε στον χαμό της 28χρονης Κυριακής

Κοινoποίηση:

Η Επόπτρια, η Αξιωματικός Υπηρεσίας, ο Τηλεφωνητής της Άμεσης Δράσης, και ο υπό απόταξη σκοπός του αστυνομικού τμήματος, με την απραξία και αδιαφορία τους, έδωσαν ο καθένας, με το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί, την ευκαιρία στον δράστη να δώσει τις θανατηφόρες μαχαιριές στην άτυχη Κυριακή, ενδεχομένως ακούσια και οι ίδιοι. Ο τηλεφωνητής απομακρύνθηκε από τη θέση του, ενώ αντικαταστάθηκε και ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων.

“Κυρία μου, το περιπολικό δεν είναι ταξί” απάντησε τρομακτικά ο τηλεφωνητής του κέντρου της Άμεσης Δράσης στην Κυριακή όταν εκείνη του ζητά απεγνωσμένα να έρθει περιπολικό, και πως βλέπει μπροστά της τον 39χρονο δράστη. Κι όμως το κάθε περιπολικό της Ελληνικής Αστυνομίας είναι το “ταξί” της ασφάλειας των πολιτών. Μετά από 2 λεπτά και 9 δευτερόλεπτα ο ανεκδιήγητος τηλεφωνητής ακούει ότι η 28χρονη βλέπει τον δράστη και δευτερόλεπτα αργότερα ακούει τις πνιχτές κραυγές της Κυριακής:

Κυριακή: Χάνομαι, έχει έρθει εδώ

Τηλεφωνητής: Ο πρώην;

Κυριακή: Ναι είναι εδώ

Τηλεφωνητής: Οπότε να στείλω στο αστυνομικό τμήμα;

Κυριακή: Ναι, αχχχχχ (Δέχεται επίθεση)

Φωνές φίλου: Γρήγορα την σκοτώνει, ασθενοφόρο γρήγορα, τη σκότωσε

Ήταν ουσιαστικά ο τέταρτος κατά σειρά αστυνομικός, μετά την Επόπτρια, την Αξιωματικό Υπηρεσίας, και τον σκοπό που αδιαφόρησε εγκληματικά για την ασφάλεια μιας γυναίκας. Από αυτή την τραγική συνομιλία αναδεικνύεται, πόσο χρήσιμη και ουσιαστική θα ήταν η επικοινωνία της ίδιας της αξιωματικού υπηρεσίας στο κέντρο της Άμεσης Δράσης, αφού δυστυχώς θα αντιμετωπιζόταν διαφορετικά απ’ ότι ένας απλός πολίτης, η άτυχη Κυριακή.

Σημειώνεται ότι η Κυριακή επικοινωνεί με την Άμεση Δράση στις 22:21, στις 22:23 πέφτει νεκρή μπροστά στη σκοπιά του τμήματος. Στις 22:26 δηλαδή τρία λεπτά αργότερα έφθασαν εκεί ένα περιπολικό της Άμεσης Δράσης, ένα της ΟΠΚΕ, δύο μοτοσυκλέτες της ΔΙ.ΑΣ. ακόμη και ένα περιπολικό της Τροχαίας.

Γυναικοκτονία στους Αγ. Αναργύρους: Πώς η εγκληματική αδιαφορία της ΕΛ.ΑΣ. οδήγησε στον χαμό της 28χρονης Κυριακής

Το τελευταίο “τηλεφώνημα” της Κυριακής

Περίπου 9,5 λεπτά ήταν η τελευταία κλήση της άτυχης Κυριακής, και αυτή ήταν προς την Ελληνική Αστυνομία και το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης. Ήθελε να την συνοδεύσουν με ασφάλεια στο σπίτι αλλά την “συνόδευσαν” ακουστικά προς τον θάνατό της. Για 2 λεπτά και 9 δευτερόλεπτα μιλούσε με τον 27χρονο τηλεφωνητή, που πήγε τον περασμένο Νοέμβριο στο τηλεφωνικό κέντρο στο πλαίσιο αριθμητικής ενίσχυσής του, τα υπόλοιπα περίπου 7 λεπτά ακούγονται οι κραυγές και οι φωνές των παραβρισκόμενων. Ένα μέρος της συνομιλίας έχει ως εξής:

Κυριακή: “Γειά σας, βρίσκομαι στο τμήμα Αγίων Αναργύρων και χρειάζομαι κάποιον να μπορέσει να με πάει στο σπίτι μου γιατί έξω από το σπίτι μου με περιμένει ο πρώην μου ο οποίος έχει πολλά ψυχολογικά προβλήματα

Τηλεφωνητής Άμεσης Δράσης: Οπότε να στείλω περιπολικό στο σπίτι σας για τον πρώην

Κυριακή: Όχι είμαι στο τμήμα και θέλω να πάω στο σπίτι και φοβάμαι να πάω μόνη μου, τον είδα να περιμένει έξω από την πόρτα

Τηλεφωνητής: Ωραία, και το περιπολικό δεν είναι ταξί θα στείλω άμα θέλετε στο σπίτι σας

Κυριακή: Ωραία στείλτε στο σπίτι μου

Τηλεφωνητής: Σε ποια οδό;

Κυριακή: Αριστοφάνους 9 Άγιοι Ανάργυροι. Σε πόση ώρα θα είναι εκεί;

Τηλεφωνητής: Δεν γνωρίζω σε πόση ώρα

Κυριακή: Εντάξει και εγώ τι πρέπει να κάνω να περιμένω στο τμήμα ή να ξεκινήσω να πηγαίνω προς το σπίτι

Τηλεφωνητής: Του έχετε κάνει μήνυση

Κυριακή: Όχι

Τηλεφωνητής: Α, αυτός τι κάνει εκεί πέρα, περιμένει για ποιο λόγο;

Κυριακή: Περιμένει για να με εκδικηθεί, δεν ξέρω, να με χτυπήσει. Και χθες είχε έρθει αλλά δεν το τραβήξαμε

Τηλεφωνητής: Το όνομά σας;

Κυριακή: Γρίβα Κυριακή

Τηλεφωνητής: Γρίβα Κυριακή, οπότε αναμένει έξωθεν της οικίας ο πρώην σύντροφος της, με σκοπό να σας ασκήσει βία έτσι;

Κυριακή: Ναι

Τηλεφωνητής: Εσείς σε πόση ώρα θα είστε εκεί;

Κυριακή: Δίπλα είμαστε εμείς, σε δύο λεπτά θα είμαι εκεί εγώ

Τηλεφωνητής: Βρίσκεται πλησίον, αλλά βρίσκεστε στο αστυνομικό τμήμα να γράψω;

Κυριακή: Τώρα ναι αλλά είμαι με αυτοκίνητο με έναν φίλο μου και θέλουμε να πάμε στο σπίτι

Τηλεφωνητής: Βρίσκεται στο αστυνομικό τμήμα…

Κυριακή: Χάνομαι, έχει έρθει εδώ

Τηλεφωνητής: Ο πρώην;

Κυριακή: Ναι είναι εδώ

Τηλεφωνητής: Οπότε να στείλω στο αστυνομικό τμήμα;

Κυριακή: Ναι, αχχχχχ (Δέχεται επίθεση)

Φωνές φίλου: Γρήγορα τη σκότωσε, ασθενοφόρο γρήγορα τη σκότωσε.

Ο τηλεφωνητής της Άμεσης Δράσης υποστήριξε στους ανωτέρους του ότι η αναφορά του “το περιπολικό δεν είναι ταξί”, την είπε εν τι ρύμη του λόγου του. Ο αστυνομικός έχει απομακρυνθεί από τη θέση του, είναι υπό έρευνα από την ΕΛ.ΑΣ. και αντιμέτωπος με ποινικές και διοικητικές ευθύνες.

δολοφονια αγιοι αναργυροι

Η Επόπτρια

Όταν η Κυριακή βρισκόταν στο Αστυνομικό Τμήμα και προέβαινε στην καταγγελία, επιθυμώντας να την μεταφέρει περιπολικό στο σπίτι της, ήταν εκεί η υποδιοικητής του Α.Τ., Αστυνόμος, η οποία εκτελούσε χρέη επόπτριας τη συγκεκριμένη νύχτα. Βρισκόταν εκεί το περιπολικό και η οδηγός προκειμένου να την μεταφέρει σε τμήματα ευθύνης της για την εποπτεία τους. Δεν φαίνεται να ασχολήθηκε με το περιστατικό, παρότι ήταν σε γνώση της, ούτε προθυμοποιήθηκε να μεταφέρει ή να συνοδεύσει την 28χρονη προς το σπίτι της, να της πει “μπες μέσα κοπέλα μου να σε πάμε σπίτι”.

Χθες το απόγευμα αντικαταστάθηκε ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων. Εξετάζονται όλοι οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί από το Α.Τ. και το 100, έχουν ληφθεί καταθέσεις τους και μέχρι την Παρασκευή, αφού ολοκληρωθεί η προκαταρκτική έρευνα όλα τα στοιχεία θα σταλούν στον εισαγγελέα, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία, προκειμένου να τους καλέσει να απολογηθούν.

δολοφονια αγιοι αναργυροι

Η αξιωματικός υπηρεσίας

Η αξιωματικός υπηρεσίας δεν κράτησε την Κυριακή στο Τμήμα για να ειδοποιήσει η ίδια την Άμεση Δράση προκειμένου να την συνοδεύσουν σπίτι της, αλλά αρκέστηκε στην προθυμία του θύματος να το κάνει. Σημειώνεται ότι η Αξιωματικός Υπηρεσίας δεν είχε ενημερώσει τον διοικητή της για την καταγγελία, αλλά το έκανε όταν η 28χρονη ήταν νεκρή δίπλα στη σκοπιά του τμήματος.

Πηγές της αστυνομίας αναφέρουν ότι αν η αξιωματικός υπηρεσίας είχε ενημερώσει την Άμεση Δράση, κάποιο από τα περιπολικά θα μπορούσε να συνοδέψει την 28χρονη, καθώς είχε το αυτοκίνητο ο φίλος της, να κάνουν έλεγχο της διαδρομής, να έχουν περιγραφή του υπόπτου, να έκαναν περιμετρικό έλεγχο της κατοικίας της και όταν έμπαινε σε αυτή, να παρέμεναν για αρκετό χρόνο έξω από αυτό αν αξιολογούσαν ότι χρειάζεται. Αν δεν είχε μεταφορικό μέσο θα μπορούσαν να την μεταφέρουν με το περιπολικό παρακάμπτοντας την τυπολατρία, έστω και ανθρωπιστικά, όπως έχουν κάνει χιλιάδες φορές σε περιπτώσεις ιατρικής βοήθειας και κινδύνου πολιτών.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ

Ο υπό απόταξη σκοπός

Ο 48χρονος σκοπός του Αστυνομικού Τμήματος, αναφορικά με την δολοφονία της Κυριακής ανέφερε ότι δεν αντελήφθη την επίθεση εναντίον της παρά μόνο όταν άκουσε τις φωνές και στη συνέχεια, όταν κατέρρευσε η άτυχη κοπέλα δίπλα στη σκοπιά, αρκέστηκε να κλωτσήσει το μαχαίρι του δράστη και τον ακινητοποίησε.

Ο συγκεκριμένος αστυνομικός το 2014 ενεπλάκη σε εγκληματική οργάνωση με πλαστογραφίες και για διευκόλυνση εξόδου αλλοδαπών από τη χώρα μαζί με άλλα άτομα. Ο ίδιος φερόταν να δίνει συμβουλές και κατευθύνσεις με την υφαρπαγή του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, ενώ λάμβανε 2.000-3.000 ευρώ για κάθε ταυτότητα που εκδιδόταν. Ο αστυνομικός πρωτόδικα καταδικάστηκε και μπήκε φυλακή. Το αρχηγείο της αστυνομίας τον έβαλε σε διετή διαθεσιμότητα. Ο 48χρονος προσέφυγε στο Εφετείο, ωστόσο το 2021 ο εισαγγελέας διέταξε τη φυλάκισή του. Μεταφέρθηκε στις φυλακές της Λάρισας, όπου φυλακίστηκε για 12 μήνες. Το 2023 με βούλευμα αποφυλακίστηκε, έκανε ενστάσεις στα πειθαρχικά με το χαρτί της αποφυλάκισης και επέστρεψε στην Αστυνομία. Ο φάκελός του παρέμεινε ανοιχτός ώσπου πριν από μερικές ημέρες καταδικάστηκε τελεσίδικα από τον Άρειο Πάγο και τότε ξεκίνησε ξανά η διαδικασία της απόταξης.

7 κάμερες αποτύπωσαν τη δολοφονία

Κάμερες ασφαλείας καταστημάτων δίπλα από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων και από την ίδια την αστυνομική υπηρεσία έχουν καταγράψει την δολοφονική επίθεση.

Γυναικοκτονία στους Αγ. Αναργύρους: Πώς η εγκληματική αδιαφορία της ΕΛ.ΑΣ. οδήγησε στον χαμό της 28χρονης Κυριακής - εικόνα 6

Η 28χρονη βγαίνει από το τμήμα ενώ μιλά με τον τηλεφωνητή του κέντρου της Άμεσης Δράσης και κινείται με τον φίλο της προς το αυτοκίνητο. Οι δύο τους, μετά από περίπου 20 μέτρα, φαίνεται να σταματούν, καθώς η Κυριακή βλέπει τον δράστη και φωνάζει “Αααα εδώ είναι” κάτι που ακούει και ο αστυνομικός τηλεφωνητής, και μαζί με τον φίλο της γυρίζουν για να επιστρέψουν στο τμήμα. Τότε ο δράστης επιτίθεται ξαφνικά από πίσω, την αγκαλιάζει από την μέση και την χτυπά με το κουζινομάχαιρο στην πλάτη και τα πλευρά, ενώ η ίδια προσπαθεί να διαφύγει. Έπεσε αιμόφυρτη μπροστά στην σκοπιά.

Τους πρώτους μήνες του 2024 έχουν καταγραφεί 6 δολοφονίες γυναικών, το 2023 19, το 2022 35 και 24 το 2021. Σε δύο μήνες του 2024 1.536 γυναίκες είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288