Ειδήσεις και νέα από την Ήπειρο - Άρτα - Πρέβεζα - Ιωάννινα

Ήπειρος: Πέτρα, πράσινο και ιστορία σε ένα διαφορετικό προορισμό

Κοινoποίηση:

Μιλώντας για Ζαγοροχώρια, ο νους όλων αυτόματα πηγαίνει στο Μονοδένδρι με το θρυλικό φαράγγι του Βίκου που κόβει την ανάσα, αλλά και στην εντυπωσιακή Σκάλα του Βραδέτου, το αλλόκοτο αρχιτεκτονικό τέχνασμα που ενώνει το αποκομμένο χωριό Βραδέτο με το υπόλοιπο Ζαγόρι. Λίγος λόγος, όμως, για τους Ασπράγγελους, το χωριό -διοικητική έδρα του Δήμου Ζαγορίου που, παρά την μεγάλη ιστορία και την ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στέκει ακόμα ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χωριά στις πλαγιές του Ζαγορίου.

Με ιστορία που, όπως και στα περισσότερα Ζαγοροχώρια, χάνεται κάπου στα χρόνια του Βυζαντίου, οι Ασπράγγελοι φαίνεται ότι ξεκίνησαν την πορεία τους στον χρόνο κάπου το 1380 με την ονομασία Ντοβρά ή Δόβρα (ανάλογα με την προφορά του καθενός), ενώ χρειάστηκαν κάτι λιγότερο από έξι αιώνες -συγκεκριμένα το 1923- μέχρι να πάρουν την σημερινή ονομασία τους από την κοντινή μονή των Ασπραγγέλων. Χωριό που χάρη στην κεντρική θέση του στο βουνό, δύσκολα ερήμωνε, οι Ασπράγγελοι έβλεπαν τον πληθυσμό τους να παραμένει σταθερός χωρίς αξιοσημείωτες αυξομειώσεις με αποτέλεσμα να κρατήσουν δίκαια το πολυπόθητο status ως ηπειρώτικο κεφαλοχώρι μέχρι και τον 20ό αιώνα, όταν και βίωσαν μια και καλή το κατακλυσμιαίο σοκ της αστυφιλίας και της ερήμωσης.

Photo: Shutterstock
Ασπράγγελοι/Photo: Shutterstock

Αραιοκατοικημένοι, αλλά όχι ξεχασμένοι, οι Ασπράγγελοι των σχεδόν διακοσίων μόνιμων κατοίκων είναι το μαρτυρικό Ζαγοροχώρι που βίωσε την εκ βάθρων καταστροφή, όταν κάηκε ως αντίποινα από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής το 1943. Απόδειξη της σκοτεινής φρίκης μια πινακίδα στην είσοδο του χωριού που θυμίζει σε κάθε επισκέπτη το μαρτυρικό παρελθόν αυτού του παρθένου τόπου, αλλά πολύ περισσότερο η μισογκρεμισμένη εκκλησία του Αγίου Νικολάου που, παρά την ολοκληρωτική καταστροφή, στέκει με ό,τι έχει απομείνει -λίγους τοίχους ουσιαστικά- σαν αδιαμφισβήτητη απόδειξη της ναζιστικής φρίκης.

Βέβαια, η ιστορία δεν σταματά μόνο εδώ και συνεχίζεται, για την ακρίβεια, λίγο πιο έξω από το χωριό, συγκεκριμένο περίπου ένα χιλιόμετρο, όπου κανείς μπορεί να δει το Μνημείο της Ζαγορίσιας Γυναίκας, ένα ιστορικό μνημείο αφιερωμένο στις Ζαγοριανές που αψηφώντας τον κίνδυνο μετέφεραν εφόδια ή περιέθαλπαν τραυματισμένους από το παγωμένο μέτωπο του 1940.

Photo: Shutterstock
Photo: Shutterstock

Στους Ασπράγγελους, όμως, υπάρχει και το άλλο πρόσωπο της Ζαγορίσιας ιστορίας, αυτό της πέτρας. Καλντερίμια, σοκάκια, σκεπές, βρύσες, αρχοντικά και καμπαναριά εδώ φαίνεται πως έχουν ένα κοινό παρονομαστή, την πέτρα. Γκρίζα, άγρια και στιβαρή, από τα Τζουμέρκα έως τα Ζαγόρια, η σκληρή βουνίσια πέτρα έχει γίνει ένα με το ορεινό τοπίο της Ηπείρου σώζοντας στο έπακρο την ιστορική ταυτότητα της Πίνδου.

Σμιλεμένη από ανώνυμους μάστορες που άφησαν την δική τους ιστορία, η εκκλησία της Παναγίας χτισμένη κάπου στο 1915, ακριβώς στο κέντρο του χωριού, είναι ανοιχτή σε κάθε επισκέπτη που θέλει να ανακαλύψει την ιστορία του τόπου, ενώ οι λάτρεις του φαγητού εδώ θα βρουν έναν μικρό γαστρονομικό παράδεισο, καθώς οι Ασπράγγελοι φημίζονται για την παραδοσιακή αλευρόπιτα, κοτόπιτα, μανιταρόπιτα, τυρόπιτα, χορτόπιτα, μιας και στην Ήπειρο οι πίτες έχουν την τιμητική τους, αλλά και τα εξαιρετικά κρεατικά.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως οι fan των extreme sports εδώ θα βρουν και την πίστα με ανεμόπτερο σε απόσταση σχεδόν μισής ώρας από την πόλη των Ιωαννίνων έχοντας την ευκαιρία να απολαύσουν ένα διαφορετικό και πιο διασκεδαστικό πρόσωπο της ηπειρωτικής φιλοξενίας.

travel.gr

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Μπαχούμη 11 | 26820 89799