Αρχική » 7 EDITION » Ήπειρος: Οινοτουρισμός και γαστρονομικός τουρισμός, το «μονοπάτι»  του κρασιού

Ήπειρος: Οινοτουρισμός και γαστρονομικός τουρισμός, το «μονοπάτι»  του κρασιού

Κοινoποίηση:

Η Ζίτσα των Ιωαννίνων αποτελεί έναν προορισμό με δυνατότητες πολλαπλών επιλογών για κάθε επισκέπτη. Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των επισκεπτών αυξάνεται, ενώ παράλληλα παραμένουν ανοιχτές ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες και καταστήματα ποικίλων υπηρεσιών.

Με γνώμονα την αξιοποίηση  του νέου τουριστικού τοπίου, η Ζίτσα στοχεύει στην ανάδειξη επιμέρους χαρακτηριστικών της περιοχής, όπως είναι για παράδειγμα η αρχαιολογία, η γεωλογία και ο οινοτουρισμός, με σκοπό την προσέλκυση νέων αγορών με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Οι ενότητες τις οποίες σκοπεύει να αναδείξει η περιοχή, είναι οι εξής:

Πολιτισμικός, πολιτιστικός και ιστορικός τουρισμός

Επίκεντρο αυτής της θεματικής τουριστικής ενότητας, είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Πασσαρώνας στην Ακρόπολη Γαρδικίου. Μέσα από στοχευμένες ενέργειες προβολής και ανάδειξης, η Ζίτσα σκοπεύει να προσελκύσει επισκέπτες, εστιάζοντας την ιστορική σύνδεση της περιοχής με την Ολυμπιάδα Μυρτάλη, μητέρα του Μέγα Αλέξανδρου. Σε στενή συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, θα γίνουν εκδηλώσεις όπως η Βραδιά Πανσελήνου Αυγούστου και η διοργάνωση συναυλίας στον αρχαιολογικό χώρο. Εξάλλου, το 2023 άνοιξε τις πύλες του το Μουσείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Καρίτσα της Ζίτσας, με εκθέματα δωρεάς Μητς και Βικτωρίας Μήτση αποτελώντας πλέον ένα σημείο αναφοράς για την περιοχή.

Επίσης, θα ενημερωθούν σχετικά φορείς που πραγματοποιούν περιηγήσεις σχετικές με αρχαιολογικούς χώρους, ώστε να συμπεριλάβουν την περιοχή στους πιθανούς προορισμούς τους, καθώς και σχολεία, ώστε να συμπεριληφθούν στις σχολικές εκδρομές

Θρησκευτικός και Προσκυνηματικός τουρισμός

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία συνεχώς αυξανόμενη τάση να διοργανώνονται ταξίδια μονωμένων ατόμων ή οργανωμένων ομάδων σε τόπους, χώρους και μνημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Με δεδομένο ότι η περιοχή έχει προικιστεί με μία ιδιαίτερα πλούσια θρησκευτική κληρονομιά και με ένα μεγάλο πλήθος θρησκευτικών πόρων, η Ζίτσα θα εστιάσει στην ανάπτυξη του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού, με δράσεις προώθησης και προβολής αυτής της μορφής. Το «θρησκευτικό» μονοπάτι, έχει στα δύο του άκρα την Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας στην κοινότητα Βροσίνας και την Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία στην κοινότητα Ζίτσας.

Τα δύο αυτά μοναστήρια, έχουν μόνιμη λειτουργία, χάρη στους ιερομόναχους που κατοικούν σε αυτά. Το γεγονός αυτό τα καθιστά προσβάσιμα και επισκέψιμα ανά πάσα στιγμή, είτε για μεμονωμένους επισκέπτες, είτε για οργανωμένες ομάδες επισκεπτών. Ενδιάμεσα υπάρχουν διαθέσιμα για επίσκεψη, κατόπιν συνεννοήσεως, ο Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής, Βροσίνα, η Ιερά Μονή Διχουνίου, Ραδοβίζι, η Ιερά Μονή Παλιουρής, ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου και το μεταβυζαντινό πάρκο της Κληματιάς, καθώς επίσης και η Ιερά Μονή Πατέρων στο Λίθινο.

Τουρισμός υπαίθριων δραστηριοτήτων

Σε αυτήν την ενότητα, η Ζίτσα σκοπεύει να αξιοποιήσει τις Παρακαλάμιες Διαδρομές, που περιλαμβάνουν αγώνες ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας, τον Βυρώνειο αγώνα ημιορεινού δρόμου  και τον αγώνα ορεινού τρεξίματος στο Λύγγο.

Οινοτουρισμός και γαστρονομικός τουρισμός, το «μονοπάτι»  του κρασιού

Η περιοχή της Ζίτσας, έχει 5 οινοποιεία, εκ των οποίων προς το παρόν τα 2 είναι επισκέψιμα. Η αμπελουργική ζώνη, η μεγαλύτερη στην ‘Ήπειρο, έχει προοπτικές τουριστικής αξιοποίησης και απαιτείται η σύμπραξη με όλους τους φορείς της περιοχής για να αναδειχθεί. Ιδιαίτερη έμφαση θεωρείται ότι πρέπει να δοθεί στον τουρισμό εμπειρίας, δηλαδή τη συμμετοχή του επισκέπτη στη διαδικασία οινοποίησης, καθώς επίσης και την επαφή με τις πρώτες ύλες της περιοχής τα παραδοσιακά σκεύη και τις μεθόδους προετοιμασίας παραδοσιακών εδεσμάτων που θα συνοδεύουν τον οίνο, ως μία ξεχωριστή, ολοκληρωμένη εμπειρία. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Ζίτσα θα προχωρήσει στην παραγωγή διαδραστικού βίντεο, το οποίο θα παρουσιάζει το μονοπάτι, δηλαδή τη διαδρομή του κρασιού από την αμπελουργική ζώνη, τα οινοποιεία, τη διαδικασία οινοποίησης και τη γιορτή κρασιού που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Ζίτσα.

Εκπαιδευτικός τουρισμός

Σε ότι αφορά τον εκπαιδευτικό τουρισμό, η Ζίτσα προτίθεται μεταξύ άλλων να δημιουργήσει σχέσεις και επικοινωνία με σχολεία και πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, με στόχο την αύξηση των εκπαιδευτικών εκδρομών αλλά και των σχολικών περιπάτων από σχολικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής.

travel.gr

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288