Αρχική » ΗΠΕΙΡΟΣ » Ήπειρος: To δρομολόγιo του…τρόμου [pic]

Ήπειρος: To δρομολόγιo του…τρόμου [pic]

Κοινoποίηση:

Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αμφιλοχίας.

Πληροφορηθήκαμε πως πέντε εκπαιδευτικοί , μέλη του συλλόγου μας το μεσημέρι της Τρίτης 23/1/24 είχαν σοβαρό ατύχημα στην Ιόνια οδό, κατά την διάρκεια της διαδρομής που κάνουν καθημερινά από τα Γιάννενα για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα σχολεία της Διεύθυνσής μας. Από τύχη σώθηκαν καθώς εκδηλώθηκε φωτιά στο αυτοκίνητο ,το οποίο ευτυχώς έγκαιρα εγκατέλειψαν και στη συνέχεια παραδόθηκε στις φλόγες. Αυτό το γεγονός μας έχει σοκάρει ,αν και δεν είναι το πρώτο ατύχημα που βιώνει η εκπαιδευτική κοινότητα κατά τις μετακινήσεις των μελών της στους δρόμους με γκρουπ!!!

Πέρσι κι άλλη συνάδελφος νεοδιόριστη είχε τροχαίο καθώς πήγαινε στο σχολείο της στα Σαρδίνια, αφού είχε αφήσει το γκρουπ και ένα αγροτικό έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό της προκαλώντας ευτυχώς μόνο υλικές ζημιές, αλλά σοβαρή αναστάτωση και ταραχή. Εδώ και πολλά χρόνια, δεκάδες συνάδελφοί μας , διανύουν πολλά χιλιόμετρα καθημερινά από τον τόπο διαμονής τους για να φτάσουν στα σχολεία που υπηρετούν. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι από τα Γιάννενα και την Άρτα και καθημερινά δέχονται μεγάλη πίεση καθώς αρκετοί εργάζονται σε σχολεία διαφορετικών κοινοτήτων, αλλάζουν αυτοκίνητα ή περιμένουν εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες το γκρουπ.

Είναι ξεκάθαρο ότι η καθημερινή μετακίνηση αυξάνει τις πιθανότητες για ατυχήματα. Η μετακίνηση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη σε ένα επικίνδυνο οδικό δίκτυο ,όπως αυτό που υπάρχει σε πολλά σημεία του ορεινού Βάλτου και του Ξηρομέρου. Ταυτόχρονα είναι κατανοητό πόσο δύσκολο, κουραστικό, χρονοβόρο, αλλά και δαπανηρό είναι όλο αυτό, έχοντας υπόψη τους πενιχρούς μισθούς μας ειδικά των αναπληρωτών και των πρωτοδιόριστων συναδέλφων μας, αν συνυπολογίσουμε και το κόστος των διοδίων μαζί με τα καύσιμα που κάνουν την μετακίνηση από δύσκολη έως δυσβάσταχτη. Επιπροσθέτως και η συντήρηση των προσωπικών ΙΧ βαραίνει τις πλάτες των ελάχιστα αμειβόμενων εκπαιδευτικών.

Ο λόγος αυτής της κατάστασης είναι γνωστός , οι μεταθέσεις είναι ελάχιστες και οι μακρινές μετακινήσεις συνεχίζονται επί δεκαετίες αφού οι εκπαιδευτικοί εργάζονται για χρόνια αναπληρωτές, δημιουργούν οικογένειες πριν διοριστούν συνήθως σε μεγάλη ηλικία και έτσι αδυνατούν να συντηρούν δύο και τρία νοικοκυριά, οι δε αποσπάσεις δίνονται με το σταγονόμετρο!! Το αίτημα του κλάδου για λιγότερα παιδιά στο τμήμα θα πρέπει να ληφθεί επιτέλους σοβαρά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, γιατί πέρα από το γεγονός πως η εκπαίδευση των παιδιών θα γίνει πιο εξατομικευμένη, άρα ποιοτικότερη, θα δώσει την ευκαιρία σε περισσότερους συναδέλφους να εργάζονται στον τόπο τους. Έτσι θα αποφεύγεται αυτή η καθημερινή μαζική μετακίνηση εκπαιδευτικών από νομό σε νομό με κίνδυνο τη ζωή τους.

Τέλος ,ζητάμε από τη ΔΟΕ να αναδείξει το θέμα όπως έγινε και για άλλες παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος Ο Γ.Γραμματέας

Τσόγκα Μαρία Μπαγεώργος Ζώης

Ακολουθήστε το 7meres.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σας προτείνουμε:

Βρείτε μας online

Άρτα – Περιφερειακή Οδός | 26813 06897

Πρέβεζα – Σπηλιάδου & Μπάλκου | 26820 22288