Τον προηγούμενο μήνα (Δευτέρα 09-12-2024) συζητήθηκε, για δεύτερη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας, το θέμα της μετονομασίας της «Λεωφόρου Ιωαννίνων».
Για το θέμα αυτό ο Όμιλος για την UNESCO Πρέβεζας είχε καταθέσει στις 4 Μαρτίου 2024 γραπτή πρότασή του, στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην Τοπική Ενότητα Πρέβεζας, στην οποία διατύπωνε δημόσια την άποψή του, αναφέροντας και τους «εξαιρετικούς λόγους» οι οποίοι συνηγορούν για τη μετονομασία της «Λεωφόρου Ιωαννίνων».
“Με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι η πρότασή μας αυτή αγνοήθηκε και δεν έγινε καμία αναφορά στην σχετική εισήγηση του Δήμου, ενώ αναφέρθηκαν προτάσεις άλλων φορέων και προσώπων” σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο Όμιλος.
Σε ανακοίνωση του Ομίλου αναφέρονται τα παρακάτω:
“Στο αίτημά μας για τη μετονομασία της «Λεωφόρου Ιωαννίνων» σε «Λεωφόρο Αρχαίας Νικοπόλεως» αιτιολογούνται με επάρκεια και εξηγούνται οι «εξαιρετικοί λόγοι», οι οποίοι τη δικαιολογούν, γίνεται αναφορά στο σχετικό ιστορικό και λαμβάνεται υπόψη ότι η αλλαγή γενικότερα της ονομασίας των οδών ή των κοινοχρήστων χώρων της πόλης πρέπει να γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, δεδομένου ότι οι αλλαγές αυτές επιφέρουν αναστάτωση, σύγχυση και ανωμαλία μεταξύ των υπηρεσιών της πόλης και των πολιτών.
Οι «εξαιρετικοί λόγοι» οι οποίοι συνηγορούν για τη μετονομασία συνοψίζονται στους παρακάτω:
Σε ότι αφορά την πρόταση που κατατέθηκε για μετονομασία της «Λεωφόρου Ιωαννίνων» σε «Λεωφόρο Κώστα Κρυστάλλη», προκειμένου να τιμηθεί ο ποιητής, ο Όμιλος UNESCO Πρέβεζας έχει αντιρρήσεις, οι οποίες εστιάζονται στα εξής:
Α) Στη πόλη της Πρέβεζας υπάρχει οδός προς τιμήν του ποιητή Κώστα Κρυστάλλη, όπως επίσης υπάρχει και προτομή του η οποία έχει στηθεί στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, στον κήπο του Μουσείου Συρρακιωτών.
Β) Ο ποιητής Κώστας Κρυστάλλης δεν είχε ζήσει, ούτε είχε καμία δράση στην πόλη της Πρέβεζας, για να δώσει η πόλη το όνομά του στην κεντρικότερη λεωφόρο της, όταν είναι γνωστό ότι στα Γιάννενα, όπου έζησε και σπούδασε στη Ζωσιμαία Σχολή ο ποιητής, η πόλη των Ιωαννίνων έχει δώσει το όνομά του σε μια μικρή οδό μήκους 200 περίπου μέτρων, η οποία συνδέει την οδό Ανεξαρτησίας με την οδό Αβέρωφ και δεν έδωσε το όνομά του σε μια κεντρική λεωφόρο της πόλης.
Γ) Αν ληφθεί απόφαση από το Δήμο της Πόλης μας, με την οποία θα δίνεται το όνομα του ποιητή Κώστα Κρυστάλλη στο μεγάλο, τον κεντρικό αυτό δρόμο της πόλης, αυτή θα δημιουργήσει ζητήματα σπουδαιότητας, σημαντικότητας, αναγνωρισιμότητας και σύγκρισης με το μεγάλο εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό, όταν η πόλη της Πρέβεζας του έχει αφιερώσει μόνο ένα μικρό δρομάκι σε μια συνοικιακή περιοχή. Θα συνδεθεί άμεσα η τιμή που δίνει η Πρέβεζα στους δύο ποιητές ανάλογα με το μέγεθος του δρόμου στον οποίο θα δώσει το όνομά τους.
Με τη μετονομασία αυτή θα αποδοθεί η μέγιστη τιμή από τους κατοίκους της Πρέβεζας στην ιστορική τοποθεσία «Νικόπολη» της περιοχής μας, η οποία απηχεί τη συνολική αντίληψη της πλειοψηφίας των δημοτών μας, χωρίς να διχάζει την τοπική κοινωνία, αφού η αναφερόμενη οδός διασχίζει την πόλη και τη συνδέει με τη Νικόπολη, χωρίς να εγείρονται αμφισβητήσεις για τα ιστορικά γεγονότα.
Ακόμη και με τη νέα χάραξη της εισόδου της πόλης της Πρέβεζας και την παράκαμψη του αρχαιολογικού χώρου η ίδια κατεύθυνση παραμένει και η Νικόπολη θα είναι η πρώτη τοποθεσία από την οποία θα διέρχεται η είσοδος και η έξοδος από την πόλη, ενώ ο προσδιορισμός κατεύθυνσης Ιωάννινα δε θα υπάρχει.
Η μετονομασία της «Λεωφόρου Ιωαννίνων» σε «Λεωφόρο Αρχαίας Νικοπόλεως» κρίνεται επίσης απαραίτητη διότι έτσι θα εξυπηρετούνται και θα διευκολύνονται επικοινωνιακά οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και οι πολλαπλοί τουρίστες οι οποίοι επισκέπτονται την πόλη της Πρέβεζας, όταν εισέρχονται και εξέρχονται από την Πρέβεζα, αφού έχει την κατεύθυνση Πρέβεζα-Νικόπολη στην διαδρομή της οποίας υπάρχει και λειτουργεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης.
Επίσης η μετονομασία αυτή σε «Λεωφόρο Αρχαίας Νικοπόλεως» δίνει χαρακτήρα και ζωή στο χώρο που καταλαμβάνει και θα χρησιμεύσει ως ιστορικός δείκτης για την πόλη αφού τη διασχίζει και τη συνδέει με την Αρχαία Νικόπολη.
Επί πλέον η μετονομασία σε «Λεωφόρο Αρχαίας Νικοπόλεως» είναι η εκδήλωση της πολιτικής, του πολιτισμού και της ιδεολογίας της πόλης μας, διότι παρέχει μια κοινή γλώσσα στην πόλη και στην ενημέρωση ώστε να υπάρχει σαφήνεια, αφού η οδός αυτή οδηγεί από την Πρέβεζα στη Νικόπολη και όχι στα Γιάννενα.
Με τη αποδοχή της πρότασής μας και την προώθησή της για εφαρμογή, αφού με αυτήν εξασφαλίζονται όλοι οι εξαιρετικοί λόγοι που υπαγορεύουν τη μετονομασία, θα έχουμε τη μεγάλη χαρά μαζί με όλους τους Πρεβεζάνους ότι συμβάλαμε στη διατήρηση και ανάπτυξη της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής μας.
Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι
Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897
Πρέβεζα – Μπαχούμη 11 | 26820 89799