Η Κόκκινη εκκλησία και η Μονή του Ασώματου Μιχαήλ
Έρημη πια, η Μονή της Ευαγγελίστριας, ή Κόκκινη Εκκλησία, στέκει περιτριγυρισμένη από το χαμηλό τείχος της στη μέση ενός λιβαδιού, κοντά στο χωριό Πλατύστομα (υπάρχει σήμανση). Ο αρχικός μικρός ναός ιδρύθηκε το 1478 από δύο μοναχούς που τον έκτισαν με πέτρα, χρησιμοποιώντας για κονίαμα κοκκινόχωμα της περιοχής. Στην πορεία του χρόνου έγινε σημαντικό μοναστικό κέντρο με μεγάλη περιουσία. Οι δεσποτικές εικόνες που υπήρχαν στο ναό χρονολογούνται από το 1723 και δημιουργήθηκαν από τον Κρητικό αγιογράφο Μιχαήλ Τζεν. Θα τις δείτε στη Συλλογή Μεταβυζαντινών Εικόνων Επτανησιακής Τέχνης, στην πόλη της Λευκάδας.
Ακολουθώντας τις πινακίδες που θα βρείτε στο χωριό Βαυκερή, διανύετε τα 3 χιλιόμετρα της κατάφυτης διαδρομής, η οποία θα σας φέρει στην εγκαταλελειμμένη Μονή του Ασωμάτου Αρχάγγελου Μιχαήλ. Θεωρείται ότι ιδρύθηκε το 16ο αιώνα, επί Τουρκοκρατίας, ή και νωρίτερα.
Χωριά στην ενδοχώρα της Λευκάδας
Η Εγκλουβή, που έχει γίνει γνωστή για τις νόστιμες φακές της, είναι το πιο ορεινό χωριό της Λευκάδας, κτισμένο σε βραχώδες έδαφος με χαράδρες. Γύρω της υπάρχουν ξερολιθιές για να συγκρατούν το χώμα, ώστε να καλλιεργούνται αμπέλια. Στο ωραίο πέτρινο χωριό με τις κεραμοσκεπές, υπάρχει μικρή σκιερή πλατεία με καφενεία.
Το χειμώνα οι μόνιμοι κάτοικοι των Κολυβάτων είναι ελάχιστοι, το καλοκαίρι τους συντροφεύουν οι αλλοδαποί που έχουν αγοράσει παλιά σπίτια του χωριού. Περπατήστε για να δείτε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, απολαύστε τη θέα και μετά καθίστε στην ταβέρνα όπου η Μαρία σερβίρει το σπιτικό φαγητό της. Πάνω από το χωριό βρίσκεται το ερειπωμένο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.
Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το γειτονικό χωριό Αλέξανδρος, από τα παλαιότερα του νησιού (12ος ή 14ος αιώνας). Έχει πολλά αγροτικά και διώροφα πέτρινα σπίτια που θυμίζουν πώς ήταν άλλοτε η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Λευκάδας.
Μετά από τα στο δρόμο που οδηγεί προς τη Βασιλική, θα ανακαλύψετε τον Δρυμώνα με τα όμορφα πέτρινα σπίτια του. Είναι κτισμένα σε απάνεμη πλαγιά και έχουν ειδική αντισεισμική στήριξη.
Το επόμενο χωριό, η Εξάνθεια, λέγεται ότι κατοικείται από τα χρόνια του Βυζαντίου. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά σε πλαγιά. Αξίζει να περιηγηθείτε και να δείτε την παλιά εκκλησία του Αγίου Στεφάνου.
Η Κατούνα εγκαταλείφθηκε το ‘50 όταν οι κάτοικοι κατέβηκαν στην παραλία της Λυγιάς. Διατηρεί σπίτια από την εποχή της Τουρκοκρατίας και της Ενετοκρατίας. Πριν από λίγα χρόνια αναβίωσε. Σε αυτό βοήθησαν οι ιδιοκτήτες του εξαιρετικού ξενώνα Pavezzo Country Retreat που αναστήλωσαν ένα σύνολο από σπίτια του 19ου αιώνα στην άκρη του οικισμού.
Περπατώντας θα βρείτε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου με την πηγή. Από την επάνω πλευρά του χωριού θα απολαύστε ωραία θέα προς τον όρμο Δρεπάνου. Η Κατούνα είναι αφετηρία πολλών μονοπατιών.
travel.gr
Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι
Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897
Πρέβεζα – Μπαχούμη 11 | 26820 89799