Αρχική » ΕΛΛΑΔΑ » Ιωάννινα: Μωμόγεροι – Μοναδική ατμόσφαιρα στην Ανατολή (photos)

Ιωάννινα: Μωμόγεροι – Μοναδική ατμόσφαιρα στην Ανατολή (photos)

Κοινoποίηση:

Αναβίωσε και φέτος το ποντιακό δρώμενο με τους Μωμόγερους να ξεσηκώνουν και  όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα τη συνοικία της Ανατολής!

Οι Μωμόγεροι (γνωστό και ως Μωμόεροι ή Μωμοέρια) είναι ένα ποντιακό λαϊκό δρώμενο το οποίο λαμβάνει χώρα το 12ήμερο Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά – Θεοφάνια, με ευχετηριακό χαρακτήρα.

Σε  αυτό παρουσιάζεται η αναγέννηση της φύσης , με την αλλαγή του νέου έτους και έχει σκοπό σάτιρας.  

 

 

Το έθιμο έρχεται από τη Λιβερά Τραπεζούντας, που πέραν των χριστιανικών εορτών του Δωδεκαημέρου, οι Μωμόγεροι με τη σάτιρα, το χορό και το τραγούδι τους υπενθύμιζαν   τη δύναμη της ελεύθερης συλλογικής έκφρασης!

Σήμερα ανήμερα των Θεοφανείων λίγο μετά τις 11.00  το πρωί όλη η Ανατολή  η  καινούργια πατρίδα” των Ποντίων από τη Ντούτζια ,που πριν απο 80 περίπου χρόνια, έφτασαν στην Ηπειρο ,με την ανταλλαγή πληθυσμών, χάρηκε την γιορτινή και ξεσηκωτική ατμόσφαιρα  που σκόρπισαν  στους δρόμους   οι Μωμόγεροι  και οι σατυρικές μορφές με “πρωταγωνίστρια”  φυσικά τη νύφη!

Στο πέρασμά τους από τις γειτονιές , τραπέζια με  σπιτικές   ποντιακές λιχουδιές  και γλυκά που ετοίμασαν οι νοικοκυρές ήταν τοποθετημένα στα σοκάκια  του οικισμού   για τα απαραίτητα κεράσματα ,ενώ κρασί και τσίπουρο “ξόρκιζαν” το κακό !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288